Сообщение #2398229 Просмотреть на стене →

Tina Turner: legendary rock’n’roll singer dies aged 83
Turner who initially found fame in a turbulent musical partnership, became one of the biggest acts in the world as a solo artist and one of the defining pop icons of the 1980s

Tina Turner tributes pour in – latest updates
Laura Snapes
Wed 24 May 2023 19.40 BST
https://www.theguardian.com/music/2023/may/24/tina-turner-legendary-rocknroll-singer-dies-aged-83
#історія #світовіЗМІ #Черкаси #ностальжі #Америкасьогодні
Тіна Тернер: легендарна співачка рок-н-ролу померла у віці 83 років
Тернер, яка спочатку знайшла популярність завдяки бурхливому музичному співробітництву, стала одним із найвідоміших сольних виконавців у світі та однією з визначальних поп-ікон 1980-х років.

Вшановують Тіну Тернер – останні оновлення
Лаура Снейпс
Середа, 24 травня 2023 р. 19:40 BST
107
Тіна Тернер, нова зірка рок-н-ролу, яка стала поп-гігантом у 1980-х роках, померла у віці 83 років після тривалої хвороби.

Протягом останніх років у неї було погане здоров'я, у 2016 році їй діагностували рак кишечника, а в 2017 році їй пересадили нирку.

Тіна Тернер на студійній зйомці 25 листопада 1969 року.
Просто найкраще: Тіна Тернер – життя в картинках
Читати далі
Тернер підтвердила й розширила формувальну роль темношкірих жінок у рок-н-ролі, визначивши ту епоху музики настільки, що Мік Джаггер зізнався, що черпав натхнення з її яскравих, енергійних живих виступів для своєї сценічної персони.

Після двох десятиліть роботи зі своїм жорстоким чоловіком Айком Тернером вона вийшла наодинці і після кількох невдач стала однією з визначальних поп-ікон 1980-х з альбомом Private Dancer. Хроніка її життя була описана в трьох мемуарах, байопіку, мюзиклі про музичний автомат , а у 2021 році — у відомому документальному фільмі «Тіна» .

У своїй заяві в середу ввечері її публіцист Бернард Доерті сказав: «Тіна Тернер, «Королева рок-н-ролу» мирно померла сьогодні у віці 83 років після тривалої хвороби у своєму будинку в Куснахті поблизу Цюріха, Швейцарія. З нею світ втрачає легенду музики та приклад для наслідування».

Життя і кар'єра «королеви року» Тіни Тернер – відеонекролог
02:08
Життя і кар'єра «королеви року» Тіни Тернер – відеонекролог
У 2018 році вчений Дафна Брукс написала для Guardian: «Музичний характер Тернера завжди був зарядженим поєднанням таємничості, а також легкості, меланхолії, змішаної з лютою життєвою силою, яка часто загравала з небезпекою».
Буллок 26 листопада 1939 року і виросла в Натбуші, штат Теннессі, де вона згадувала, як збирала бавовну зі своєю сім'єю в дитинстві. Вона співала в крихітному міському церковному хорі, і, будучи підлітком, розмовляла – точніше, співала – потрапила в оркестр Айка в Сент-Луїсі: він відхиляв її прохання приєднатися, поки не почув, як вона схопила мікрофон під час виступу Kings of Rhythm для виконання пісні Бі Бі Кінга You Know I Love You.

Після того, як її вокальні таланти стали очевидними, Айк дав їй ім’я Тіна Тернер – і зробив це торговою маркою на випадок, якщо вона покине його, а він захоче замінити її у своєму виступі. Він швидко став образливим: коли Тернер спробувала покинути групу передчасно, відчувши його ртутний характер, він вдарив її дерев’яними носилками для взуття.

Тіна Тернер виступає з Бейонсе на 50-й церемонії вручення премії "Греммі" в Лос-Анджелесі, лютий 2008 року.
Тіна Тернер виступає з Бейонсе на 50-й церемонії вручення премії "Греммі" в Лос-Анджелесі, лютий 2008. Фото: Robyn Beck/AFP/Getty Images
«Мої стосунки з Айком були приречені в той день, коли він зрозумів, що я буду його заробляти гроші», — написала Тернер у своїй автобіографії «Моя історія кохання» 2018 року. «Йому потрібно було контролювати мене, економічно та психологічно, тому я ніколи не міг його покинути».


Вона дебютувала під цим ім’ям із синглом Айка та Тіни Тернер A Fool in Love у липні 1960 року, який увійшов до Топ-30 США та започаткував низку поважних успіхів у чартах. Але саме їхні живі виступи зробили їх сенсацією. Айк агресивно гастролював на ревю Айка та Тіни Тернер на Chitlin' Circuit – у тому числі перед десегрегаційною аудиторією, такою була їхня комерційна сила. У 1964 році вони підписали контракт із Warner Bros imprint Loma Records, який випустив їхній перший альбом, який потрапив у чарти: Live! Шоу Айка і Тіни Тернер.

