Сообщение #2599568 Просмотреть на стене →

В Ірландії підбили підсумки референдумів про жінок та сім'ю
Ірландці відмовляються вибирати з конституції частину про роль жінок, які опікуються домогосподарством, і вважаються сімейними союзами на основі не тільки шлюбу, а й "тривалих відносин".
10.03.2024
Мицик Юрій Миколайович (Черкаси)-історик та шахіст (кмс з шахів та Дитячий Тренер )
#Черкаси
#історія #суспільство #Міжнароднеправопринципитазастосування #світовіЗМІ
#Америкасьогодні #світовіЗМІ

https://www.dw.com/uk/v-irlandii-pidbili-pidsumki-referendumiv-pro-rol-zinki-ta-simu/a-68485467
https://p.dw.com/p/4dMCJ
ПОЛІТИКА ІРЛАНДІЯ
В Ірландії підбили підсумки референдумів про жінок та сім'ю
Євгенія Наконечна | Олександра Іванова
4 год. тому4 год. тому
Ірландці відмовляються вибирати з конституції частину про роль жінок, які опікуються домогосподарством, і вважаються сімейними союзами на основі не тільки шлюбу, а й "тривалих відносин".

https://p.dw.com/p/4dMCJ
Зала з бюлетнями і рахувальниками.
Підрахунок голосів після подвійного референдуму 8 березня в Дубліні, ІрландіяФото: Damien Storan/AP Photo/picture alliance
РЕКЛАМА

В Ірландії більшість із 3,5 мільйонів громадян, які мають право голосу, висловилися проти того, щоб внести зміни в закріплене в конституції визначення "сім'ї" та призначити з основного закону пасаж про роль жінок у суспільстві, які "піклуються про домашнє господарство". ". У ніч на неділю, 10 березня, було оголошено остаточні результати цього подвійного референдуму: проти першої ініціативи проголосували 67,7 відсотка учасників, проти другої – 73,9 відсотка.

Читайте також: У Дубліні відбулися масові заворушення через ножовий напад на дітей

Згідно з ухваленою 1937 року статтею 41 конституції Ірландії, "сім'я" є "природною, первинною і фундаментальною одиницею суспільства". Це формулювання пропонувалося доповнити словами: "Сім'я - незалежна від того, обґрунтовується вона на шлюбі чи на інших тривалих відносинах". Критики такої поправки вказували на розпливчастість такого формулювання. Дехто навіть вважав, що вона законить на конституційному рівні багатоженство і багатолюбність і стимулює приплив до Ірландії мігрантів, які хочуть возз'єднатися з "сім'єю".

Що стосується ролі жінок у суспільстві, то учасники референдуму, що відбувся 8 березня, відкинули ідею прийняти з конституції слова про те, що "матеріали не повинні бути використані через економічну зайнятися трудовою діяльністю, нехтуючи своїми домашніми обов'язками".

Прем'єр-міністр Ірландії про результати референдумів
Глава уряду Ірландії Лео Варадкар визнав, що ініціативи його кабінету провалилися. «Наша відповідальність полягала в тому, щоб переконати багатьох людей проголосувати «за», і ми явно зазнали поразки», - заявив він.

Тим часом лідер опозиційної партії Шин Фейн Мері Лу Макдональд зазначив, що референдуми провалилися тому, що перед їх проведенням уряд не радився з опозицією та "іншими групами інтересів". Вона висловила жаль з приводу того, що уряд став "діяти поодинці" і "отримав свою відповідь".

Конституція Ірландії датується 1937 роком, хоча країна офіційно стала називатися Республікою Ірландія лише в 1949 році. З того часу вона зазнала величезних змін, повернувшись з консервативної, переважно римсько-католицької країни, в якій розлучення і аборти були незаконними, на більш різноманітне і соціально ліберальне суспільство, зазначає агенство AP.
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%