Сообщение #2403637 Просмотреть на стене →

2scorpions-7800 (20.06 в 08:42) № 2403636
-----------------------------------------


«За таких обставин, як ті, що сталися 6 січня, повний звіт не матеріалізується раптово», — сказав Гарленд. «Ми керуємося фактами, а не планами чи припущеннями. Факти говорять нам, куди рухатися далі».

Відповідаючи на питання про судове переслідування Трампа, Гарленд загалом висловив ті ж почуття, що й Шервін, що ніхто не стоїть вище закону. Міністерство юстиції притягуватиме до відповідальності будь-кого, хто «несе кримінальну відповідальність за спробу втручатися в … законну передачу влади від однієї адміністрації до іншої», заявив Гарленд влітку 2022 року.

В інтерв’ю The Post Метью М. Грейвс, який змінив Шервіна на посаді прокурора США в окрузі Колумбія, застеріг від висновків щодо підходу уряду, поки його робота триває. Він зазначив, що наразі 23 із 29 філій і членів організації Oath Keepers, звинувачених у зв’язку з нападом, були засуджені, кілька з них – за підбурювальну змову, що стало першим таким вироком з 2009 року.

«Я чув, що всі хочуть, щоб усе йшло швидше», — сказав Грейвс. «Але я думаю, якщо ви подивитеся на це в історичній перспективі — те, чого департамент зміг досягти — я думаю, що коли люди трохи віддаляться від цього, це буде вважатися чимось безпрецедентним».

Тим не менш, рух у повільному темпі мав наслідки . Протягом багатьох місяців після нападу прокурори не опитували помічників Білого дому чи інших ключових свідків, за словами влади та адвокатів деяких із тих, з ким після цього зв’язався спеціальний прокурор. У той час комунікації були під загрозою втрати або видалення, а спогади були залишені назавжди.

Пітер Зайденберг, який допоміг провести розслідування спеціального адвоката Білого дому Джорджа Буша, сказав, що Гарленд і Монако повинні діяти обережно, оскільки розслідування спроб президента скасувати вибори є новим випадком, і вони не хочуть виглядати прихильниками. «Але ви можете довести це до крайнощів... ви так важко працюєте, щоб не бути партизанами, що не справляєтеся зі своєю роботою».

«Усі постійно запитують: «Де в біса ФБР?»
Переважаючи чисельно та відчайдушно намагаючись відновити контроль над Капітолієм після нападу 6 січня , поліція Капітолію здебільшого дозволила бунтівникам піти. Завдання виявити тисячі нападників — не кажучи вже про відкриття справ проти них — лягло на Департамент юстиції, керівництво якого перебувало на зміні.


Під час повстання Джейкоб Ченслі (праворуч), також відомий як «QAnon Shaman», і інші бунтівники стикаються з поліцією Капітолію. (Manuel Balce Ceneta/AP)
Вільям П. Барр залишив свій пост генерального прокурора за два тижні до нападу на тлі зростаючого розриву з Трампом. Його наступник, Джеффрі Розен, обіймав посаду менше місяця, і Гарланд не буде приведений до присяги до 11 березня. Обраний Байденом замінити Шервіна на посаді прокурора США в округу Колумбія не обійме посаду ще через 10 місяців.

У ФБР Трамп протягом минулого року неодноразово погрожував звільнити 56-річного Рея, який, у свою чергу, намагався триматися тихо. Розслідування електронної пошти Клінтон і втручання Росії у вибори 2016 року були проведені за межами штаб-квартири ФБР і викликали бурю. Відтоді Рей та його команда намагалися уникнути навіть видимого впливу зверху вниз, доручаючи місцевим польовим офісам проводити розслідування та приймати повсякденні рішення. Насправді, коли справа дійшла до розслідування 6 січня, агенти помітили, що Рей не проїхав п’ять кварталів від штаб-квартири ФБР до польового офісу бюро у Вашингтоні, де проводилося розслідування, понад 21 місяць після нападу. За словами людей, знайомих зі слідством, за цей час він жодного разу не отримав детального брифінгу на цю тему безпосередньо від помічника директора, відповідального за офіс,

На цьому тлі в ніч повстання між Д'Антуоно та Шервіном утворилося ключове партнерство, яке визначило напрямок для раннього етапу розслідування.

Обидва дійшли згоди, що їм потрібно зібрати якомога більше бунтівників 6 січня, щоб переконати екстремістів зірвати інавгурацію Байдена через два тижні.

