Сообщение #1172729 Просмотреть на стене →

Радіофізик з України: У Німеччині до відкриття бізнесу мене підштовхнула держава
Випускник Харківського університету радіоелектроніки вже вісім років розвиває власний високотехнологічний бізнес у Мюнхені. Інтерв'ю DW з власником компанії Sevskiy GmbH Сергієм Сєвським.

http://www.dw.com/uk/радіофізик-з-україни-у-німеччині-до-відкриття-бізнесу-мене-підштовхнула-держава/a-38150121

У вас на фірмі працюють лише українці. Відтоді, як ви самі стали роботодавцем, з якими труднощами довелося зіткнулися, коли ви брали на роботу людей з-за кордону?
Коли я починав бізнес вісім років тому, було дуже важко працевлаштувати іноземця, запросивши його з-за кордону. Саме тому першими новими співробітниками у мене були ті українські фахівці, які вже перебували в Німеччині. Під час працевлаштування іноземців і тоді, і зараз агентство праці зобов'язане перевірити, чи не існує аналогічних спеціалістів на ринку праці Німеччини. У них є база даних всіх тих, хто шукає роботу, і під час прийому на роботу нових людей завжди відбувається перевірка. Роботодавець зобов'язаний заповнити формуляр з вимогами до співробітника. І потім за цим формуляром агентство праці звіряється зі своєю базою даних. І якщо були б знайдені такі спеціалісти, які є громадянами Німеччини, тоді я, за законом, мав би зробити вибір на їхню користь. Вісім років тому могли б іноземному фахівцю відмовити у робочій візи. Зараз все стало набагато простіше. Після запровадження так званої "блакитної карти" (blue card) цей процес значно спростився. Якщо іноземець зараз належить до переліку затребуваних професій, наприклад, інженер або лікар, отримання робочої візи не є великою проблемою. От, до нас вчора приєднався новий співробітник. Я запросив його з Харкова. Він прилетів до Німеччини по "блакитній карті". Для українця, який зараз бажає працювати в Німеччині, треба лише знайти роботодавця, який погодиться його взяти на роботу, підписати з ним контракт, і спеціальність має бути затребуваною. В оформленні документів у такому разі труднощів немає. Також я знаю, що на спеціальність інженера роботодавець не має права наймати людину з-за кордону на зарплату меншу за 3300 євро. Це правило має убезпечити від дискримінації іноземних працівників по відношенню до інженерів з німецькими паспортами.
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%