Сообщение #2615498 Просмотреть на стене →

За даними фінансової компанії Fitch Ratings, Угорщина може повністю позбутися залежності від російської нафти вже наступного року. Але це більше політичне, ніж економічне питання: адже уряд Віктора Орбана наполягає на ще тіснішій співпраці з Росією.

Натомість Чехія, яка також досі купує російську нафту, вирішила піти іншим шляхом. Прем'єр-міністр країни Петр Фіала заявив, що його країна наступного року відмовиться від ресурсу з Росії. Більше нафти качатимуть Трансальпійським трубопроводом. Ну а поки що Чехія періодично навіть збільшує постачання з РФ.

Серйозні погрози Україні
Угорщина та Словаччина звернулися з листом до Європейської комісії, де поскаржилися на Україну. Але там зауважили, що врегульовувати конфлікт можуть лише на рівні керівництва ЄС, окремі країни не мають для цього повноважень.

«Ми вивчаємо зміст цього листа і збираємо більше інформації перед тим, як ухвалити рішення. Натепер немає негайного шкідливого впливу на безпеку постачання нафти до ЄС», — зауважив речник Єврокомісії Олаф Гілл.
Словаччина відкрито пригрозила Україні. Пообіцяла зупинити продаж пального. Утім навіть якщо це станеться, то сильно не зашкодить українському ринку. Постачання бензину й автомобільного газу зі Словаччини мізерні. А от партії дизелю останніми місяцями більшали.

«З початку 2024-го вони зросли приблизно вчетверо порівняно з минулим роком. Натомість з Угорщини, навпаки, удвічі впали. Постачання із цих двох країн разом займає 8,7 % імпорту дизпалива. А в нас пропозиція на ринку більша на 10–20 %. Тому припинення постачання не зроблять погоди ані в цінах, ані жодного натяку на дефіцит», — зазначив Олександр Сіренко.

Немає сенсу перейматися й через погрози зупинити транзит газу зі Словаччини, переконаний колишній очільник Нафтогазу Андрій Коболєв.

«Спроби словаків тиснути на Україну газом через їхнє невдоволення в питаннях нафти є помилковим кроком, оскільки залишають для України маневр у газових питаннях. Простими словами — останнє слово в такій конструкції буде за нами. Це наша перевага, — написав він у Facebook. — Реверс газу через Словаччину в Україну 2014 року відкрили не через палке бажання наших сусідів дотримуватися своїх міжнародних зобовʼязань, а через жорсткий тиск віцепрезидента Байдена на словацького прем’єра Фіцо. Фіцо точно не міг забути це. Тому їхні погрози зупинити реверс є або блефом, або дурістю. І навіть якщо вони сподіваються, що Трамп переможе, стане президентом і дозволить їм надалі отримувати нафту й газ з Росії зі знижкою за лояльність до Кремля, то вони сильно помиляються. Так не буде».
Натомість Угорщина має ще один значно небезпечніший козир. Ця країна продає найбільше електроенергії Україні. Наприклад, у червні обсяги сягнули рівня майже 360 тис. МВт⋅год. Що в частці імпорту загалом складає аж 42 %. Закупівлі з-за кордону дозволяють значно скоротити дефіцит світла в Україні

Я не певний, що уряд Угорщини має вплив на оператора системи передачі електроенергії. Але якщо це відбудеться, то означатиме, що країна не виконує норм і правил Європейського Союзу. Оператор має бути незалежним», — зауважив кандидат технічних наук, експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев

Але продаж електроенергії — це ще й мільйони євро для угорського бюджету, тому йти на такий крок уряд Віктор Орбана не наважився. Натомість паразитує на іншій темі: Угорщина знову заблокувала 6,5 млрд євро на зброю для України. Ці кошти ЄС планував виділили з Європейського фонду миру. Міністр закордонних справ Угорщини не приховує своїх планів. Петер Сійярто погрожує й надалі блокувати мільярди, поки Україна не скасує санкції проти «Лукойлу».

«Україна може апелювати до Єврокомісії з погляду того, що Угорщина працює з нашою країною виключно із застосуванням мови ультиматумів. І обслуговує не так власні національні інтереси, як це хоче довести Петер Сійярто, як особливі взаємини з Росією. І політичні, що довів візит угорського прем'єра до Москви, і економічні й енергетичні», — преконаний політичний оглядач Віталій Портников.

А ще в Будапешті почали звинувачувати Київ у порушенні умов Угоди про асоціацію з ЄС. Як із цим пов'язані санкції проти «Лукойлу» — уряд Віктора Орбан логічно не пояснив. Поки що угорські посадовці лише натякають і погрожують зупинити інтеграцію України в ЄС
https://lb.ua/economics/2024/07/25/625993_ukraina_zupinyala_tranzitu_nafti.html
#VIVAVIVAУКРАЇНА
#manowar723
#Черкаси #історія #Міжнароднеправопринципитазастосування #раша
25.07.2024
Мицик Юрій Миколайович !Черкаси) -історик. ташахіст (кмс з шахів та Дитячий Тренер-майже 20 років праці у освіті,на початку серпня буде 5 років,як без роботи,коли звільнився з роботи з ЦДЮТ (Черкаси) ,де 13 років з 2006-2019 працював керівником шахового гуртка "Біла Тура"

Отака Війна ,коли рашка отримує шалені прибутки,як і Угорщина :(
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%