Сообщение #2266163 Просмотреть на стене →

Огляд американсьеої преси від професора Аасиля Тараса:

«ПРЕСА І НАСТРОЇ В США
Дуже помітний подальший розкол на два табори.

ОДИН ТАБІР, мейнстримовий, стає все більше проукраїнським.

Якщо в перші місяці він щиро був душею з Україною, але лише в "думках і молитвах", а на ділі підтримував надання максимум джавелінів для партизанської війни і волів не провокувати путіна, то зараз підтримує різке збільшення допомоги Україні, надання далекобійного і важкого озброєння, готовність завдати ударів по РФ, в тому числі ядерних, розуміння, що це може бути надовго і готовність підтримувати Україну повно і до кінця.

Серед політиків це Байден, Блінкен і в принципі більшість Демократів, більшість Республіканців, і певно відсотків 50 населення (відсотків 30 особливо не переймаються і не дуже в курсі).

Виключення - самі ліві Демократи, яких дуже мало, вони в принципі за Україну, але особливо не переймаються, час від часу нагадують, що в США є свої проблеми, але дуже тихо і без закликів не надавати Україні підтримку.

ДРУГИЙ ТАБІР, про-трампівські Республіканці, який все більше стає антиукраїнським.

В перші ж дні війни, сам Трамп назвав дії путіна "геніальними" і про Україну говорив, як корумповану країну, не варту допомоги, а за ним і його поплічники. Але ядро Республіканців його дуже присоромило і якийсь час такі тези зникли з ефірів. Однак за кілька місяців вони почали повертатися на про-Республіканські канали. У кожному зі щось 15 голосувань "по Україні" (щомісячне затвердження допомоги України, голосування за ленд-ліз, як в Сенаті, так і в Палаті Представників, 10-15 депутатів голосували проти, кожен раз одні і ті самі з "фракції Трампа".

Останнім часом анти-українські тези знову повернулися в ефіри і стають все частішими і все гострішими.

Їх аргументи: події в Україні призводять до росту цін у всьому світі, американці страждають від інфляції, фондові ринки падають, є перебої з постачанням -- і все це дійсно правда. Але далі вони розвивають думку, що все це через клятих Байдена і Демократів, які нерозумно підтримують Україну.

Перше, це багато коштує американським платникам податків - і дають купу розрахунків, на що можна було б пустити ті мільярди, що пішли в Україну. І аж дух захватує, як би добре жила Америка, якби ці гроші пустили на "будівництво шкіл, доріг, і фінансування бізнесу в США". І що Україна ті мільярди все одно роздерибанить, а зброю продасть терористам з талібану.

Друге, у всьому винний Байден, бо він продовжує давати Україні зброю і політичну підтримку, а так ця війна ніколи не закінчиться, а отже американці й надалі будуть страждати. Ось гляньте, путін почав мобілізацію, референдуми, і не збирається відступати. Чи не логічніше було б перестати давати допомогу Україні і тобі б вони самі просилися домовитися хоч про щось з путіним і закінчити ці страждання американців через високі ціни на бензин. Але ж ні, Байден не турбується про американців. Байден продовжує підтримувати цю дурну війну і американці продовжують страждати через її наслідки. "Старий маразматик" так взагалі доведе світ до ядерної катастрофи.

Ось докладаю скріншот вчорашньої програми від Такера Карлсона, найпопулярнішого коментатора на Республіканському Фокс Ньюз (одна з двох найпопулярніших телеканалів, на якій Калрсон - найпопулярніший коментатор з десятками мільйонів фоловерів). Мільйони переглядів на ЮТюбі і десятки мільйонів власне по телевізору. Раджу нагуглити і почитати коментарі, щоб переконатися, що ці тези просуваються не лише "праві" медія, але і величезна кількість їх глядачів.

Ці думки поділяють відносно мала кількість американців, певно не більше 20%. Серед політиків - це лише частина Республіканців, майже всі з про-Трампівського крила. Серед населення - це віддані фанати Трампа, яких теж, не більше 20% (хоча сам Трамп набрав близько половини всіх голосів минулого разу, тому скоріше всього є ще великий відсоток латентних прихильників цих тез, які просто
на люди не зізнаються, але в душі погоджуються).

Підозрюю, що вони не стільки проти України, не стільки переймаються цінами на бензин, скільки дуже хочуть перемогти на виборах. Для цього їм треба довести, що Байден - поганий президент, а Демократів треба змести. Тому намагаються не лише перебільшити економічні проблеми (а тому постійно говорять про страшну економічну кризу, інфляцію і от-от повний колапс економіки), але і списати економічні проблеми на Байдена.

Якби Байден не підтримував Україну, вони б навпаки стали б яструбами, називали б Байдена "тряпкою" і розповідали, як би вони жорстко поставили путіна на місце (як в свій час називали Обаму "тряпкою"). Але Байден таки почав підтримувати Україну, тому його опонентам доводиться говорити, що Байден роздмухує війну і через нього інфляція. Нічого особистого, просто політика.

Радує, що "стара гвардія" Республіканців належать до першого табору описаного вище. Турбує, що другий табір все вище піднімає голову, все голосніше говорить про "нада просто прєкратіть давать ім оружиє", і їх стає помалу але все більше. Якщо дійсно вони стануть більшість в Конгресі з листопаді, як прогнозується, їх вплив і кількість можуть почати стрімко зростати.

Поки перший табір суттєво переважає. Але тенденція на користь другого табору і такими темпами ще за пів року буде не 80-20, а 50-50.»
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%