Сообщение #2602100 Просмотреть на стене →

🍁 Парламентська Асамблея НАТО вирішила надати Україні статус кандидатів на вступ до Альянсу. Це новий статус для країни в Асамблеї, який погодився створити Постійний комітет в межах комплексної реформи партнерства, яку ухвалили на засіданні 24 березня в Таллінні.

❗️Нагадаю, Парламентська асамблея НАТО є консультативною міжпарламентською організацією Альянсу.

🤷 Це все добре, але коли ж ми реально будемо у НАТО?

Знаю, що наразі знову накличу на себе масу критики, але все ж повторю приватну думку військового клерка з Демпартії (не дослівно, але суть): «Якщо вам до початку наступного року, вже маючи нашу авіацію, не вдасться посунути фронт, і виникне патова ситуація, ми, якщо виграємо вибори, можемо розглянути питання закриття вашого неба і розпочати підготовку до прийняття в НАТО тих територій, які ви на той час контролюватиме. У цьому разі ви зможете стати членом Альянсу у 2027-28 роках і будете тихенько сидіти під нашою ядерною парасолькою. Стосовно Угорщини та ФРН не хвилюйтесь - є певні важелі пояснити їм профіти такого рішення. Якщо ж вирішите неодмінно і будь-якою ціною йти до кордонів 1991 року, то цей дощ надовго і без нас - вибачте.»

На Вашингтонських пагорбах є прихильники і противники такого сценарію. Блінкен та голова Пентагону - за, хто проти, ви й так здогадуєтесь. Але всі розуміють, що до 2026 року війну треба закінчити.

Вважаю сказане цинічною, але правдивою перспективою. Якщо ж буде Трамп, то ніхто нічого конкретно не скаже - навіть самі республіканці. Скоріш за все, відбудеться поступовий перехід української війни в головах американців з розряду екзинстеційної у розряд рутинної і такої, що продовжує тягнути бюджет країни без визначеного кінця. Тоді знов доведеться чекати на демократичну більшість у Конгресі та сподіватись виключно на Європейську коаліцію. А години у цей час спливатимуть, і українці продовжуватимуть гинути. Такі реалії, бо гасла вже не заходять. Тому, що під кожне гасло потрібен конкретний розрахунок з багатьма перемінними і багатьма варіантами розвитку подій.

А може все це гадання на кофейній гущі, і непередбачуваний на цей час чорний лебідь переверне все з ніг на голову у будь-який день чи місяць.

❗️Щодо наших людей на окупованих територіях. Це найболючише у цій ситуації. Але виходи два: або звільняти ВСЮ територію за будь-яку ціну (навіть, якщо західна допомога буде скорочена) або вступати в НАТО на тих умовах, які нам будуть доступні, і запроваджувати європейсько-українську програму переселення співвітчизників. Третього варіанту не бачу. Це буде важкий вибір.

💬 Текст, можливо, пізніше знесу - відчуваю, не на часі. Бо одного разу одна мудра людина нічого не сказала. Часи були небезпечні, а співрозмовники втомлені.
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%