Сообщение #2681587 Просмотреть на стене →

Ну і про шахи.

"Майже з самого початку вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року світові лідери намагаються зрозуміти, яким може бути кінець цієї війни. Проте, оскільки конфлікт триває вже третій кривавий рік, він поширився на сферу, відому своїми кінцями війни - ендшпілями іншого ґатунку, а саме - на вищі ешелони міжнародних шахів. Цими вихідними гросмейстери збираються в Будапешті на шахову олімпіаду - великий турнір, що зіштовхує команди з провідних шахових країн на 64-х клітинах.

Однак Росії серед них не буде. Невдовзі після вторгнення Міжнародна федерація шахів (ФІДЕ) заборонила в'їзд її збірній разом з прапором, гімном та офіційними особами. Схоже, що це рішення було прийнято як особиста образа президентом Владіміром Путіним і російською елітою, яка давно звикла домінувати в управлінні грою і фінансами. Тепер вони перейшли в контрнаступ, організувавши голосування за скасування заборони на генеральній асамблеї ФІДЕ, яка проходить паралельно з Олімпіадою в Угорщині.

Мало яка розвага частіше використовується як метафора геостратегічної конкуренції, а президенти і прем'єр-міністри світу описуються як такі, що змагаються за першість на уявній глобальній шаховій дошці. Але останній гамбіт Росії підкреслює закономірність, коли шахи самі по собі часто стають каналом для тих самих геополітичних течій.

Найвідоміший приклад стався в розпал холодної війни в 1972 році, коли тривалий період радянського домінування був перекреслений блискучою грою американця Боббі Фішера. Той матч у Рейк'явіку швидко став символом ширшої боротьби між капіталізмом і комунізмом, якій сприяли відповідні зусилля ЦРУ і КДБ. Ця остання битва має схожу інтригу. Росія проштовхнула свій голос таємно, вкинувши його через союзників у Федерації шахів Киргизстану.

Україна дала відсіч, призначивши Олександра Камишина - союзника президента Володимира Зеленського - головою своєї шахової федерації. Камишин перебуватиме в Угорщині, щоб лобіювати збереження заборони за кулуарної підтримки західних союзників. Ця сутичка є останнім випадком, коли Росія і Україна використовують міжнародні форуми, такі як Генеральна Асамблея ООН, для продовження свого військового змагання. Це також приклад більш широкої дипломатичної боротьби, оскільки західні країни прагнуть притупити зусилля автократичних супротивників у Москві і Пекіні, спрямовані на контроль над важливими глобальними інституціями, від таких установ, як Міжнародний союз електрозв'язку, до спортивних організацій, таких як Міжнародний олімпійський комітет. Щоб зрозуміти, чому Росія готова витрачати цінний геополітичний капітал на шахи, потрібно зазирнути у психіку Путіна та його оточення.

Шахова майстерність була предметом радянської гордості за часів холодної війни, коли здатність виховувати сліпучих гросмейстерів, здавалося, відображала ідеологічну перевагу марксизму-ленінізму. Сьогодні, з точки зору путінської Москви, «Фіде» фактично залишається частиною старої радянської номенклатурної системи, в якій гнучкі союзники розміщуються в центрі основних інститутів як механізмів російської влади і контролю. Це завдання зараз ускладнюється не лише нападом Росії на Україну, але й значними змінами в балансі сил у світових шахах.

Під час пандемії ця гра набула великого розквіту, оскільки гравці, що не виходять з дому, почали грати онлайн. Цьому також сприяла популярна драма Netflix «Гамбіт королеви». Географічний баланс гри також змінюється, особливо в Азії. На наступному чемпіонаті світу з шахів, який відбудеться в Сінгапурі наприкінці цього року, зійдуться два гросмейстери з Індії та Китаю, а головним спонсором виступить Google.

Принаймні поки що спосіб управління шахами не відображає цих змін. До 2018 року ФІДЕ очолював Кірсан Ілюмжинов, російський олігарх, найбільш відомий своєю заявою про викрадення його інопланетянами. Зараз його контролює Аркадій Дворкович, союзник Путіна і колишній віце-прем'єр-міністр Росії. «На дошці майбутнє шахів вирішується в Азії, але в її політиці домінує Росія, і вона загрузла в холодній війні», - вважає Малкольм Пейн, британський міжнародний гросмейстер, який підтримує зусилля Фіде в Україні. Магнус Карлсен з Норвегії, найкращий шахіст світу, у п'ятницю зробив незвичний крок, виступивши за те, щоб Росія залишилася під забороною. Проте, в кінцевому підсумку, битва цих вихідних буде вирішена голосами близько 200 окремих шахових федерацій. Західні шахові організації голосуватимуть антиросійським блоком.

Але, як і в багатополярному світі в цілому, вплив глобального півдня, в таких регіонах, як Африка та Азія, швидше за все, буде розбіжним. У будь-якому випадку, якщо шахи хочуть процвітати, вони повинні шукати свій власний ендшпіль. Майбутній чемпіонат світу в Сінгапурі - це шанс перезапустити гру з новою аудиторією і відповідним сучасним управлінням. Але скористатися цією можливістю означає насамперед залишити позаду свою спадщину як пішака російського політичного впливу."
 
Последние новости
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%