Сообщение #1536963 Просмотреть на стене →

Незважаючи на те, що більшість волинських чехів були католиками, а українці – православними. На відміну від поляків, між ними ніколи не виникало жодних релігійних чи національних конфліктів. Причиною цьому була традиційна чеська розважливість та відсутність імперських комплексів.
Втративши нещодавно власну державу, волинські чехи прихильно ставилися до національно-визвольних прагнень українців. Восени 1942 р. у чеській сім’ї з Купичева мешкав Ковельський окружний провідник ОУН Євген Манько - "Ящур". У цей час місцевий чеський поет Йозеф Томан-Томанек написав вірші із закликом збройно боротися за незалежність України.
...
Більшість волинських чехів позитивно сприйняла створення весною 1943 р. запілля Української Повстанської Армії. Стосовно цього військовий референт ОУН на ПЗУЗ Василь Сидор - "Кригул" згадував:
"Боротьба відділів УПА полягала в самообороні населення України без огляду на національність, віросповідання і т.д. (наприклад дуже гарно ставилися до визвольної боротьби чехи, яких було на Волині біля 40 тисяч, вони тісно співпрацювали з УПА)…".
...
Підтримуючи боротьбу УПА з німцями, частина волинських чехів поповнила її лави. Брат голови Купичівської сільської управи Юзеф Кучер очолив навесні 1943 р. школу мінерів УПА, а згодом командував роєм кавалерії загону імені Богуна (Володимир-Волинський район).
Відомо також, що до складу підрозділу групи УПА "Богун" (південна Волинь) входив чех Тадеуш Глоса - "Чодака" з села Пустоіванне Радивилівського району, а також стрілець "Грім".
...
У серпні 1943 р. за співпрацю з УПА німці повісили в Горохові місцевого чеха Олександра Штепана. Наприкінці літа 1943 р. біля села Великий Стидин на Костопільщині, у сутичці з радянськими партизанами, загинув учасник сотні УПА "Дружинники" – чех "Хвиля".

Відомо про існування чеського національного підрозділу у складі УПА. Курінний УПА Максим Скорупський - "Макс" згадував, що зустрівся в селі Гільча на Здолбунівщині з чеською самообороною, яка називала себе Чеською Повстанською Армією. Очолював її Антонін Нехутний.
Невдовзі вона увійшла до складу куреня УПА Якова Яковліва - "Юрка" та базувалася в селі Вовковиї Демидівського району. Спеціально для поповнення Чеської Повстанської Армії підпільна друкарня Групи "Тури" на Дубенщині випустила листівки – "До Чехів в Україні!" та "Чехи!".
...
Незважаючи на агітацію, більшість волинських чехів, не зважувалися збройно виступити на стороні УПА. У суспільно-політичному огляді військової округи "Богун" (південь Рівненщини) від 31 жовтня 1943 р. повідомлялося:
"З національних меншин, що населяються цей терен і з якими знаходимо спільну мову, є чехи. Вони до нас, як господарів на цьому терені і до визвольної боротьби українського народу відносяться лояльно. Щоправда, вони стараються бути лояльними скрізь – і з нами добрі і німцям годять. Хоч як ненавидять німців, все ж таки воліють жити в спокої…".
Новим поштовхом для налагодження співпраці з чехами, стало створення ними 13 червня 1943 р.в селі Московщина Млинівського району організації "Бланік" (назва гори в Чехії – Я.А.). За координацією зв’язку з чеським збройним підпіллям відповідав керівник запілля УПА Ростислав Волошин - "Горбенко".
...
http://www.istpravda.com.ua/articles/2019/01/27/153586/

упс
 
Последние новости
Олег Федорчук: «При игре головой Герреро мне напоминает Реброва» Николай Морозюк: «Я себя приписываю к тем людям, которые сыграли большую роль в провале сборной Украины на Евро-2024» "Динамоманія" оголошує про конкурс на заміщення посади редактора новин "Лівий берег" – "Динамо" 0:3. Першість U-19. LIVE!!! Кремчанин доводить рахунок до розгромного у першому таймі Сергей Косовский: «С отцом по поводу нашего матча с «Динамо» конечно поговорим» Микита ШЕВЧЕНКО: "Слова Бущана про рівень Прем'єр-ліги? Можливо, гравцям "Динамо" видніше, адже вони грають у єврокубках, але, на мій погляд, зараз чемпіонат конкурентний і цікавий" "Лівий берег" – "Динамо" 0:0. Першість U-19. LIVE!!! Редушко у старті, Пономаренко у запасі "Лівий берег" – "Динамо". Першість U-19. Пряма трансляція на YouTube Никита Шевченко: «Возможно игрокам «Динамо» виднее, но, на мой взгляд, сейчас чемпионат Украина конкурентный и интересный» "Лівий берег" - "Динамо": ситуація з дискваліфікаціями
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%