Сообщение #2434999 Просмотреть на стене →

Ось так :)
2Блек,Ти ж був у Данії чи ти в отелях був?
Дивовижно Данія: чому багато ванних кімнат такі маленькі
КРІСТІАН ВЕНАНДЕ
24 ЧЕРВНЯ 2023 Р

https://cphpost.dk/2023-06-24/news/surprisingly-denmark-why-many-bathrooms-are-so-tiny/

Маленькі туалети Копенгагена є результатом поєднання історії, архітектури та способу життя… але старі звички можуть піти нанівець
Голитися, приймати душ, лайно… все в одному зручному місці: Данія! (фото: приватне)
Нещодавно прибулі, які шукають житло в Копенгагені, часто стикаються з труднощами щодо розташування чи доступності... або навіть із пошуком чогось взагалі через високий попит.
Але ще одним аспектом пошуку квартир у столиці, який часто приголомшує іноземних громадян, є кількість крихітних ванних кімнат розміром із шафу.
Дійсно, більшість експатів, швидше за все, не звикли до мініатюрних ванних кімнат, у яких можна одночасно користуватися туалетом, раковиною, дзеркалом і душем.
Буває, що душ стоїть навіть не у ванній, а в кабіні спальні, кухні чи вітальні. Або ще гірше, санвузла в квартирі немає взагалі!
«Деяким людям досі доводиться користуватись спільними туалетами чи ванними кімнатами. Навіть датчани дивуються, коли це чують», — каже Крістін Вірен, керівник відділу комунікацій центру знань домовласників Videncentret Bolius.
«Приблизно 20 000 квартир у Данії досі не мають власних туалетів, багато з яких знаходяться в Копенгагені. Тому в деяких місцях все ще є спільний туалет на задніх сходах». Вірен додала, що колись жила в багатоквартирному будинку Вестербро, де взагалі не було ванної кімнати, перш ніж у підвалі зрештою облаштували спільну душову.
Глибоко в цистернах історії
Тож як так вийшло, що одне з найрозвиненіших і новаторських міст світу могло дозволити своїй ситуації з туалетом піти… ну… до кінця?
Що ж, відповідь вплетена в історичну тканину міста.
Коли 150 років тому було побудовано багато міських квартир, у них не було ні туалетів, ні ванних кімнат. Замість цього публіка відвідувала лазні («badeanstalter») раз на тиждень або раз на місяць, а спільні туалети розташовувалися у спільних дворах. Коли місто зазнало кількох міськ
Одну з крихітних ванних кімнат Копенгагена, які часто залишають реконструкцію минулого століття («byfornyelser»), почали встановлювати унітази, але лише в маленьких куточках квартир через обмеження простору.
Деяким із найкращих квартир пощастило мати «træk og slip» («потягни й відпусти»).
«Це вже історія. Те, як туалети сьогодні, це лише відображення того, як ми жили в той час. Зараз понад 40 відсотків людей у ​​Данії живуть самі в квартирах. Але в той час разом жили п’ятеро чи шість людей, тож їм, мабуть, було ще тісніше, ніж нам сьогодні», — каже Вірен.
Крім того, вертикальне будівництво в Копенгагені вже давно є проблемою, оскільки місто жорстко захищає свою архітектурну спадщину, яка залишає приголомшених міжнародниками. Тому можливість розширення старих квартир залишилася обмеженою.
Простір проти розташування: справа в пріоритетах
Нещодавно квартири об’єднали, забезпечуючи більше простору для більших ванних кімнат.
За словами Вірена, ця тенденція зберігається і сьогодні, оскільки данці жадають більше місця в помешканнях.
«У 70-х і 80-х роках данські будинки збільшувалися, оскільки ми ставали багатшими. Раптом володіння будинком у передмісті стало більш привабливим, і наші будинки ставали все більшими і більшими», – каже вона.
Наприклад, Вірен вказує на те, що середній розмір будинку в Данії досяг рекордного рівня – 213 кв. Простір набагато важливіший, ніж був раніше, і є основною причиною, чому люди переїжджають.
Але не чекайте, що крихітна туалетна ситуація повністю змиє з Копенгагена найближчим часом. Є багато мешканців, які все ще віддають перевагу життю в центрі, а не більш просторому житлу.
«Наше старе місто нагадує кільця дерева. У центрі він старий і чим далі від центру стає все новішим. Багатьом подобається жити в ідилічному центрі міста, і для них розмір ванної кімнати має другорядне значення», — підсумовує Вірен.

#історія #світовіЗМІ #ностальжі
 
Последние новости
"Дякую за цей дивовижний сезон". Легіонер "Динамо" поділився враженнями від чемпіонства у Греції Футболіста "Динамо" вдруге поспіль визнали найкращим в Україні у категорії U-21 "Були конкретні претензії до лайнсмена". Журналіст назвав причини походу Вернидуба до суддівської кімнати після матчу з "Динамо" Журналіст припустив фейл, відправивши до "Карпат" іншого гравця "Чорноморця": до Львова перейде екс-хавбек "Динамо" ЗМІ: Скандалами з матчу чемпіонату U-19 "Шахтар" - "Динамо" займаються КДК й Комітет етики та чесної гри «Результат матча с «Динамо» — не по игре. И есть вопросы по пенальти», — полузащитник «Кривбасса» Виталий Пономарев: «Рух» не будет специально настраиваться на игру с «Динамо» Илья Забарный: «Спасибо за сезон! Следующая остановка — Евро!» Іспанські ЗМІ описали гру Довбика, Циганкова і Яремчука: що журналісти зрозуміли з українського дербі Журналіст: "Головне, що пенальті у матчі "Динамо" - "Кривбас" не вплинув на жодні турнірні позиції"
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%