Сообщение #2597080 Просмотреть на стене →

Нас готують до "нових ІПСО", які ніякі не ІПСО, а реальна загроза узурпації влади Зеленським

Українська влада заявляє про існування плану щодо дестабілізації ситуації в країні у травні цього року.

Як повідомив президент Володимир Зеленський на першій з початку "великої" війни зустрічі з фракцією "Слуги народу", у центрі такого плану стоїть Верховна Рада.

Це, за його словами, буде частиною великої інформаційної кампанії, щоб підірвати легітимність глави держави.
Йдеться очевидно про дискусію про правовий статус Зеленського після 20 травня 2024 року, коли закінчиться п'ятирічний термін його повноважень. Вона останнім часом дедалі активніше йде в українських політичних колах.

Противники Зеленського заявляють, що після зазначеної дати легітимність президента буде як мінімум під питанням, а то й зникне, а отже, йтиметься про узурпацію влади. І тому він має передати владу спікеру Ради, який за Конституцією виконує обов'язки президента в умовах відсутності чинного глави держави.

Прихильники президента спираються на принцип безперервності влади. І вказують на статтю в Конституції, за якою повноваження одного президента закінчуються тоді, коли приймає присягу інший президент. Та й під час воєнного стану вибори президента проводити не можна згідно із законом (хоча в Конституції про таку заборону нічого не йдеться).

Суперечки на цю тему йдуть досить давно.
Але, судячи із заяви Зеленського на засіданні фракції, влада уважно стежить за ними та бачить у них загрозу.

Тим більше, що тема із вимогою до Зеленського з боку його супротивників передати після 20 травня влада спікеру звучить дедалі голосніше.

"Повноваження чинного президента закінчуються навесні цього року. Далі чітко прописано в Конституції, що має відбуватися: є голова Верховної Ради, він виконує функції президента до того, як буде обрано нового президента, і він вступить у свої права... Вибори можливі лише після завершення військового стану", - стверджує екс-спікер Дмитро Разумков.

Джерела у фракції «Слуги народу» вважають, що противники Зеленського спробують до кінця травня розколоти фракцію, щоб президент втратив більшість у Раді (до речі, це дозволить новій більшості, якщо план спрацює, обрати нового спікера і качати тему про необхідність передачі йому повноважень президента ).

У дискусії щодо «легітимності після 20 травня» міг би поставити крапку Конституційний суд, куди можна звернутися зі зверненням із цього приводу.

Але влада цього робити не поспішає. Як свідчать джерела - у тому числі й тому, що не впевнені у підсумковому рішенні.

"Немає гарантії, що КСУ прийме, скажімо так, правильне на наш погляд рішення - що повноваження Зеленського після 20 травня не підлягають сумніву. Немає повної впевненості в цьому, якщо питання потрапить їм на стіл. Насправді зараз чіткої пропрезидентської більшості у КСУ немає"
 
Последние новости
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%