Сообщение #2605362 Просмотреть на стене →

Перше інтерв'ю нового секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) виданню The Economist.

ℹ️ Олександр Литвиненко провів п'ять років навчання в Москві в елітній Академії КДБ. Очолюючи Службу зовнішньої розвідки України протягом двох років війни, він займався видобутком інформації у своїх колишніх колег.

ℹ️ Російський лідер "підсів" на ідею завоювання України, каже Литвиненко.

Наступного разу він не буде робити помилок, а підготує свою операцію набагато ретельніше, за всіма законами військового мистецтва

ℹ️ Для Росії не передбачалося, що все обернеться саме так. Не очікувалося, що Україна чинитиме опір. Передбачалося, що російські солдати пройдуть парадом у Києві через кілька днів після вторгнення. Своїм "бліцкригом" пан Путін мав на меті поставити Захід перед фактом, стверджує пан Литвиненко.

Він хотів сказати: "З Україною покінчено, хлопці, тепер давайте говорити на моїх умовах". Героїзм України зірвав цей план. Це також докорінно змінило хід переговорів. Тепер перемога над Заходом може настати лише тоді, коли Путін спочатку здобуде перемогу в Україні. У свідомості росіян перемога в Україні означає перемогу над Сполученими Штатами.

ℹ️ Литвиненко наголошує на "критично важливому партнерстві України з американською державою... незалежно від того, хто перебуває при владі". Цього тижня Конгрес, можливо, нарешті розпочне роботу з надання вкрай необхідної військової допомоги. Але навіть якщо це станеться, акцент буде зроблено на тому, щоб надати Україні достатньо для того, щоб залишитися в грі, а не для того, щоб перемогти.

Якщо агресія спрацює один раз, кожен подумає про те, щоб спробувати ще раз. Занадто багато людей спостерігають за цією війною занадто пильно

ℹ️ За словами Литвиненко Путін ще не відступив від своїх максималістських цілей – знищити українську державу і перетворити її на буферну зону. Нещодавнє оголошення Російською православною церквою "священної війни" проти України лише підкреслює цю рішучість.

Дуже важливо розуміти, що путінізм ще не завершив свою еволюцію. Він може стати ще гіршим. Якщо Захід не зупинить це, то згодом він заплатить більше, причому власними життями. Допомога Україні - це не благодійність

ℹ️ Ситуація на фронті стала "дуже жорсткою", каже Литвиненко. Росіяни не зважають на свої втрати, і це робить ситуацію ще більш складною. На запитання, як Україна може знову вийти на виграшну позицію, урядовець ухиляється від відповіді.

ℹ️ Удари дронів по НПЗ у глибині Росії є ключовою частиною цієї стратегії, попри засудження зі сторони США.

По-перше, це обмежує його простір для маневру, а по-друге, допомагає переконати російське суспільство та еліти, що продовження війни коштує дорожче, ніж її закінчення.

ℹ️ Україна проводить операції у ураження військових об'єктів РФ асиметрично, фактично за копійки.

Один удар по аеродрому може пошкодити сім, десять, 15 літаків. Кожен з них коштує понад 30 мільйонів доларів. Ми можемо провести операцію менш ніж за 2 мільйони доларів. Це фантастично рентабельно

ℹ️ Литвиненко вірить, що російська еліта може одного дня відвернутися від свого лідера.

У керівництві країни все ще досить багато раціональних людей. Вони почнуть думати і діяти, коли зрозуміють, що ціна перебування з Путіним більша, ніж відхід від нього.

ℹ️ Першим пріоритетом для України є отримання реальних гарантій безпеки. В ідеалі це означає членство в НАТО або угоду про безпеку з Америкою на кшталт тих, що вона має з Філіппінами, Японією чи Південною Кореєю. Двосторонні угоди з Британією, Францією, Німеччиною, Італією, Нідерландами, Данією та Канадою можна розглядати як "сходинки" до цієї мети.

Впродовж останніх 300 років Росія була постійним викликом безпеці для цієї частини світу. Було б фантастично, якби ми змогли усунути цю загрозу хоча б на кілька поколінь

 
+5
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%