Сообщение #2608965 Просмотреть на стене →

Cy
Керівник авіації командування українських Повітряних сил Сергій Голубцов:

✔️– Я можу сказати, що всі літаки F-16, які будуть надаватися, пройшли певну модернізацію, там стоїть покращений приціл для виявлення повітряних цілей. Разом з літаками буде надаватися спеціальний контейнер, який дозволяє знаходити і наводити ракети, бомби на наземні цілі.

Також ця модернізація в основному стосувалася переобладнання літака для використання саме високоточної зброї. У «Вікіпедії» можна прочитати, це іде абревіатура MLU, саме ці літаки будуть надаватися Україні. Звичайно, ми очікуємо, що використання саме високоточної зброї дозволить нам вражати ті цілі, які потрібні для перемоги, для просування наших наземних військ до державного кордону і визволення наших територій.

✔️– Наші пілоти зараз проходять навчання за кордоном, я спілкуюся з ними, і вони всі вражені стійкістю роботи прицілів. Вони працюють безвідмовно, вони знаходять цілі від безпілотника до літака. Дальності не буду казати які, але там використовується ракета, всім відома, АІМ-120, і дальності її враження, скажімо так, по деяких даних, до 180 км плюс.

Нам головне спочатку спробувати самим, як це працює, а потім розробити тактику, при якій ми зможемо виконати те, про що я говорив. Нам треба спочатку зробити так, щоб на голови наших воїнів на лінії зіткнення, на мирні міста, такі як Харків, Суми, Запоріжжя, не падали КАБи, а потім далі відганяти і винищувачі.

✔️– Щодо стратегії використання F-16 доводилось читати, що вона поділена на три етапи. Перший етап – це суто протиповітряна оборона, другий – те, про що ви говорили, відігнати російську авіацію, щоб вона не скидала КАБи. І третій етап – вже завоювання певної переваги на певній ділянці. Чи це можна це так описати?

– Ми співпрацюємо з представниками Авіаційної коаліції держав, і, скажімо так, в контексті цієї тріади ще є окремо фазовий підхід щодо використання авіації. Якщо коротко, то звучить приблизно так: повзти, іти, бігти. Ми ще не навчилися повзати.

Прибудуть літаки, ми зрозуміємо, що ми можемо повзати десь в глибині країни, будемо пробувати, що ці літаки вміють, будемо вчитися, будемо звикати, будемо опановувати той простір, який є відносно безпечним. Потім будемо йти далі. А коли вже навчимося ходити, от тоді побіжимо. Тоді буде якраз той третій етап – завоювання переваги.

✔️– Є певна кількість літаків, які будуть зберігатися на безпечних авіабазах, не в Україні, для того, щоб вони тут не були мішенями. І це буде наш резерв в разі потреби для заміни несправних літаків, під час проведення регламентних робіт. Тобто для того, щоб ми могли постійно мати в операційному складі певну кількість літаків, яка буде відповідати кількості пілотів, які в нас будуть. Буде більше пілотів – буде більше літаків в Україні.

Розрахунки зроблені так, що ми знаємо, скільки буде пілотів у нас, скільки буде інженерів, скільки буде обслуговуючого персоналу аеродромів. В нас є певна кількість підготовлених аеродромів і ми знаємо цифру літаків, які зайдуть у першу чергу у цьому році. Ми знаємо, скільки зайде наступного року. Ці плани є.

✔️– Найбільшою проблемою є прикриття авіабаз, де будуть базуватися F-16. Це щонайменше дві батареї Patriot має бути. Це має бути як мінімум дві батареї типу NASAMS, для того, щоб працювати по аеродинамічних цілях, по безпілотниках, а також прикривати сам Patriot від них. І засоби безпосереднього прикриття, зенітно-гарматні установки типу Gepard. Вони також показують свою ефективність проти крилатих ракет, проти «Шахедів». Це той мінімум активного захисту, який потрібний.

✔️– Ми зараз працюємо над F-16, розбудовуємо інфраструктуру під нього. Там є певні вимоги, які пов'язані з повітрозабірником, він [розташований] низько і вимагає підвищеної чистоти льотного поля.
 
+3
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%