Сообщение #2488908 Просмотреть на стене →

#історія #світовіЗМІ #суспільство #ностальжі
https://focus.ua/uk/technologies/592450-morska-viyna-14-go-stolittya-viyavleno-naystarishu-v-yevropi-korabelnu-garmatu-chim-vona-osobliva
Shipboard cannon found off the Swedish coast may be the oldest in Europe
https://phys.org/news/2023-09-shipboard-cannon-swedish-coast-oldest.html
Корабельна гармата, знайдена біля узбережжя Швеції, може бути найстарішою в Європі
Морська війна 14-го століття.
Виявлено найстарішу в Європі корабельну гармату: чим вона особлива

"Міжнародна дослідницька група під керівництвом морського археолога Стаффана фон Арбіна з Університету Гетеборга вивчила, можливо, найдавнішу корабельну гармату в Європі. Гармата була знайдена в морі біля Марстранда на західному узбережжі Швеції і датується 14 століттям.
Результати міждисциплінарного дослідження додають нові знання про ранній розвиток артилерії на суші та на морі, а також свідчать про неспокійний період для моряків, а також для населення прибережних районів.
Вважається, що невелика дульнозарядна лита гармата з мідного сплаву, знайдена водолазом-любителем на глибині 20 метрів у морі біля Марстранда, походить із затонулого корабля. Дослідники дійшли висновку, що це корабельна гармата, а не гармата, яка перевозилася як вантаж, тому що в пороховій камері в ній все ще залишалися частини заряду, коли її знайшли. Це означає, що гармата була заряджена і готова до використання в бою в той момент, коли вона опинилася на дні моря.
«Завдяки збереженим залишкам заряду стало можливим використовувати радіовуглецеве датування, щоб встановити вік знахідки», — говорить Стаффан фон Арбін, морський археолог з Університету Гетеборга.
«Висновки дослідження показують, що гармата Marstrand, ймовірно, з 14 століття, що робить її однією з найстаріших артилерійських знарядь, коли-небудь знайдених в Європі».

Корабель, якому належала гармата
Розроблені в цей час нові види вогнепальної зброї забезпечили великі тактичні переваги в боях на морі. Але озброювали не лише військові кораблі — у пізньому Середньовіччі торговельні кораблі все частіше стали оснащувати гарматами для захисту від піратів та інших ворожих суден. Вивчення гармати Marstrand дає нові знання та перспективи розвитку цієї військової технології.
Воронкоподібні гармати типу Марстранд зазвичай відносять до XV–XVI ст., але ця знахідка свідчить про те, що ця модель існувала вже в XIV ст . Збережені залишки заряду в пороховій камері гармати також свідчать про те, що використання картушів, своєрідної текстильної упаковки для порохового заряду, почало використовуватися набагато раніше, ніж було відомо раніше.
«Тепер, звичайно, ми також хочемо спробувати знайти та задокументувати корабель, якому належала гармата . Хоча він, ймовірно, сильно пошкоджений і розбитий, можна буде знайти розкидані залишки уламків, якщо ми проведемо ретельну інвентаризацію. сайту та його околиць", - каже Стаффан фон Арбін."
(с)
 
Последние новости
"Мені сподобалося, як він перетворив "Динамо" після Луческу". Легенда киян високо відзначив роботу Шовковського Забив 15 голів. Колишній нападник "Динамо" потрапив до резервної команди сезону чемпіонату Кіпру Игорь Цыганик: «В матче «Динамо» — «Кривбасс» ожидаю довольно интересную игру с голами» Сергей Ребров: «Единственные, кто могут публично и конструктивно критиковать игру и работу тренера, — это бывшие тренеры» Сергій РЕБРОВ: "Коли очолив "Динамо", де у гравців могла бути зарплата по 3 млн доларів, важливим було здобути їхню довіру" Сергій РЕБРОВ: "Постійно повторював президенту "Динамо": "Не читайте відгуки вболівальників" "Він був габаритний, швидкий, з мисленням": вінгер "Металіста" розповів, хто виділявся в академії "Динамо" Вінгер "Динамо" в цікавому челенджі продемонстрував свої знання історії України «Ласло Болони был в шаге от того, чтобы возглавить киевское «Динамо», — румынский экс-вратарь Возможные соперники. «Динамо» рискует оказаться в числе «несеяных» уже во 2-м квалификационном раунде Лиги чемпионов
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%