Сообщение #2609359 Просмотреть на стене →

Блінкен «порішав» на Близькому Сході? Як це вплине на Україну?

💬 Березень-травень ми з Вами слідкували та відстежували турне та дії Бернса та Саллівана, які в результаті завершились низкою скандалів, у тому числі сумнозвісні «каїрські домовленості». 

➡️ Пізніше у травні Салліван здійснив вже публічний (до цього приховував свої поїздки до СА) візит до Саудівської Аравії, але результат був невтішний, оскільки сторони не досягли домовленостей щодо «оборонної угоди» та інших пунктів.

▶️ 1 червня Саудівська Аравія (скр. СА) оголосила, що не відвідає Швейцарський саміт. Я тоді це повʼязав з тим, що королівська дипломатія СА вміє робити найкраще — демонстраційні акції. Це не означало розрив відносин між США та СА, але це означало, що Ер-Ріяд може «погрожувати», що за потреби його балансування буде змішуватись у бік Китаю. Такі інколи методи дипломатії.

▶️ 2 червня ОПЕК+ погодили програму скорочення видобутку нафти на 1 мільйон барелів на добу до кінця червня і погодились зберігати обмеження, а за потреби й збільшувати скорочення до 2027 року. Пояснювати, що дефіцит нафти створює сприятливі умови для московії думаю не треба. Хоча звісно саудити це роблять в рамках свого інтересу (ручного керування попиту/пропозиції та як наслідок ціни).

➡️ Ці дії саудити зробили напередодні та власне під час триденного візиту Блінкена до Ер-Ріяду, де він спочатку мав провести перемовини із наслідним принцом Саудівської Аравії Мохаммедом бін Салманом. Пізніше провести спільні перемовини з СА, Єгиптом, Катаром, ОАЕ та Йорданією і після цього вирушити до Ізраїлю.

➡️ Звісно дипломатію робить не одна людина, навіть якщо це Держсекретар США, тому приписувати результати виключно Блінкену неправильно, але дуже схоже, що Блінкена та його офіс направили на Близький Схід розрулювати те, що наворотили Бернс та Салліван, бо СА демонстративними діями явно закликали до зміни формату перемовин. 7 червня Блінкен прибув до Ер-Ріяду.

Так ось. Результати перемовин фактично засекречені, але маємо дві цікаві новини після:

▶️ 7 червня стає відомо, що ОПЕК+ не зменшить видобуток нафти як обіцяв на початку місяця, а навпаки розглядає можливість скасувати раніше погоджені обмеження та збільшити видобуток, що у ЗМІ назвали «сюрпризом від ОПЕК». Зазначається, що «провідні члени групи зажадали скасувати деякі обмеження». «Провідні члени» я так розумію, це ті, хто зустрічався з Блінкеном: СА, ОАЕ, Катар.

▶️ А вже 9 червня США запропонували таки оборонну угоду СА (що власне й хотів кронпринц). Раніше ця угода зірвалась під час візитів Бернса та Саллівана. Салліван назвав її фактично «мертвою», бо ключовою умовою американці висували — нормалізацію відносин з Ізраїлем, на що не готові були йти саудити.

Після візиту Блінкена ця умова все одно залишилась, але тепер ЗМІ пишуть, що угода майже погоджена. З точки спортивного інтересу мені цікаво: все ж таки Салліван створив підґрунтя для Блінкена, чи то Блінкен настільки успішно працює останній час...

⏩ Власне другий тур перемовин Блінкена з іншими країнами Перської затоки, який організували саудити для США, й було покладено у спробу пошуку точки нормалізації. Видання WSJ заявили, що США «близькі до укладення цієї угоди». Хоча місяць тому ЗМІ писали, що сторони не дійшли згоди.

➡️ Тож зараз важливо слідкувати за діями та заявами саудитів, які будуть давати відповідь на питання «на якому етапі та стадії домовленості?». Чи відбудуться нарешті ці домовленості. Якщо так, то це беззаперечно буде добре для нас, бо це шкодить геополітичним інтересам москви.  

Resurgam ➰ Приєднуйся
 
+1
Последние новости
Сергей Ребров: «После матча игроки попросили меня выйти из раздевалки» "Поділився секретами успіху на полі". Капітан "Динамо" завітав на тренування дитячної команди з Вінничини Заявка сборной Украины на матч с Румынией. В списке все, включая Миколенко Официально. «Динамо» в Лодзи свои домашние еврокубковые матчи проводить не будет Миколенко їде на матч Україна - Румунія, відновлення після травми, костюми для футболістів. Збірна у Мюнхені Екс-динамівець Дуду змінив клуб у Бразилії "Один він ходив із простим, кнопковим телефоном": Парцванiя назвав найбільш скромного гравця "Динамо" Бывший полузащитник «Динамо» спустя 13 лет вернулся в свой родной клуб Виталий Миколенко: «Никаких проблем со связками нет, у меня просто сильный ушиб» (ВИДЕО) Реброву на замітку: румунський тренер назвав вразливе місце збірної України перед стартом Євро-2024
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%