Сообщение #2597871 Просмотреть на стене →

Політики зі Східної Європи чи Рютте? Хто стане генсеком НАТО
Попри підтримку найбільших країн НАТО, призначення Марка Рютте на посаду генсека Альянсу залишається під питанням. Багато хто у Східній Європі переконаний, що політик є занадто "зручним вибором" для Росії.

https://www.dw.com/uk/novij-gensek-nato-politiki-zi-shidnoi-evropi-vse-se-spodivausa-zajnati-cej-post/a-68400053#історія #суспільство #Черкаси #світовіЗМІ
29.02.2024
Мицик Юрій Миколайович (Черкаси,)-історик та шахіст (кмс з шахів та Дитячий Тренер)
#Міжнароднеправопринципитазастосування
Попри підтримку найбільших країн НАТО, призначення Марка Рютте на посаду генсека Альянсу залишається під питанням. Багато хто у Східній Європі переконаний, що політик є занадто "зручним вибором" для Росії.
Прихильники прем'єр-міністерки Естонії Каї Каллас і президента Румунії Клауса Йоганніса не втрачають надії і, як і раніше, прагнуть не допустити призначення нинішнього прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду нового генерального секретаря НАТО.

Хоча процес узгодження кандидатури на посаду генсекретаря зазвичай відбувається за зачиненими дверима, багато представників країн-членів Північноатлантичного альянсу вже висловилися за призначення Рютте, назвавши його досить "безпечним вибором". Очікується, що він змінить Єнса Столтенберга на посаді у жовтні 2024 року.

У НАТО мають намір ухвалити рішення до того, як у Європі відбудуться вибори до Європейського парламенту, а у Сполучених Штатах - президентська виборча кампанія. Однак упродовж останніх тижнів припущення щодо того, що призначення Рютте - практично вирішене питання, викликає сумнів після нової акції в соціальних мережах на підтримку Каї Каллас і повідомлення агентства Bloomberg про те, що президент Румунії також має намір поборотися за посаду генсека.

Марк Рютте вигідно вирізняється на тлі інших претендентів. Його хвалять за довгу політичну кар'єру і наявність потрібних зв'язків. Однак за час свого перебування на посаді прем'єр-міністра Нідерландів він не зміг виконати зобов'язання країни щодо цільового для держав НАТО рівня видатків на оборону у два відсотки від ВВП. У Нідерландах у 2023 році цей показник становив лише 1,7 відсотка. До речі, влада країни обіцяла наростити витрати на оборону у 2024 році. Естонія ж витрачає на збройні сили понад три відсотки ВВП, Румунія - трохи менше ніж 2,5 відсотка.

Чи реальне призначення Каллас на посаду генсека НАТО?
Аргумент про низькі витрати Нідерландів на оборону став основним у публічному коментарі Каї Каллас, у якому прем'єр-міністерка Естонії засумнівалася у виправданості призначення Марка Рютте на нову посаду. Цей коментар, однак, нічого не змінив у шансах самої Каллас очолити Альянс.
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%