Сообщение #2597434 Просмотреть на стене →

Яка прикрість. Естонія відмовилася використовувати Дію як основу для свого державного мобільного додатку mRiik та оголосила закупівлю робіт на його розвиток:
https://cutt.ly/4wNDYFmn

Керівниця департаменту мобільних додатків відомства інформаційних систем Естонії Грета Пріст (Greta Preast) пояснила це надзвичайно дипломатично: «Нашою метою є те, щоб державний додаток слугував додатковою платформою для використання державних е-послуг, та який би відповідав вигляду та технічним рішенням цих е-послуг». Тобто навіть дизайн Дії не взяли, хехе.

Ой, а шо трапилося? Наче ж все так добре було? На форумі в Давосі у січні 2023 були такі файні фоточки ах якого цифрового міністра разом з віце-канцлером уряду Естонії з цифрового розвитку Луукаслм Крістіян Ільвесом. І вони разом, цитую: «представили естонський державний застосунок mRiik, створений на базі української Дії», ось публікація самого МЦТ: https://cutt.ly/IwNDIxtT

Аж тут виявляється, що естонський додаток буде доступний до завантаження лише влітку 2024, та й то поки не факт.

Так шо ж це виходить, людоньки, додаток mRiik взагалі ще не створений? А що ж тоді представляли в Давосі більше року тому? Невже видали бажане за дійсне? Невже просто на3,14…емм, сказали неправду? Ніколи такого не було, і от знов. А як же оте «Довіряйте лише офіційним джерелам»? Якось некрасиво вийшло.

І що характерно, друга фаза розробки естонського mRiik «фокусуватиметься на корегуванні законодавства для ідентифікації особи через мобільний додаток». Просто до відома, в Україні все було строго навпаки: криво підганяти законодавство під «найтехнологічніший додаток» почали приблизно за рік після релізу першої версії. І навіть зараз робота Дії ніяким законом не регламентується. Більше того: навіть ніякої документації не опубліковано і невідомо чи вона взагалі існує. Технічне завдання, технічний проєкт, все таке – то все для лохів, не для реальних пацанів.

У січні 2023 я писав: «..дуже сильно сумніваюся, що mRiik повторить помилки Дії та буде подібний до неї функціонально.»: https://cutt.ly/O5UHxhj
Аж ось у лютому 2024 мій прогноз повністю підтвердився. І навіть більше: предмет гордості жижиталізаторів - дизайн Дії - естонці теж не взяли. Тому що на роботу до уряду в Естонії беруть зовсім за іншими принципами, ніж в Україні, і тому уряду в цій країні значно більше довіряють. А ще в Естонії демократичні цінності, права людини та безпека персональних даних громадян значно важливіші за «хайпонути на цифровізації». І ще одна особливість: в Естонії урядовці навіть думати бояться публічно набрехати прямо в очі виборцям. А в Україні це цілком прийнятно, нормальна практика, всім пох.

Сподіваюся, вся ця зрадна зрадонька від естонців не завадить Дії продовжувати переможну ходу Світом. І це нічого, що поки що не вдалося напарити Дію жодній іншій країні, проєкту ж всього лише 4 роки. Все ж іще попереду, еге ж? Правда ж?
Користуючись нагодою, поцікавлюся: як там справи із чергою потенційних покупців Дії у «щонайменше 5 країнах Європи, Азії та Африки»? https://cutt.ly/zwNDKOx1
Все гаразд? (с) Костянтин Корсун
 
+1
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%