Переслідування насильницьких прихильників Трампа не було роботою, на яку Шервін підписався. Цей давній федеральний прокурор Маямі та колишній офіцер військово-морської розвідки минулого року прибув до округу Колумбія на короткострокове завдання в якості головного радника Барра з питань національної безпеки. У травні 2020 року Барр призначив його виконувачем обов’язків прокурора США у Вашингтоні, що викликало занепокоєння , що офіс, який тоді займався кількома розслідуваннями, які цікавили Трампа, продовжуватиме бути політизованим. Але Шервін мав досвід спілкування з вітчизняними екстремістами, як і з Трампом. У 2018 році він допоміг відстежити, допитати та звинуватити прихильника Трампа у Флориді, який розсилав поштою бомби офіційним особам Демократичної партії та ЗМІ. Наступного року його засудили як китайського порушникау клубі Trump's Mar-a-Lago Club у Палм-Біч, Флорида.
пріоритет арешту жорстоких акторів, яких Шервін назвав «алігаторами, найближчими до човна».

Коли його запитали, чи буде департамент також розслідувати роль Трампа в закликах прихильників приїхати до Вашингтона та підбурюванні натовпу до маршу на Капітолій, Шервін знову сказав, що Трампу заборонено йти.

Історія продовжується під рекламою

План зосередитися на орбіті Трампа зривається
До кінця січня, коли Байден склав присягу як президент, масштаби розслідування 6 січня швидко розширювалися в офісі прокурора США. Десятки прокурорів і агентів ФБР з усієї країни — більшість із них все ще працюють віддалено через пандемію — отримали завдання продовжувати виявляти учасників заворушень і звинувачувати їх.

Офіс прокурора США та ФБР мали спеціалізовані групи, які розслідували смерть офіцера Капітолійської поліції Браяна Д. Сікніка та стрілянину поліцейським у бунтівницю Ешлі Беббіт . Інша команда, яка шукала людину, яка заклала трубні бомби біля Капітолію, мала майже 50 агентів ФБР. Команда «комплексної змови», група з 15 прокурорів і агентів, зосередилася на членах міліційних груп, які, як видається, координували та планували аспекти нападу, свідчать документи внутрішнього брифінгу.

Але група прокурорів на чолі з Дж. П. Куні, керівником відділу протидії шахрайству та публічній корупції в офісі прокурора США, стверджувала, що існуюча структура розслідування не враховує ключовий аспект розслідування. Вони намагалися відкрити новий фронт, частково базуючись на загальнодоступних доказах, у тому числі в соціальних мережах, які пов’язували деяких екстремістів, причетних до бунту, з людьми в орбіті Трампа, включаючи Роджера Стоуна, політичного радника Трампа, який найдовше пропрацював; Алі Александер, організатор мітингу «Зупиніть крадіжки», який передував заворушенням; та Алекс Джонс, ведучий Infowars.

За десять років роботи в офісі прокурора США 46-річний Куні здобув репутацію сміливого прокурора, який береться за великі справи. У 2017 році він виступав проти урядової справи щодо хабарництва проти сенатора Роберта Менендеса (DNJ), яка закінчилася помилковим судовим розглядом, а Міністерство юстиції зняло звинувачення. У 2019 році він керував командою, яка засудила Стоуна за звинуваченнями у фальсифікації свідків і брехні Конгресу. Куні підписав рекомендацію про тюремне ув'язнення від семи до дев'яти років, але Барр наполягав на скороченні більш ніж вдвічі після того, як Трамп написав у Twitter, що це "жахливо і дуже несправедливо". Пізніше Трамп помилував Стоуна.

У лютому 2021 року Куні передав свою пропозицію розслідувати зв’язки з людьми в орбіті Трампа безпосередньо групі високопоставлених агентів у відділі боротьби з публічною корупцією ФБР, групі, з якою він працював протягом багатьох років і яка була вплутана в деякі з найбільш чутливі справи 6 січня тривають.

За словами трьох осіб, які або переглянули план Куні, або були проінформовані про нього, він передбачав створення цільової групи для проведення широкомасштабних заходів, включаючи пошук телефонних записів Стоуна, а також Олександра. Куні хотів, щоб слідчі стежили за грошима — щоб відстежити, хто фінансував неправдиві заяви про вкрадені вибори та оплачував проїзд учасників мітингів, які стали протестувальниками. Він закликав слідчих перевірити зв'язок між Стоуном і членами організації Oath Keepers, які були сфотографовані разом біля готелю Willard у центрі Вашингтона вранці 6 січня.

https://www.washingtonpost.com/investigations/2023/06/19/fbi-resisted-opening-probe-into-trumps-role-jan-6-more-than-year/

#історія #Америкасьогодні #світовіЗМІ #Черкаси #Міжнароднеправопринципитазастосування
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%