Сообщение #2671247 Просмотреть на стене →

Звіт Драгі — відправна точка нових стратегічних нарисів Європи

➡️ Сьогодні відбулась довгоочікувана подія для країн ЄС — звіт "рятівника зони євро" Драгі. Звіт експрем'єра Італії та голови Центробанку ЄС. Нам може здатись, що то суто "європейська тема", але оскільки ми претендуємо бути частиною даного простору та загалом від взаємодії з цим простором багато що залежить для нас, то цей звіт важливий. 

💬 Цей звіт очікували майже 6 місяців і він вважається відправною точкою майбутніх напрямків діяльності ЄС після виборів. Звіт присвячено економіко-політичним питанням, але ці питання тісно переплетені із зовнішньою політикою, безпекою, геополітикою та іншим. 

➡️ Цікаво, що презентація звіту була схоже навмисно зміщена на тиждень, щоб підлаштуватись до дебатів Трампа та Харріс. Ймовірно, це зроблено навмисне, щоб "напрягти" кандидатів в президенти США та змусити подивитись на те, що ЄС не збирається бути продовженням США, чого хочуть в Білому Домі "за замовчуванням". Особливо якщо США будуть ігнорувати інтереси ЄС.

Мені треба час, щоб добре опрацювати звіт (там 69 сторінок даних), але цікаві тези, які вже бачу можу описати зараз⤵️

▶️ США прирівняно до Китаю. Прирівняно як країну, яка не дотримується норм міжнародної торгівлі "США та Китай більше не грають за встановленими правилами міжнародної торгівлі", — йдеться у доповіді. Далі Драгі натякає про необхідність жорсткого перегляду економічних відносин як з Китаєм, так й з США у бік захисту європейських інтересів.

➡️ Це ось ця моя відповідь "що буває коли втрачаєш моральну складову лідерства" (мова про США), те що було дозволено роками для США в певних неконкурентних діях стосовно ЄС в тому числі із втратою "довіри до США як надійного партнера в питаннях підтримки правил та порядку", перетворюється на ось це: "А чому тепер це має бути нормою, якщо США не виконує свою частину гарантій". Драгі допустив, що через порушення правила конкуренції з боку США та Китаю ЄС буде вимушений вводити сам додаткові мита як для Китаю, так й для США.

▶️ Еру "соціальності" завершено. У звіті Драгі акцентував увагу на тому, що ЄС більше не зможе підтримувати весь спектр соціальних та гуманітарних програм як було на початку сторіччя, бо в центр стратегічних інтересів мають бути поставлені питання безпеки та економіки.

▶️ ЄС має зменшити забюрократизованість. «Законодавча діяльність Комісії надмірно зростає»,— більше половини малих і середніх компаній, урядовців країн під час підготовки звіту Драгі скаржилися на паперову тяганину та регуляторні перешкоди.

▶️ ЄС в прийнятті рішень має повністю відійти від "одноголосності" до "кваліфікованої більшості".

▶️ ЄС має відмовитись від ідеї закуповувати оборонне обладнання закордоном і покладатись виключно на власний ВПК. Для цього ЄС через спільні облігаційні багатомільярдних запозичень має профінансувати на сотні мільярдів євро розширення виробництв зброї та розробки технологій. Це ще один "привіт США" і це ще один наслідок "деескалації з боку адміністрації Білого Дому" чи "політики шантажу та погроз з боку Трампа". У звіті зазначається, що з середини 2022 року та до середини 2023 року 63% усіх оборонних замовлень ЄС були розміщені для американських компаній, але з цим варто закінчувати.

Важливо, що звіт Драгі перегукується й зі стратегічними напрямками нового уряду Британії, які обрали "стратегічне поглиблення військових та економічних відносин з Європою, а не з США". Писав про це тут.

➡️ Загалом звіт Драгі пронизаний головною темою — або зараз ми кардинально змінюємось (ось прям зараз), або завтра нас (Європи) не буде як політичного гравця у світі. 

Європейські урядовці називали звіт Драгі "прологом нового ЄС". Тож будемо сподіватись, що це дійсно пролог, а не епілог.


 
+5
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%