Сообщение #2615495 Просмотреть на стене →

2AG (25.07 в 11:57) № 2615494
-----------------------------------------
Страны ЕС отказались поддержать Венгрию и Словакию в вопросе возобновления поставок нефти из РФ через Украину, пишет Financial Times со ссылкой на дипломатов.

В понедельник Словакия и Венгрия обратились в Еврокомиссию из-за действий Киева, остановившего транзит нефти «Лукойла» через свою территорию.

Представители 11 стран ЕС выступили против требования Венгрии и Словакии к Еврокомиссии отреагировать на блокировку Украиной транзита российской нефти.

@nexta_live

25 липня 2024, 12:10
Україна не зупиняла транзиту нафти: що затіяли друзі Кремля в ЄС
Уряди Словаччини й Угорщини почали відкрито погрожувати Україні. Мовляв, нові санкції проти «Лукойлу» провокують паливну кризу в їхніх країнах. Спершу заявили про повну зупинку транзиту нафти, тоді про значне зменшення поставок.

В Україні відповіли: умови контракту виконують, а російське пальне без змін прокачують до ЄС. Але угорського та словацького урядів уже не зупинити: вони поскаржилися Єврокомісії, погрожують судами.

Віктор Орбан заблокував виділення Євросоюзом Україні 6,5 млрд євро на зброю. Скидається на те, що нафтова суперечка стала лише формальним приводом для нової хвилі активізації російських друзів у ЄС.

Хм То де ж правда ?
https://lb.ua/economics/2024/07/25/625993_ukraina_zupinyala_tranzitu_nafti.html

Багато скандальних заяв, але мало фактів
Першим про зупинку транзиту російської нафти заявив прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. За його версією, у червні Україна внесла російську компанію «Лукойл» до санкційного списку, через що постачання російської нафти зупинилося. Таку заяву Фіцо зробив під час телефонної розмови з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем, написали словацькі медіа. Однак пресслужба Кабінету Міністрів узагалі не повідомила про ці переговори. Роберт Фіцо цинічно зазначив, що Словаччина «не хоче бути заручником українсько-російських відносин».

«Включення "Лукойлу" до санкційного списку є ще одним прикладом безглуздих санкцій, які завдають шкоди не Росії, а головно деяким державам ЄС, а це неприйнятно», — повідомила Канцелярія прем'єра Словаччини
Фіцо не приховує прихильності до Кремля. Він уже не раз критикував санкції, які проти РФ запровадив Європейський Союз. Хоча нафта, яку постачають трубопроводами, під ці обмеження не потрапила. Водночас ЄС розробив спеціальний план, який передбачає повну відмову від ресурсів з Росії до 2027 року. Для цього виділили понад мільярд євро, запланували модернізувати старі нафтопроводи й побудувати нові.

Угорщина також взялася звинувачувати Україну в провокуванні паливної кризи. Міністр закордонних справ Петер Сійярто повідомив, що Київ нібито зупинив транзит нафти ще наприкінці червня. Таку заяву Сійярто зробив одразу після зустрічі з чільником МЗС Росії Сергієм Лавровим. Мовляв, тепер угорська компанія Mol та російська «Лукойл» шукають «спільні юридичні рішення». Петер Сійярто пригрозив Україні позовами до міжнародних судів.

«Це неприйнятний крок України, країни, яка хоче бути членом Європейського Союзу й одним рішенням ставить під фундаментальний ризик постачання нафти до двох членів ЄС», — сказав міністр закордонних справ Угорщини.

Угорщина критично залежить від поставок нафти з Росії. Частка російського ресурсу складає 70 %. Так режиму Віктора Орбана вдається утримує ціни на пальне на одному з найнижчих у ЄС рівнів. А завдяки додатковим прибуткам — перекривати дефіцит бюджету.
Водночас Угорщина суттєво наповнює російський державний бюджет. За різними даними, Кремль щомісячно отримує від угорців чверть мільярда євро. Навіть після повномасштабного вторгнення ця співпраця не скоротилася.

«За результатами 2023 року в Чехію потрапило 4,3 млн тонн, у Словаччину — 4,5 млн тонн, а в Угорщину — 4,8 млн тонн. Загалом — понад 13 млн тонн. А у 2022 року цей показник становив понад 14 млн. Тренд на зменшення все-таки є», — зауважив аналітик DiXi Group Андрій Урста.

Заяви угорських і словацьких посадовців іноді суперечили одна одній. Свої офіційні позиції оприлюднили й компанії-постачальники нафти з Росії. І тоді виявилося, що йдеться вже не про повну зупинку транзиту, а лише про зниження обсягів. Принаймні це випливає з повідомлення словацької компанії Transpetrol, яка переконує, що більше не отримує пальне саме від «Лукойлу».

Російський «Лукойл» потрапив під українські санкції ще 2018 року. Але ці обмеження забороняли росіянам виводити капітал з України, брати участь у приватизації майна чи торгувати ним. У червні цьогоріч РНБО значно розширила їх. Натомість у Нафтогазі пояснили: нові обмеження не зупинили транзиту нафти.

«У транзиті немає нафти “Лукойлу”, але обсяги ті самі», — повідомив голова правління Нафтогазу Олексій Чернишов.
#VIVAVIVAУКРАЇНА
#manowar723
#Черкаси #історія #Міжнароднеправопринципитазастосування
25.07.2024
Мицик Юрій Миколайович !Черкаси) -історик. ташахіст (кмс з шахів та Дитячий Тренер-майже 20 років праці у освіті,на початку серпня буде 5 років,як без роботи,коли звільнився з роботи з ЦДЮТ (Черкаси) ,де 13 років з 2006-2019 працював керівником шахового гуртка "Біла Тура


 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%