Сообщение #1268488 Просмотреть на стене →

Шібболе́т, шіббо́лет (івр. שיבולת‎, «колос» або «течія») — біблійний вираз, в переносному сенсі вживається для означення характерної мовної особливості, яка дозволяє ідентифікувати групу людей (зокрема, етнічну); своєрідний «мовний пароль», за яким можна розпізнати, що мова, якою розмовляє людина, є для неї нерідною.

Це слово на івриті згадується в російському Синодальному перекладі Біблії в оповіданні про застосування лінгвістичної дискримінації під час однієї з давніх міжусобиць з метою виявлення людей, для яких мова, якою вони розмовляють, є нерідною.

Їфтах (прибл. 1370–1070 р.р. до н. е.), один із суддів ізраїльських, разом з жителями Галааду воював з єфремлянами та переміг їх. Після перемоги він наказав зайняти всі переправи через Йордан, щоб перешкодити переможеним потрапити на свої території та змішатися з населенням:

... І перехопили галаадяни переправу через Йордан, і коли хто з вцілілих єфремлян говорив: «Дозвольте мені переправитися», то галаадяни запитували у нього: чи не єфремлянин ти часом? Він відповідав, що ні. Вони просили його: «Скажи: шібболет », а він говорив: «сібболет», і не міг вимовити правильно. І вони, схопивши його, закололи біля переправи через Йордан. І загинуло тоді сорок дві тисячі єфремлян..

Під час Битви при Куртре (1302) фламандці розпізнавали французів за їх нездатністю вимовити «Schild ende Vriend» (Щит та друг).

Під час фризького повстання (1515–1523) використовувалася фраза «Bûter, brea, en griene tsiis; wa't dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries» (Масло, житній хліб та зелений сир — хто не може це вимовити, не справжній фриз). Кораблі, з борту яких не могли це вимовити, не пускали в порт та захоплювали.

Під час Другої Світової війни голландці використали назву міста Схевенінген (Scheveningen), оскільки вони, на відміну від німців, вимовляють «Сх», а не «Ш»; данці відрізняли німців за вимовою «rødgrød med fløde»; американці на тихоокеанському фронті використовували слово «lollapalooza», оскільки носії японської мови часто вимовляють «л» як «р»; фіни ловили росіян на вимові «Höyryjyrä».

У ХХ столітті українці жартома використовували як шібболет по відношенню до росіян слово «паляни́ця». Незважаючи на видиму простоту слова, людина, що звикла до фонетики та алфавіту російської мови, вимовляє його з помітним для українського вуха акцентом (зазвичай вимовляючи «паляні́ца»), незалежно від того, читаючи, чи відтворюючи зі слуху. (c)

згадалася прітча як закарпатець знімався на паспорт і фотограф шобе надати серйозного виразу обличчя просив його сказать слово "кукуруза"
а закарпатець шкірячись всями зубами у посмішці казав "тингириця" :-)
 
+4
Последние новости
Игорь Суркис: «Без вас, наши уважаемые защитники и защитницы, этой прекрасной Украины уже не было бы» Матч «Хоффенхайм» — «Динамо» обслужит бригада арбитров из Северной Македонии. Рефери в поле 47 лет и он уже судил «Динамо» Йожеф САБО: "Ярмоленко зараз реально може допомогти збірній лише у випадку, якщо вона вже виграватиме, вийти наприкінці матчу хвилин на 15-20" Мирча Луческу заявил, что сборная Румынии — последняя команда в его карьере "Лівий Берег" - "Динамо" - 0:3: числа та факти "Динамо" продовжило безпрограшну серію в дебютних матчах з київськими клубами Яремчук не зіграв у матчі чемпіонату Греції: тренер "Олімпіакоса" розповів, чому українець не з'явився на полі Чому в будинку Мілевського провели обшуки: журналіст розкрив деталі гучної події з екс-форвардом "Динамо" Яремчук впервые в сезоне провёл в запасе календарный матч «Олимпиакоса» "Можливо, це будуть кейси "Кабаєв 2.0". Блогер висловився про найближчі перспективи новачків "Динамо"
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%