Сообщение #1173654 Просмотреть на стене →

6.8. соціальне забезпечення в Іспанії
http://uchebniks.net/book/208-sistemi-socialnogo-straxuvannya-zarubizhnix-krayin-navchalnij-posibnik-grigorash-gv/44-67-medichne-straxuvannya-v-kanadi.html

В Іспанії соціальне забезпечення виражається в системі пільг. Як і в інших європейських країнах, право на пільги ма­ють окремі категорії громадян. У більшості випадків це мо­лодь, багатодітні родини та пенсіонери. До осіб, які мали пра­во на пільги, ще 20-30 років тому належали працівники, тому що заробітки були низькими. Так, за часів диктатури генера­ла Франко, працівники мали право на пільговий відпочинок у профспілкових готелях на березі моря, також держава нада­вала військовим житло на пільгових умовах і за мінімальну плату. Через певний час вони могли викупити це житло та­кож за дуже низькою ціною. Поступово практика пільг для окремих категорій привілейованих категорій зникла.

Тоді ж подібна політика набула форми опікунства. Напри­клад, існував спеціальний департамент, який опікувався воді­ями найвищого керівництва міністрів, начальників управлінь тощо. Ці водії заробляли значно більше за службовців, їм нада­вали пільгові квартири та навіть спеціально будували житло.

Ідея пільгового житла не тільки у найм, але й у власне во­лодіння настільки вкорінилася у свідомості багатьох іспан­ських політиків, що її намагаються реанімувати. Так, уряд планує будівництво подібного житла для молоді. Економісти та соціологи критикують цю ідею, вважаючи її, по-перше, тя­гарем для бюджету, а по-друге молодь за таких умов позбав­ляється стимулів, які спонукають її дбати про власний добро­бут. Окрім того, вони вважають, що пільгове житло швидко стане об'єктом спекуляцій: отримуватиметься його будуть осо­би, для яких воно не призначалося.

Нині в Іспанії серед пільгових категорій населення можна виділити лише три: молодь, яка навчається, багатодітні родини (з трьома і більше дітьми) та пенсіонери.

У молоді пільг небагато: проїзд на міському транспорті та вхід до музею за половину вартості квитка.

Багатодітним родинам надається знижка на проїзд у місь­кому та міжміському транспорті в межах країни. Вона складає близько 20\% і залежить від району та можливостей місцевих бюджетів. Для багатодітних родин держава визначає лише сфери, на які поширюються ті чи інші пільги. Наприклад, знижка під час купівлі житла до 40\%, пільгова оплата за на­вчання дітей в університеті, перебування дитини в дошкіль­ному закладі, підручники, талони харчування у шкільній їда­льні. Крім того, батькам із багатодітних сімей держава повер­тає частку сплаченого ними прибуткового податку до 400 євро на рік. Найбільше пільг в Іспанії мають люди похило­го віку. Так, для іспанських пенсіонерів, за рахунок дотацій місцевої влади, проїзд у міському транспорті коштує значно дешевше. У деяких провінціях країни проїзд для пенсіонерів взагалі безкоштовний, а на залізниці та авіарейсах вони спла­чують за квитки на 25\% менше. Пенсіонери також мають пра­во безкоштовно або за символічну плату відвідувати музеї і навіть футбольні матчі. Крім того, їм пропонуються різномані­тні туристичні тури, у т.ч. за кордон (із 50\% знижкою вартості курортних путівок). Але, звичайно, основна пільга для пенсіо­нерів - безкоштовне придбання ліків. Для тих, хто користуєть­ся системою соціального страхування лікар виписує рецепти на зелених бланках (ліки дешевші на 40\%), а для пенсіонерів -на червоних, що передбачає їх безоплатне отримання.

Окуляри іспанські пенсіонери також можуть придбати за півціни. До того ж, ця пільга поширюється і на пенсіонерів з інших країн Євросоюзу, які постійно мешкають в Іспанії. Про­те нещодавно міністр економіки заявив, що найбільш забезпе­чені пенсіонери, на його думку, мали б оплачувати частку ви­трат, пов'язаних з лікуванням та придбанням ліків. Тобто, продовжувати відраховувати внески до фонду соціального страхування, від яких зараз усі іспанські пенсіонери звільнені. Хоча міністр не дав пояснення, яких саме пенсіонерів він вважає "забезпеченими", його пропозиція викликала протест і навряд чи буде втілена вжиття.


Ну розпочинаємо "розривати шаблони" -як після прикладу з безкоштовною вищою освітою у Німеччині не дійшло :)
 
Последние новости
Игорь Суркис: «Без вас, наши уважаемые защитники и защитницы, этой прекрасной Украины уже не было бы» Матч «Хоффенхайм» — «Динамо» обслужит бригада арбитров из Северной Македонии. Рефери в поле 47 лет и он уже судил «Динамо» Йожеф САБО: "Ярмоленко зараз реально може допомогти збірній лише у випадку, якщо вона вже виграватиме, вийти наприкінці матчу хвилин на 15-20" Мирча Луческу заявил, что сборная Румынии — последняя команда в его карьере "Лівий Берег" - "Динамо" - 0:3: числа та факти "Динамо" продовжило безпрограшну серію в дебютних матчах з київськими клубами Яремчук не зіграв у матчі чемпіонату Греції: тренер "Олімпіакоса" розповів, чому українець не з'явився на полі Чому в будинку Мілевського провели обшуки: журналіст розкрив деталі гучної події з екс-форвардом "Динамо" Яремчук впервые в сезоне провёл в запасе календарный матч «Олимпиакоса» "Можливо, це будуть кейси "Кабаєв 2.0". Блогер висловився про найближчі перспективи новачків "Динамо"
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%