Сообщение #2316004 Просмотреть на стене →

Vasyl Taras
1 год ·
Цікавий момент про ЗСУ
Їхав в авто, слухав по радіо про підготовку українських військових. Там десь вже група в Алабамі вчиться на Патріотах і ось по цій темі. Не вловив ім'я того військового, на жаль.
Каже, ситуація з вояками в Україні унікальна в одному аспекті - безпрецедентно освічені і мотивовані вояки.
Офіційно це називається "цивільні воїни" ("civilian soldiers").
Традиційно, основа війська 18-річні хлопці без освіти і досвіду.
Плюс, як правило, з відносно бідних сімей. Ті, що з більш соціально-економічно вищих щаблів або в університетах, або батьки відмазали.
Навіть в США, де в військо ідуть добровільно, багато хто іде туди з економічних, а не патріотичних причин. Відповідно, часто і мотивація теж так собі.
В Україні ж основа армії на даний час - це вже старші дядьки, різних професій, багато з вищою освітою, часто не одною, з керівним досвідом. Ну і мотивація шалена, бо прямо зараз ворог руйнує твій дім і вбиває твою сім'ю.
І ось західним інструкторам кидаються в очі такі речі:
Приміром, підготовка військових спеціалістів, як от артилеристів. Тренування оператора отих всіх Хаймарсів чи гаубиць потребує до пів року. Але цей термін розрахований на 18-річного шалопая, який ще і не дуже хоче вчитися.
І тут наші союзники кажуть, можемо взяти 100 бійців для підготовки в Британію, навчити їх керувати цією артилерійською установкою.
Наші відбирають 100 дядьків з інженерною освітою, досвідом програмування, досвідом на виробництві, бувають навіть з досвідом викладання різних фізик і математик, часто вже з досвідом управління іншими артилерійськими системами останні кілька місяців.
Більше того, вони настільки мотивовані, що вимагають занять буквально без сну і їжі. Давай-давай-давай, нема часу, у нас там війна!
Відповідно, піврічний курс проходять за 10-15 днів.
Каже, що рівень підготовки і мотивації в рази вищий стандартних. І це повністю руйнує шаблони.
Каже, про це будуть писати книги.
Щось подібне бувало і деінде. Приміром, в Афганістані чи раніше В'єтнамі чи Кореї теж більшість військових, яких тренували американські інструктори, теж були цивільними. Але каже все ж рівень освіти зовсім інший. Там в основному пастухи і фермери, а в Україні добра половини з вищою освітою, досвідом програмування, керівний досвід в приватному секторі і так далі.
Таке каже останній раз було в Другу Світову, але тоді був зовсім інший рівень техніки, освіти, потреб
 
+15
Последние новости
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%