Сообщение #1328448 Просмотреть на стене →

Між Черніговом і Славутичем загубилось унікальне село.
За його назву можуть звинуватити в неполіткоректності і заблокувати в соцмережах

Крихітним Москалям більше 355 років. 23 подвір'я, 50 мешканців і всього три вулиці. Центральну з них – Жовтневу – у рамках декомунізації перейменували на вулицю Михайла Білого – члена ЦК КПУ
...
Про назву села Юрій Дахно говорить зі знанням справи.
– Тут Москва з Литвою без кінця воєвала, – розповідає він. – Землі переходили то до одних, то до других. У 1508 році Любецьку волость повернули до Великого князівства Литовського. Декілька військовослужбовців, поселенців з Московщини, залишилися на цій території. У той час солдатів москалями називали.
Сучасна назва мешканців Москалів ще цікавіша.
– Є топонім, а є другорядна назва, – говорить Дахно. – Допустім, у нас тут через ліс є Левоньки. Їх "чугунами" звуть. Шибиринівка – "крапівники". Пльохів – "крушиники". А в Москалях живуть "матюки". Як хто-то лається, так кажуть, що то москаль говорне. Мат сюди москалі завезли.
От ми і є "матюки".
...
У п'ятницю в Москалях справжнє свято. Раз на тиждень з Чернігова приїжджає пересувний магазин.

На запитання, як живеться українцям у Москалях, Люба Джола відповідає з посмішкою: "Чули? Хто не скаче – той москаль! А ми тут шо хочеш робимо. Треба тільки скакати, бо не проживьош".
...
Шоб він здох, той Путін! Хотя, погодь, у його ж є намєснікі. Стане хтось президентом – знов почнеться те саме. Це ж було тільки при Гітлеру такеє, шоб отак іздєвалісь над людьми.
– Воно живе й не думає, той Путін, – підтримує розмову 56-річна Любов Протченко. – Він не бачить, шо над його головой сокира висить. Він трохи посидить, вона впаде. Його приплічників уже прижали – за кордон не поїдь, гроші не візьми. Так вони його скоро своїми руками і кокнуть
...
– Знаєш, я всім говорю: "Спасібо Путіну!" Спасібо, шо научив Україну любить, нашу Родіну-мати. У нас день села був. Подоставали зі скринь одяг, який колись надівали наші бабусі. Вийшли та не стидно, горді були.
Ми з внуком їдемо в село, а він кричить: "Бабушка, посмотри, флаг!" Я питаю: "Де?" А за вікном – поле, жовта-жовта пшениця і нєбо голубоє. Не зря ж вони придумали той жовто-блакитний флаг.

....Кажуть, з радістю готові прийняти переселенців з Донбасу.
Стареньку хату в селі можна купити за 1 тисячу доларів. Хоч дістатися до Чернігова звідси не так просто, зате навкруги – незаймані ліси, гриби, ягоди, чисте повітря та спокій.

http://www.pravda.com.ua/articles/2017/11/9/7161185/
 
+4
Последние новости
Воспитанник «Динамо» Александр Стеценко: «Бражко для меня это вообще! Качество игры у него на уровне Лиги чемпионов» Блогер: "Ярмоленко та Буяльський не виглядають собою. Вони спалахують на 5 хвилин, а потім на 10 хвилин зникають – це вже починає бути тенденцією" Iгор СУРКIС: "Усі бояться жити у воюючій країні. Те, що Себальйос та Герреро погодилися перейти до "Динамо" – викликає повагу" Журналіст: "Найпопулярніша версія про втрату очок "Динамо" у матчі з "Рухом" - втома. Але я в неї взагалі не вірю" Вихованець "Динамо" розповів, як Маркевич "відкривав" зірок для "Металіста" "Динамо" - "Лаціо": історія зустрічей у єврокубках Игорь Суркис: «Динамо» набрало хорошую форму. В матче с «Лацио» вижу единственный желаемый результат — победу» "Була розмова із Суркісом". Бєсєдін про вiдхід з "Динамо", бажання повернутися до збірної, нинішню команду киян та інше Еще один нападающий «Лацио» под вопросом на матч с «Динамо» Андрей Воробей: «У «Динамо» реально есть шанс поймать защиту «Лацио» на контратаке»
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%