Сообщение #2400444 Просмотреть на стене →

Dam destroyed in Ukraine, flooding war zone
By Viktoriia Lakezina
June 6, 20232:34 PM GMT+3Updated an hour ago
https://www.reuters.com/world/europe/russia-says-it-thwarts-another-major-ukrainian-offensive-donetsk-2023-06-05/

#історія #світовіЗМІ #Черкаси #VIVAVIVAУКРАЇНА #Міжнароднеправопринципитазастосування #раша
В Україні зруйнована дамба, затоплення зони бойових дій
By Viktoriia Lakezina
6 червня 2023 р. 14:34 GMT+3 Оновлено годину тому
ХЕРСОН, Україна, 6 червня (Reuters) – Потік води прорвав величезну дамбу на річці Дніпро, яка розділяє російські та українські сили на півдні України, у вівторок, затопивши частину зони бойових дій і змусивши селян тікати.

Україна та її західні союзники звинуватили Росію у підриві дамби у навмисному військовому злочині. У Кремлі заявили, що це Україна саботувала дамбу, щоб відвернути увагу від контрнаступу, який, як стверджує Москва, гальмується. Деякі посадовці, встановлені Росією, заявили, що дамба прорвалась сама по собі.

Жодна сторона не надала миттєвих публічних доказів того, хто був винен. Женевські конвенції прямо забороняють націлювання на дамби під час війни через небезпеку для цивільного населення через знищення таких «робот і установок, що містять небезпечні сили».

До середини ранку в місті Херсон з підконтрольної Україні сторони пірс на притоці Дніпра вже був під водою через хвилю, що піднімалася на берег.

Реклама · Прокрутіть, щоб продовжити

Report this ad
«Поки що рівень води піднявся на один метр», — сказав Reuters житель Олександр Сьомик. «Подивимося, що буде далі, але сподіваємося на краще».

Дамба в Новій Каховці забезпечує водою частину сільськогосподарських угідь на півдні України, включно з окупованим Росією Кримським півостровом, а також охолоджує Запорізьку атомну електростанцію, яка перебуває під контролем Росії. Величезне водосховище за ним є однією з головних географічних об’єктів півдня України, довжиною 240 км (150 миль) і шириною до 23 км (14 миль).

Смуга сільської місцевості лежить у заплаві внизу, а села на контрольованому Росією південному березі вважаються особливо вразливими.


Руйнування дамби створює нову гуманітарну катастрофу в центрі зони бойових дій і змінює лінії фронту саме тоді, коли Україна починає довгоочікуваний контрнаступ, щоб вибити російські війська зі своєї території.

Реклама · Прокрутіть, щоб продовжити

Report this ad
Росія контролювала дамбу з початку війни, хоча минулого року українські сили повернули собі північний берег річки. Обидві сторони давно звинувачували одна одну в планах її знищення.

"Російські терористи. Руйнування дамби Каховської ГЕС лише підтверджує для всього світу, що їх потрібно виганяти з усіх куточків української землі", - написав президент Володимир Зеленський у месенджері Telegram.

Росіяни "здійснили внутрішній підрив конструкцій" дамби. «Близько 80 населених пунктів знаходяться в зоні підтоплення», – повідомив він у Telegram.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав це "обурливим актом, який ще раз демонструє жорстокість війни Росії в Україні".

Речник Кремля Дмитро Пєсков на черговому брифінгу заявив: «Можна однозначно заявити, що мова йде про свідому диверсію з української сторони».

Прорвана дамба на півдні України призвела до повені
Загальний вигляд дамби у Новій Каховці, яку було прорвано в Херсонській області, Україна, 6 червня 2023 року на цьому знімку екрана, взятому з відео, отриманого Reuters/через REUTERS
"Мабуть, ця диверсія пов'язана ще й з тим, що, розпочавши два дні тому широкомасштабні наступальні дії, нині Збройні сили України не досягають поставлених цілей, ці наступальні дії йдуть на зрив", - додав він.

Раніше офіційні особи, встановлені Росією, надавали суперечливі твердження: одні стверджували, що дамба була вражена українськими ракетами вночі, інші стверджували, що вона прорвалась сама по собі через попередні пошкодження.

Реклама · Прокрутіть, щоб продовжити
Атомна станція
Організація ООН з ядерного нагляду заявила, що на Запорізькій електростанції має бути достатньо води для охолодження реакторів протягом "декілька місяців" з окремого ставка, розташованого над водосховищем, і закликала зберегти ставок.

Рівень води в місті, що безпосередньо прилягає до прорваної дамби, може піднятися на 12 метрів, повідомив у Telegram призначений Росією мер Володимир Леонтьєв.

На відео видно, як вода протікає крізь залишки дамби, висота якої становить 30 метрів (ярдів), а довжина — 3,2 км (2 милі).

Близько 22 тисяч людей, які проживають у 14 населених пунктах Херсонської області, опинилися під загрозою затоплення, цитує російське інформаційне агентство РІА слова обраного в Москву глави області. Херсон – одна з п’яти українських областей, які Москва анексувала.

Призначений Росією губернатор Криму Сергій Аксьонов заявив про ризик зниження рівня води в Північно-Кримському каналі, по якому на півострів надходить прісна вода з Дніпра. Крим, який Росія утримує з 2014 року, на даний момент мав достатні запаси води, і рівень ризику стане зрозумілим найближчими днями.

Прорив дамби стався в той момент, коли Україна готує свій довгоочікуваний контрнаступ, щоб витіснити російські сили зі своєї території, використовуючи щойно поставлені західні танки та бронетехніку.

Москва заявила, що український наступ почався в неділю, і стверджувала, що відбила наступ українців.

Київ здебільшого суворо мовчав про це, хоча Зеленський натякав на успіхи. У вечірньому виступі перед проривом дамби він привітав «новини, на які ми так чекали», заявивши про рух вперед навколо Бахмута, зруйнованого міста, яке Росія захопила на початку цього місяця в своїй першій великій заявленій перемозі майже за рік.
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%