Сообщение #2694356 Просмотреть на стене →

Цікаво про танчики НАТО.

Дід Панас

Австралія передає Україні одразу 49 танків "Абрамс", які були випущені в 1980-ті роки.

Це дуже багато, більше, ніж передали американці. І ці танки, як пише німецьке видання Merkur.de, були модернізовані з урахуванням того, як показали себе американські "Абрамси" в Україні.

Бо показали вони себе, м'яко кажучи, не вельми. З 31 танка Abrams, отриманого ЗСУ в 2023 році, втрачено 16 штук, пише військово-дослідницька команда Oryx. Це - другий показник серед інших танків іноземного виробництва, отриманих Україною. Леопарди-2 також зазнали великих втрат: скажімо, з переданих Бундесвером Leopard-2A6 були втрачені 13 штук, з переданих кількома країнами (Німеччиною, Іспанією, Голландією) машин Leopard-2A4 був втрачений 21 танк.

Натомість, старіші та легші за всі досі перераховані моделі німецькі Leopard 1A5, яких було передано Україні набагато більше всіх інших - більш ніж 100 штук, втрачені були лише 3. Можна було б подумати, що це через те, що вони легші та швидші, але британські Challenger 2, теж важкі танки, яких було передано 30 штук, втратили лише 2.

Так само, як і з переданих Швецією 40 важких танків Stridsvagn 122 (це трохи перероблені Leopard 2A5) було втрачено 7 машин.

З переданих Німеччиною та Іспанією аналогів цієї машини, Leopard-2A5, не було втрачено досі жодної.

Німецькі військові інженери звертають увагу на те, що Leopard 1 є набагато більш швидкими та маневреними танками, ніж усі інші. Окрім того, вони, як і Leopard-2A5 та Stridvagn 122, відрізняються більшою проходимістю. Можливо, через це вони зазнають значно менших втрат. А у британських "Челленджерів" - кращий протиповітряний захист.

Сподіваюся, що австралійці справді переробили свої "Абрамси" з урахуванням досвіду українських боїв.

49 машин - це багато, а в нинішніх умовах - так просто дуже багато. Роїські танки зазнають набагато більших втрат (стверджує той же Oryx), а замінити вже майже нічим: за даними британської розвідки MI8, кількість танків в роїських місцях зберігання скоротилася вже на 2/3, а виробництво кульгає, бо неможливо випускати танки з підсанкційним обладнанням - ну, тобто, вони те обладнання, звичайно, так-сяк крадуть, але вкрай недостатньо.

Проблема полягає ще в тому, що досі ця війна була війною не дуже танковою. Танки відіграють свою роль, але далеко не таку, як під час, скажімо, Другої Світової. Можливо, це зміниться, якщо Україна отримає перевагу в танках. Це цілком можливо.
 
Последние новости
Егіналду про нічию з "Динамо": "Грати в меншості завжди дуже складно" Даріо СРНА: "Вважаю, що "Динамо" може бути більше задоволене рахунком, ніж ми. Мені суддя не сподобався" Джерело: "Динамо" влітку отримувало дві пропозиції щодо Біловара. Одна з них - від "Кардіффа" Игорь Суркис: «Шапаренко за 4−5 часов до матча с «Шахтером» стеклянной дверью порезал себе плечо» Президент "Динамо" розкрив конкретну причину, чому Шапаренко не зіграв з "Шахтарем" "До зустрічі, дорогенький". Мілевський поділився світлиною зі Срною після матчу "Динамо" - "Шахтар" Егіналдо про нічию з "Динамо": "Грати в меншості завжди дуже складно" Олексій БЄЛІК: "Хочу подякувати "Динамо" U-19 – вони наші головні конкуренти, яких ми давно не перемагали" Александр Караваев: «Очень хотел отличиться, ведь «Шахтеру» еще не забивал» Вячеслав Заховайло: «Разбирать тактику команд в матче «Динамо» — «Шахтер» — унижение интеллекта. Бестолковый матч»
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
23%
23%
До року
15%
15%
Більше року
23%
23%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%