У другій половині 60-х до дуету залицялися багато відомих рок-імен. Філ Спектор продюсував сингл 1966 року River Deep – Mountain High; вони підтримували Rolling Stones у Великій Британії, а пізніше в США, і зірки, включаючи Девіда Боуї, Слай Стоуна, Шер, Елвіса Преслі та Елтона Джона, приїжджали до їх резиденції в Лас-Вегасі.

Тіна Тернер виступає на O2 Arena в Лондоні в 2009 році.
«Я просто втомилася співати і радувати всіх» … Тіна Тернер виступає на O2 Arena, Лондон, 2009. Фото: Stefan Wermuth/Reuters
У 1970-х роках вони поповнили чарти й отримали премію Греммі. У 1976 році Тернер покинула Айка, який постійно був жорстоким і невірним. Її останнім синглом із групою був Baby, Get It On , з екранізації рок-опери "Томмі" 1975 року, в якій вона зіграла роль Кислотної королеви, однойменного персонажа її другого сольного альбому.


Під час розлучення, завершеного в 1978 році, Тернер залишилася лише з двома автомобілями та правами на свій сценічний псевдонім. «Айк трохи сварився, бо знав, що я з цим зроблю», — сказала вона в документальному фільмі «Тіна».

Тернер, яка вже випустила дві сольні платівки, продовжувала сольну кар’єру, хоча їй знадобилося, поки вона не випустить свій п’ятий альбом, Private Dancer 1984 року, щоб витіснити старий образ мерехтливої ​​рок-н-ролерки – і втекти передчасно. перехід до старого кола – з одним із потужних, спортивних, одягнених у шкіру поп-ікон.

Тіна Тернер виступає в березні 1987 року в Парижі під час першого концерту світового турне.
Тіна Тернер виступає в березні 1987 року в Парижі під час першого концерту світового турне. Фото: Bertrand Guay/AFP/Getty Images
У документальному фільмі «Тіна» вона описала Private Dancer як свій дебют. «Я не вважаю це поверненням», — сказала вона. «Тіна так і не приїхала».


Тернер вважала, що буддизм і особливо практика співу позитивно вплинули на її життя у 1980-х роках. Крім музики, вона зіграла головну роль у фільмі «Божевільний Макс за межами купола грому» разом із Мелом Гібсоном у 1985 році. У 1986 році вона опублікувала свої перші мемуари, світовий бестселер «Я, Тіна», який згодом був адаптований до фільму 1993 року «Що це має до цього кохання?» з Анджелою Бассетт у ролі Тернера. У 1995 році вона заспівала мелодію до фільму про Джеймса Бонда «Золоте око».

Тернер оголосила про завершення кар'єри в 2000 році, через рік після випуску свого останнього сольного альбому Twenty Four Seven, хоча вона повернеться на сцену в 2008 році, виступаючи на церемонії вручення премії "Греммі" з Бейонсе, і в останньому турі, присвяченому 50-річчю своєї кар'єри. .


Це був остаточно кінець. «Я просто втомилася співати і робити всіх щасливими», — сказала вона New York Times у 2019 році . «Це все, що я робив у своєму житті».

Тернер працював над мюзиклом «Тіна» з Філідою Ллойд, прем’єра якого відбулася в 2018 році та отримала нагороди Лоуренса Олів’є та Тоні за відповідні покази у Вест-Енді та Бродвеї. «Цей мюзикл не про мою зірковість», — сказав Тернер про постановку. «Це про подорож, яку я пройшов, щоб туди потрапити. Щовечора я хочу, щоб глядачі забирали з театру те, що можна перетворити отруту на ліки».

Тіна Тернер.
20 найкращих пісень Тіни Тернер – рейтинг!
Читати далі
Тернер часто говорила, що вона не має відношення до «непереможної» персони, яку надають їй інші. "Я не обов'язково хочу бути "сильною" людиною", - сказала вона New York Times. «У мене було жахливе життя. Я просто продовжував. Ти просто продовжуєш і сподіваєшся, що щось буде».


У 2020 році ремікс її хіта 1984 року What's Love Got to Do With It? норвезьким продюсером Kygo зробив Тернера першим виконавцем, який потрапив до Топ-40 Великобританії за сім десятиліть поспіль. У 2021 році її включили до Зали слави рок-н-ролу як сольну артистку, через 30 років після вступу Айка та Тіни Тернер.

У Тернер залишився другий чоловік, німецький музикант Ервін Бах. Вони одружилися в липні 2013 року після 27 років разом і жили в Швейцарії. У 2013 році Тернер відмовилася від громадянства США, щоб стати громадянкою Швейцарії.

Її перша дитина, Крейг Реймонд Тернер, помер у липні 2018 року. Минулого року Тернер сказала, що після смерті іншого сина Ронні у віці 62 років він «занадто рано покинув світ». У неї залишилося двоє синів Айка Тернера, Айк Тернер-молодший і Майкл Тернер, яких вона усиновила.

У 2020 році Тернер розповіла Guardian, що, незважаючи на серйозні проблеми зі здоров’ям, останні 10 років її життя втілили її ідеальне бачення щастя.

«Справжнє і тривале щастя приходить від непохитного духу надії, який може сяяти, незважаючи ні на що», — сказала вона . «Цього я досяг, і це моє найбільше бажання допомогти іншим також стати по-справжньому щасливими».
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%