Сообщение #2604154 Просмотреть на стене →

🇬🇧 ✈️ 🇺🇸 Британська дипломатія їде розповісти "американському Гаррі", що Хоґвартс все бачить. 

➡️ Міністр МЗС Девід Камерон наступного тижня разом з делегатами (які поки невідомі) відвідає США.

Точна дата на тижні та тривалість поїздки не розголошується, але оголошують мету — переконати спікера Джонсона, конгресменів та інших дійових осіб прийняти допомогу Україні 🇺🇦

Якщо спиратись на деталі майбутнього візиту і як їх окреслюють британські видання, то Камерон їде донести до Джонсона дві речі ⤵️

⏩ 1. Позицію Великої Британії щодо Конгресу США та США загалом, якщо дане затягування буде продовжуватись.

⏩ 2. Пояснити Джонсону, що ця допомога не суто для України, а це "допомога Європі". Відмовляючи Україні чи створюючі неприйнятні норми підтримки — США тим самим відмовляє Європі в рамках всіх наявних договорів партнерства, меморандумів, традиції взаємодії. І у разі ігнорування цього факту, пізніше США може зіштовхнутись з неприємною реальністю, коли дізнається, що в "ігнорування потреб стратегічних союзників (мова за В.Британію) можна гратись вдвох".

Камерон напередодні прокоментував свій візит 🗣

"Британія виділила свої гроші для України цього року, так само як і Європейський Союз. Америка повинна зробити це,
— заявив Кемерон на соціальній платформі X.
Спікер Джонсон може зробити це в Конгресі. Я збираюся зустрітися з ним наступного тижня і сказати, що нам (Європі) потрібні ці гроші, Україні потрібні ці гроші".

Камерон буде наголошувати, що Європа виконує свою частку (в рамках домовленостей 2022 року), частково вже компенсовує нестачу американських ресурсів, шукає шляхи розв'язання проблем з боєприпасами, збільшує військову допомогу Україні, але надважливо мати й допомогу від США для отримання результату.

Британська дипломатія буде намагатись донести, що Європа не збирається повторювати більше помилок 1930-40 рр. як з гітлером.

Важливість саме британської активності в тиску на Джонсона в тому, що:

▶️ По-перше, британці з усієї Європи найбільш близькі до США в рамках визначення терміну "рівнозначні партнери". В зовнішній політиці США континентальна Європа трохи по іншому сприймається.

▶️ По-друге, це британські консерватори, які мають партійні зв'язки з республіканцями США.

▶️ По-третє, в Європі може початись "стратегічний переворот", якщо після розчарування у США британці підтримають наміри та ідеї французів щодо України (Британія цілеспрямовано публічно залишається у вичікувальній позиції). 

Зараз Париж гальмує Вашингтон та Берлін, але поступово бачення та ідеї Макрона знаходять підтримку в Скандинавії, Балтії, Чехії і якщо доєднається підтримка Британії, то дует США/Німеччина втратить "гальмівну силу".

➡️ Раніше, в інших дописах, я зазначав, що зовнішній тиск (від партнерів США в Європі) на Джонсона та імідж республіканців та демократів — це єдина додаткова перемінна, яка може спонукати Конгрес хоч до чогось. Всі інші внутрішні актори США, які мають вплив давно зав'язли у своєму передвиборчому болоті, приватних інтересах чи банально в страху.

Звісно сподіватись, що візит Камерона це якесь "диво, яке всіх врятує і все вирішить в одну мить" — не варто, але це достатньо своєчасна дія, яку можна назвати "вагомим камінчиком" на нашу гірку в процесах США.

P.S. Ходять чутки, що й британський Джонсонюк має приїхати цього місця в гості до Трампа. Не здивуюсь, якщо візит Камерона та Джонсонюка це елемент єдиної стратегії від Британії, тільки охоплюють різні рівні: перший — офіційний, а другий — неформальний.

Чаплига правий. Кругом Британія!
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%