Сообщение #2503509 Просмотреть на стене →

2AG (05.10 в 10:15) № 2503394
-----------------------------------------
А що з ленд-лізом, його ще ніби не чіпали?

Якщо коротко +то ми його й не розпочинали,а термін дії Закону завершився
Та й угод не було з конкретикою
https://www.bbc.com/ukrainian/articles/c4n5p6pgengo
Американський ленд-ліз для України закінчився, так і не почавшись. Чому він не запрацював

"Кінець ленд-лізу чи ще ні?
Хоча закон, який має офіційну назву "Закон про ленд-ліз на захист демократії в Україні 2022 року", набув чинності ще в травні минулого року, але досі цей механізм так і не був задіяний.
Річ у тім, що військова допомога Україні поки що виділялась за трьома іншими програмами з федерального бюджету США: Ініціатива сприяння безпеці України (Ukraine Security Assistance Initiative, USAI), зовнішнє військове фінансування (Foreign Military Financing, FMF) та вилучення із запасів зброї США (Replenishment of U.S. weapons stocks або ж PDA – Presidential Drawdown). Всі вони для України безкоштовні, на відміну від ленд-лізу.
Представники і української, і американської влади публічно називали ленд-ліз "запасним" або "страхувальним" варіантом.
Тобто, якщо Конгрес, де в листопаді минулого року Демократична партія США втратила більшість в Палаті представників, відмовиться виділяти кошти з бюджету за трьома першими програмами, то тоді президент Байден зможе використати інструмент передачі озброєння Україні за ленд-лізом.
В тексті закону прямо прописано, що президенту США "надаються розширені повноваження укладати договори з урядом України про надання в оренду або в лізинг оборонних засобів для захисту цивільного населення в Україні від російського військового вторгнення та для інших цілей".
Однак, по-перше, Київ та Вашингтон так і не уклали відповідні угоди, де, вочевидь, були б прописані всі необхідні умови і об'єми військової допомоги, а, по-друге, що більш важливо, цей закон діяв лише на 2022 і 2023 фіскальні роки в США. Новий фіскальний рік в Америці наступив з жовтня.
Колишній посол України в США Валерій Чалий звертає увагу, що поправка про продовження ленд-лізу є в проєкті оборонного бюджету США на 2024 рік. Тож, цілком можливо, говорити про кінець цього механізму дещо передчасно.

"Ще є можливість, що ленд-ліз буде продовжений через поправку внесену в оборонний бюджет на 2024 рік (National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2024). – сказав дипломат ВВС Україна. – І це буде правильно, тому що цей інструмент, на мій погляд, має бути "під рукою", тобто в доступі, щоб він був в нинішніх умовах".
Запасний варіант чи "негнучкий механізм"?
Питання, чому ленд-ліз так і не запрацював за півтора року повномасштабної війни, неодноразово підіймалося в Україні і в США.
Адміністрація Байдена заявляла, що зосереджена на наданні Україні військової допомоги на безоплатній основі, а не в оренду чи лізинг.
“Наразі ми ставимо в пріоритет безпекову допомогу для України, за яку їм пізніше не потрібно буде повертати кошти”, - цитував "Голос Америки" позицію Білого Дому з цього питання.
Українська влада спочатку голосно називала закон про ленд-ліз "доказом того, що свобода вміє захищатися від тиранії" і запевняла, що він допоможе подолати Росію.
"Я впевнений, зараз ленд-ліз допоможе Україні та всьому вільному світу подолати ідейних спадкоємців нацистів, які розв'язали війну проти нас на нашій землі. Ленд-ліз та інші програми підтримки України – це конкретний доказ того, що свобода й нині уміє захищатися від тиранії", – казав навесні 2022 року президент Володимир Зеленський.
Однак згодом позиція дещо змінилась. Наприклад, Міністерство закордонних справ почало наголошувати на першочерговій важливості безоплатних механізмів передачі озброєнні Україні, а не ленд-лізу.
"Те, що ми отримуємо зараз, нам просто дають у подарунок. Такого, аби оренда повністю замінила подарунки, не буде", – заявляв міністр Дмитро Кулеба в інтерв'ю Forbes.
ВВС Україна звернулось із проханням про актуальний коментар до МЗС щодо завершення дії американського закону про ленд-ліз з жовтня."(с)
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%