Сообщение #1069238 Просмотреть на стене →

2MGUkrMaks (06.10 в 11:56) № 1069233
-----------------------------------------
Чому фільм Смажовського може зашкодити польсько-українським відносинам:

Існує загроза, що добре зроблений з художнього боку фільм "Волинь" може замінити кільком поколінням поляків академічні дослідження про події тих років і відбити охоту переглядати усталені уявлення про минуле.

Історія про те, як з неповаги, бідності, презирства, нездійснених надій виростає демон, який позбавляє людей розуму і милосердя. Картина Смажовського це не продукція а-ля Останкіно, в якій ницi українці вбираються в нацистські мундири і зраджують своїх прекрасних сусідів.
Це в жодному разі не незграбна антиукраїнська пропаганда, як це іноді намагаються представити українські коментатори. Що не змінює того факту, що в картині є низка неточностей і маніпуляцій, які явно не вплинуть позитивно на образ українців у Польщі.

Чому фільм Смажовського може зашкодити польсько-українським відносинам

Якщо з аргументом польських коментаторів про правдивість фільму погодитися важко, то з аргументом, що після "Волині" вже не буде так, як раніше, не погодитися неможливо.
Фільм Смажовського дійсно змінить правила гри, стане викликом для польсько-українського діалогу. Зараз в українських політиків, істориків, журналістів є шанс дати спокійну, аргументовану відповідь, яку вислухають.
Робити вигляд, що тема Волині насправді для поляків неважлива, а все це Путін вигадав, після прем'єри фільму стане остаточно неможливо.
По-друге, завдяки фільму Смажовського прості українці зможуть краще пізнати, що турбує їхнiх польських сусідів, чому вони не хочуть і не можуть ставитися до цієї трагедії за принципом "забули для нашого спільного блага і поїхали далі"

Краще сприймати цей фільм як пояснення, що є болючим для польських сусідів.
Якщо сконцентруватися саме на людському болi і прощеннi, можливо, за кілька років вдасться зняти польсько-українську стрічку, в якій би жодна сторона не відчувала фальші або неприпустимого компромісу.
А ось що днями сказав сам Смажовський: "Цей фільм напевно розбудить емоції, але вони вщухнуть. Політики повинні створити хорошу атмосферу для роботи історикам, польським і українським, а вчені в свою чергу повинні зіставити факти, а пізніше оголосити загальну оцінку, яка потрапила б в підручники наших дітей. Вірю, що через якийсь час цей фільм попрацює на очищення польсько-українських відносин ".

ЗІ карочі схоже на те шо грядьот мєгавонь
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%