Сообщение #2583386 Просмотреть на стене →

ВІЗИТ ТРЕТЕЙСЬКОГО СУДДІ.

По пунктах. Не з під стола Президента, але лиця яке приймало участь у двох з трьох переговорів пані Нуланд.

Помічник Держсекретаря та посол Брінк зустрілися з очільником МОУ Умеровим. Останній надав додаткову аргументацію до викладеною у листі який той надсилав офіційним лицям США з проханням допомогти відправили Головкома Залужного у відставку.

1. Залужний не контролює в повній мірі ситуацію у ЗСУ що призводить до відчутних тактичних поразок на полі бою.
2. Залужний не інформує у повній мірі про розробку планів ведення військової кампанії на 24й рік керівництво Держави та керівництво МОУ.
3. Залужний виступає категорично проти цивільного контролю над ЗСУ, при його мовчазній згоді інспекторам МОУ чиняться перепони у їх діяльності.
4. Залужний не вірить у Перемогу і з невиправданим песимізмом ставиться до планів, наказів та заяв Президента та вважає їх не професійними та нездійсненими.
5. Залужний підриває єдність військово-політичного керівництва Державою фактично протиставляє військове керівництво керівництву політичному.
6. Залужний фактично відключив МОУ від процесу переговорів з США про постачання зброї та намагається зробити це з іншими союзниками.

Умеров нагадав, що його представлення на звільнення Головкома вже більше місяця знаходиться на столі у Президента і той не дає йому ходу.

Нуланд порадила Умерову змиритися з наявною ситуацією та налагодити конструктивний діалог з військовим керівництвом. Вона висловила вчергове офіційну позицію США - вона незмінна. "Америка проти заміни Головкома, але ми можемо допомогти подолати існуючі суперечки та розбіжності між конфліктуючими сторонами".

Умеров висловив подяку, але повідомив, що, незважаючи на те, що буде виконувати наказ Президента, залишається мри своєї думці - Залужний повинен піти.

Нуланд провела зустріч з генералами Залужним, Сирським та Шапталою , Військові проінформували помічницю Держсекретаря про перебіг подій на полі бою, про плани ведення кампанії на 24й рік, про нагальні потреби ЗСУ, про необхідність "широкої мобілізації без якої не може бути й мови про успіх у цьогорічній кампанії. Пані Нуланд висловила "всебічну підтримку зусиллям керівництва ЗСУ" та повідомила про рішення адміністрації Байдена "застосувати елементи "Плану "Б" задля забезпечення ЗСУ необхідною зброєю до рішення про виділення допомоги Україні Конгресом США. З зустрічі Нуланд вийшла в доброму гуморі і з подарунками від військових.

Нуланд зустрілася з Президентом. Той як і пан Умеров лобіював можливу відставку Залужного з посади Головкома "у разі відчутних поразок на полі бою чи при ситуації загострення протистояння між ним та його оточенням з одної сторони і Президентом і його командою з іншої. Помічниця Держсекретаря вчергове висловила позицію США - відставка вкрай небажана і небезпечна. Зеленський сказав, що "буде боротися до останнього за єдність військового та політичного керівництва Державою і утримається від того, щоби схвалити подання Умерова, але "мій терпець може увірватися" бо Залужний вже відкрито піддає критиці рішення Верховного і у приватних розмовах називає його "дурним мрійником". (Від себе - цікаво, хто настукав?). Зеленський заявив, що у нього повинен бути вибір узгоджених кандидатур для можливої швидкої заміні Головкома та його підлеглих". Кандидатури від Президента старі, двохмісячної давності. Перший у переліку Сирський. Далі генерали Буданов та Бокій. Нуланд порекомендувала Президенту втриматися від кроків які можуть привести до важких, навіть катастрофічних наслідків і висловила надію що Президент і надалі буде дослухатися до порад керівництва США.

Резюме. Станом на зараз конфлікт "загнаний під ковдру", але він може з-під неї вилізти у будь який момент. Цікаво те, що навіть лояльні Зеленському військові не підтримують зміщення Залужного. Але, думаю, все ж таки згодом Зеленський та Умеров своє здобудуть. Чекаємо на чергове загострення протистояння та розв'язку. Нуланд покинула Київ у гарному настрої. Маю надію що перестороги США спрацюють і ми будемо мати реальні Перемоги на полі бою.
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%