Сообщение #2399119 Просмотреть на стене →

https://www.bbc.com/ukrainian/features-65746868?at_link_type=web_link&at_campaign=Social_Flow&at_campaign_type=owned&at_medium=social&at_bbc_team=editorial&at_link_id=3AEE921C-FEAD-11ED-9941-3BCC7E934D9D&at_ptr_name=facebook_page&at_link_origin=BBC_News_Ukrainian&at_format=link
Пішли простими смертними, а повернулися героями": 70 років підкоренню Еверест

#історія #світовіЗМІ #Черкаси #нлсьадьжіт
"Вони - справжні першопроходці й дослідники. Вони розсунули межі можливого", - каже Джамлінг Тенцінг Норгей. Він згадує перше успішне сходження на найвищу гору світу - Еверест.

70 років тому, 29 травня 1953 року, його батько - шерпа Тенцінг Норгей - разом із новозеландським альпіністом Едмундом Гілларі вперше піднялися на найвищу вершину світу на кордоні Непалу й Китаю
Сини перших підкорювачів, Джамлінг Тенцінг Норгей та Пітер Гілларі, виросли на розповідях батьків. Обидва обрали їхній шлях й теж через десятиліття піднялися на Еверест.

У річницю історичного сходження вони поділилися спогадами з ВВС та розповіли про те, як досягнення їхніх батьків змінило альпінізм - як на краще, так і на гірше.

Рекордне сходження
Джамлінг з батьком і братом на фотографії, зробленій у середині сімдесятих років минулого століття
АВТОР ФОТО,JAMLING NORGAY
Підпис до фото,
Джамлінг з батьком та молодшим братом. Він згадує, що пророцтво змусило його батька повернутися на Еверест навіть після шести невдалих спроб

"Вони пішли туди простими смертними, а повернулися героями, відомими на весь світ. Але слава не зіпсувала їх, вони залишилися тими ж простими й скромними хлопцями. Обидва багато зробили для того, щоб покращити життя мешканців Гімалаїв", - з гордістю каже Джамлінг.

"Коли хтось досягає нових висот, це показує всім, що немає нічого неможливого. Пам'ятаймо про це у 70-ту річницю", - додає Пітер.

Після сходження 1953 року вони стали прикладом для наслідування: тільки цього року за перші десять днів сезону сходжень понад 500 людей досягли вершини Евересту заввишки 8849 метрів.

Така кількість альпіністів, що підкорили Еверест, багато в чому пояснюється новими технологічними можливостями, прогресом у логістиці та зв'язку. Але Едмунд Гілларі та Тенцінг Норгей здійснили цей подвиг без будь-яких сучасних пристроїв, таких як GPS чи супутникові телефони.

Тоді новина про тріумф британської експедиції йшла до Лондона з Непалу цілих три дні.

Гілларі й Норгей не перші, хто намагався підкорити вершини Евересту. Але вони перші, кому це вдалося. Протягом трьох попередніх десятиліть численні експедиції не змогли дістатись вершини (і спуститись назад).

Тенцинг брав участь у шести попередніх спробах.

"Коли він був хлопчиком і пас яків, [мій батько] часто запитував, чому жоден птах не може перелетіти через цю гору, - згадує Джамлінг. - Його надихало пророцтво Лами, який сказав, що першим на вершину зійде буддист".

15 хвилин слави
Едмунд Гілларі (в центрі), Пітер (праворуч) та шерпа Мінгма Церінг (ліворуч)
АВТОР ФОТО,PETER HILLARY
Підпис до фото,
Едмунд Гілларі (в центрі), Пітер (праворуч) та шерпа Мінгма Церінг (ліворуч)

"Він був амбітним хлопцем і завжди хотів бути першим", - каже Пітер про батька. Він розумів, що йому випав рідкісний шанс увійти в історію, коли він отримав пропозицію взяти участь у Дев'ятій британській експедиції до вершини Евересту з південного непальського боку.

"Я дуже добре пам'ятаю, як він описував, як вони йшли через сніги і кригу до південної вершини. Він йшов першим, рубав сходи. Величезні шматки снігу й льоду обсипалися по стрімких схилах вниз, на тибетську сторону".

Вони йшли вперед, попри жахливу погоду. Як каже Пітер, батько найімовірніше розвернувся б і спробував свої сили в інший день. Але щось спонукало його продовжувати шлях нагору.

На вершині кисню було обмаль. Вони пробули на найвищій точці планети 15 хвилин і вирушили вниз.

 
Последние новости
Колишній легіонер "Динамо" хоче повернутися до Європи. Він відхилив 5 пропозицій за 15 днів В УЄФА привітали легенду "Динамо" з днем народження та згадали його гол топ-клубу 25 апреля. Сегодня родились... Гусеву — 41 "Динамо" провело тренування на полі перед грою з СК "Днiпро-1" Вячеслав Шевчук: «У Луческу есть большое желание работать. Но не думаю, что он будет консультировать сборную Румынии» Шапаренко та Шовковський — найкращі гравець та тренер 25-го туру УПЛ "Луческу хоче ще попрацювати": Шевчук зустрівся з колишнім тренером "Динамо" і поділився подробицями спільної вечері Николай Шапаренко и Александр Шовковский — лучший игрок и лучший тренер 25-го тура чемпионата Украины Милевский со скандалом вернулся на футбольное поле (ФОТО, ВИДЕО) Хто стане чемпіоном Прем'єр-ліги сезону 2023/24, а які клуби потраплять у топ-4: Циганик виніс вердикт "Динамо" та "Шахтарю"
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%