Сообщение #1256476 Просмотреть на стене →

ШАХИ – ЦЕ БОРОТЬБА!
http://cputos.org.ua/shahy-tse-borotba/
19/10/2016 НОВИНИ
«На шаховому фронті завжди зміни», – каже один мій знайомий шахіст, обігруючи назву відомого твору Е. М. Ремарка. Різними бувають ці зміни, і більш і менш приємними для нас. Але останню новину шахового світу можна без перебільшення назвати для України тріумфальною.

На чемпіонаті світу з шахів серед незрячих шахістів, що проходив у Румунії 3 – 12 жовтня, переконливу перемогу здобув представник нашої країни Сергій Анатолійович Васін.

Ясного жовтневого дня газета «Промінь» завітала до НІКЦ УТОС, який очолює чемпіон, аби привітати його і розпитати про те, як вдалося йому здобути таку перемогу. С.А. Васін люб’язно прийняв вітання і охоче поділився з газетою враженнями про змагання. Лаконічно і змістовно він розповів про нелегкий шлях до перемоги. Нелегкий з багатьох причин.

Справа у тім, що в останні роки у світі брайлівських шахів з’явилася дивна тенденція: витіснення інвалідів по зору шахістами із незначними вадами зору. Формально інвалід по зору третьої групи теж інвалід по зору, але не нам з вами, шановний читачу, розповідати, наскільки відрізняються можливості інваліда по зору третьої групи від можливостей інваліда другої, а тим більше – першої групи. Більше того, деякі країни, що прагнули здобути шахову корону за будь-яку ціну, навіть почали висувати на подібні змагання шахістів, інвалідність яких взагалі є доволі сумнівною. У багатьох країнах світу збірні інвалідів по зору складалися от з таких «орлів», які фактично витіснили справжніх інвалідів на узбіччя шахового життя.

Таке явище мало місце не лише у Росії, про що писалося і раніше, подібне становище і серед незрячих шахістів Польщі, Німеччини та інших країн.

Слід зазначити, що навіть і за таких умов незрячі шахісти з нашої країни «не пасли задніх». За останні роки вони стали призерами аж шести Шахових олімпіад, а нещодавно на командному чемпіонаті Європи у Польщі посіли друге місце, поступившись лише господарям. Та говорити про повну справедливість боротьби за таких умов не доводиться. Виникла ж така ситуація внаслідок того, що вже багато років, як було скасовано обов’язковий медичний огляд шахіста, який має взяти участь у шахових змаганнях серед інвалідів по зору, на предмет рівня його зору. Саме це і зробило можливим подібні махінації.

Вже давно питання про виправлення ситуації піднімалося, зокрема і особисто, С.А. Васіним. На жаль, така позиція підтримана далеко не усіма. Не підтримала її і така авторитетна організація, як IBCA – Міжнародна брайлівська шахова асоціація.

Та цього року обов’язковий медичний огляд шахістів за два місяця до змагань було запроваджено для усіх, хто хоче взяти участь у чемпіонаті світу з шахів, що був організований Міжнародною Асоціацією Спорту сліпих – IBSA. Поява такого важливого контролюючого моменту одразу віджахнула від цих змагань шахові організації незрячих спортсменів з багатьох країн. Чому – зрозуміти не важко.

Зрештою до румунського міста Келіменешті прибув тридцять один шахіст з семи країн, а саме: Болгарії, Ізраїлю, Іспанії, Словаччини, Словенії, самої Румунії та України.

А Україну представляли такі талановиті спортсмени, як Сергій Васін, Сергій Григорчук, Владислав Колпаков, Олег Тука, Ігор Шепелєв, чемпіонка світу серед незрячих Любов Жильцова.
 
+1
Последние новости
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%