Сообщение #2602872 Просмотреть на стене →

Повернулися з чергової тур поїздки в Донецьку область. На один гарячий напрямок.

Кожен раз я помічаю як швидко змінюється війна.
Те що в 2022 ще було нормою, зараз є просто самогубством. Тобто, кожних пів року ця війна прогресує і вводить нові корективи.

Прогрес технологій спостереження, розвідки і засобів враження диктує нову тактику. Динаміка шалена. Власне, історично, війни завжди були двигуном прогресу і постійно був шалений темп. Якщо подивитись на танк чи літак 1939-го і порівняти з танками і літаками 1945-го то це абсолютно різні покоління машин. Бронювання, масса, двигуни і озброєння з різних класів.

Зараз відбувається те саме. Якщо в 2022 в небі інколи літала якась залупа що збирала інформацію, потім це опрацьовувалось десь в високих штабах і спускалось вниз у вигляді розвід даних і там вже камандір понижче щось собі думав… то зараз в небі практично нон стоп висить залупа яка в живому режимі може відстежувати і корегувати, при тому інколи вже і старлінки, телефони, рації, антени, окрім власне візуального спостереження.

FPV легко залітають в тил на 10+км. Несуть вони вже більш серйозні заряди, частоти міняються як шкарпетки, камери вже дозволяють працювати в сутінках без суттєвого здорожчання, а трохи модніше дозволяють і вночі. Тепловізійні дрони спостерігають 24/7 з обох боків. Ну системи авто доведення на ціль в нас і в них вже заходять і скоро стануть масовими. А це частково множить РЕБ на нуль.

Снайпери, ДРГ і якісь там інші приховані переміщення практично неможливі, крім дуже поганих погодних умов, що ускладнює життя і самим цим снайперам чи ДРГ. Тому зазвичай такі спроби кудись вийти закінчуються прикрим самогубством. Дронщики сидять на низькому старті, тільки скажи де рух. Їх дронщики на цьому напрямку мають овер дохуя дронів і летять один за одним просто на вільне полювання.

Обидві сторони живуть під землею практично весь час, як кроти єбучі. Заїхати і виїхати навіть на другу і третю лінію це якась вже лотерея. Бо якщо людина в сутінках в посадці не рухаючись ще може сховатись від FPV за рахунок хуйової картинки, то автомобіль помітно дуже добре і з відстані.

Єбучі КАБи тупо міняють ландшафт без якоїсь там точності. Можна кидати плюс мінус і цього достатньо щоб обвалити бліндажі зруйнувати оборонні рубежі. По нам не кидали, але ця хуйня відчутна за кілометри, бо ґрунт вібрує.

Країни які вже зараз не вивчають останній досвід і не аналізують подальший розвиток і вже на післявчора не зарядили свою промисловість на арту, бомби, дрони і армію на нову тактику, вони приречені на дуже неприємні сюрпризи.

Приблизно як російська армія в 2022 шляхом проб і піздюлєй зрозуміла що їхати великими колонами на обласні центри це хуйова ідея. Тільки буде значно більше сюрпризів. Бо російська армія хоч і відносно повільно, але навчається. Бо вони шукають хоч і не супер технологічні, але масові і відносно дешеві рішення. Ті самі КАБи це відносно дешева і дуже руйнівна зброя. Кількість FPV теж зростає кратно. ZALA Ланцет і Суперкам це теж дешево в порівнянні з цілями які вони вражають.

Якщо політична влада і військове командування не будуть шукати ефективних рішень з приводу протидії всіляким розвідувальним БПЛА, дронам, літакам супротивника (привіт західним «союзникам»), то розвиток подій буде не на нашу користь.

Росіяни далі несуть великі втрати при спробах штурмів і сьогодні, але їм похуй, вони всерівно повільно сунуть. Людей там ніколи не рахували, дивно що не дуже шкодують і техніку. Бо горить досі це все досить часто.

Не менш гостре питання в нас - поповнення особового складу. Ігри в політику і рейтинг і тупа система призову не дієва, якщо це не змінити, то скоро нікому буде тримати фронт. Ви з одного боку західна демократія і права людини, з іншого совкова система і корупція. В результаті силою ви нікого забрати не можете (на рівні законів), а по доброму більшість купує собі відмазки - всі хворі, заброньовані, або тупо морозяться. Хрест або труси треба щось зняти/вдягнути.

Ну а з особистих вражень - “I’m to old for that shit”. Вночі, всліпу в повній викладці і з рюкзаком, стало вкрай важко рухатись із-за ноги і менш активного образу життя після поранень. Якщо б треба було бігти далеко, я б забив і ліг в полі. Важко тримати рівновагу особливо по полям коли ніхуя не бачиш під ногами. Важко пролазити в тісні бліндажі наприсядки і все таке.

Оцей червоний ліхтар, теж вже не дуже актуальний. Можна використовувати тільки в бліндажах, щоб єбало не розбити в темноті.
Ну якось так, котики.
Це бліндаж класу люкс, а є економ і бомж пакет.

https://www.facebook.com/share/p/St86ncw5pxhShk4A/
 
+1
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%