Сообщение #2583023 Просмотреть на стене →

Cy
Serg Marco

Хакатон.
Два дні ми знайомились з розробниками, виробниками, спілкувались, когось з ким зводили, консультували, таке кароч. Далі субʼєктивне.
Перше що кинулось у очі- це те що більшість розробників не має доступу до БПЛА та бойових пілотів. Хтось розробляє оптичну навігацію, але не має можливості протестити на українських БПЛА. Хтось розробляє боєприпаси що самі донаводяться на ціль, але не має великих коптерів і навіть не знає моделей які використовують на фронті та специфіки. Треті розробляють програму ідентифікації цілей по фото, хоча треба цю програму для відео...
Зі старту зрозуміло що не вистачає тестового полігона де б виробники мали доступ до бортів, боєприпасів (для того щоб робити масогабарітні макети), консультацій з пілотами та інженерами.
А без такого тестового майданчика щось розробити- ну це важко.
Друге що теж стало зрозуміло- розробники не розуміють що потрібно армії і які є пріоритети. Ну наприклад.
Є виробники в яких в розробці система донаведення боєприпасів. І тестують вони їх на оптичних камерах з захватом цілі.
Ти їх питаєш- а чому на камері? Це ж для великих коптерів боєприпас, а вони бомблять в ночі.
Замислились. Будуть купляти теплаки, переробляти. Багато часу втрачено на біг не туди.
Виходить виробник і демонструє направлену антену з дрона. Я такий- ну йопт, нарешті! Нарешті звʼязок між антеною наземки та бортом буде організований за допомог направлених антен з позіціонерами, що дозволить покласти хер на ворожий РЕБ та зробити неефективними ворожі РЕРи. Продовження презентації- і демонструють цю розробку на наземному дроні, на колісному. Нахер він там потрібен, якщо це потрібно для БПЛА?
Багато розробок які дуже складні технічно, меш-сітки, програми оперування роєм дронів (ну як в ОАЕ коли з дронів роблять шоу, і по небу літають "дронові" птахи, динозаври чи дракони), ти питаєш- а яку функцію це повинно виконувати для армії? А не можуть відповести, ось є прикольна фіча, а ви там самі вже якось інтегруєте.
Хтось демонструє пасивні антени РЕРа на дроні.
Ти питаєш- а навіщо? В нас наземні засоби РЕР погано працюють? Треба доповнити повітряними? Не знають. Окай, якщо у вас ваш антенний комплекс точно вираховує азимут, то може зробити комплект таких антен на баражуючі боєприпаси, які ми будемо відправляти на ворожі РЕБи?
А, ми про це не думали.
І так во всьому.
Є талановиті хлопці, є цікаві рішення, але немає розуміння в тому що треба, як, і де і як його протестувати отримавши пораду спеціалістів.
Також немає структури, яка б формулювала ТЗ на вироби. Цим повинна займатися структура МО, яка буде вказувати функцію та очікування від функціоналу вироба. Поки цього немає, виробники це все вигадують на свій хлопський розум, і не завжди розуміють куди бігти.
Маю надію що ці зміни нас очікують.
Ну а вцілому- захід сподобався. Познайомився з парою цікавих розробників, когось з ким звів, в когось щось цікаве побачив.
Ну а нижче моє обличчя, коли я чую деякі технічні характеристики виробів від розробників.
 
+1
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%