Сообщение #2356803 Просмотреть на стене →

Чи знаєте ви, що у США та Канаді є кілька населених пунктів, що мають однакову назву Мазепа - за прізвищем українського гетьмана Івана Мазепи, який народився в цей день в 1632 р.?

У американських штатах Міннесота, Пенсильванія, Південна Дакота, а також у провінції Альберта у Канаді. І це не кумедний збіг, вони всі справді названі на честь Івана Мазепи.

Причому переважно їх заснували не українці, у більшості з них немає українських громад. Наприклад, Мазепа (Mazeppa) в Міннесоті має 44% мешканців німецького походження, а 10% - ірландського. Однак місто назване саме на честь гетьмана України Івана Мазепи, який у останній чверті ХІХ ст. був популярним літературним героєм.

Містечко Мазепа у Пенсильванії засноване Самюелем Боєром і його дружиною Сарою, приблизно в 1886 році, і спершу мало назву Боєртаун. Назву Мазепа йому на честь Івана Мазепи дав учитель Клеман Едмундс, надихнувшись твором «Мазепа» лорда Байрона. Так само під враженням поеми Байрона назвали селище у Південній Дакоті його засновники Карл та Ернестіна Корс в 1885 р.

Ще селище, назване на честь українського гетьмана є в ПАР (про нього ми писали). А як Байрон зробив Івана Мазепу знаменитим - то вже інша історія 🙂

Підготовлено для Diaspora.ua на основі відкритих джерел. Передрук - з дозволу адміна сторінка за умови згадки Diaspora.ua на початку тексту.

#УД_Іван_Мазепа #УД_місто #УД_Мазепа
 
+4
Последние новости
Лідер другої ліги підписав вихованця "Шахтаря" та "Динамо" Дмитрий Михайленко: «Михавко выделяется своей мощью. Пономаренко? Думаю, Шовковский даст ему шанс» "Він в будь який момент може підставити": Олексiй Михайличенко розповів, чому Родрігеса вигнали з "Динамо" Дмитро МИХАЙЛЕНКО: "Ментально Пономаренко готовий грати в основі "Динамо". Шовковський розуміє його потенціал і дасть йому шанс" Дмитро МИХАЙЛЕНКО: "Крістіан Шевченко швидкий, вибуховий навіть часом. Індивідуальна майстерність в нього також присутня" Сергей Серебренников: «Ребров на данный момент лучший тренер Украины» "Динамо" - в топ-10 світового рейтингу за підписанням молодих гравців в останні 5 сезонів Джерело: "Х'юстон Динамо" запропонував $3 млн за форварда "Шахтаря" Бомбардири збірної України: Яремчук упритул наблизився до Реброва Мирон МАРКЕВИЧ: "Яремчук — більш різноплановий нападник, ніж Довбик"
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%