Сообщение #2569850 Просмотреть на стене →

Cy
На Туманний Альбіон напали рептилоїди. У війську служать чоловіки та жінки, відстрочка та бронювання відсутні. Придатне за віком населення розподілено таким чином: селяни 500, робітники: 1000, вільні професії: 400, судді: 20, службовці: 60, студенти: 600. Нам треба мобілізувати 700 осіб. Уряд має здійснити рівномірну мобілізацію, але так, щоб жодна група не була зведена в 0.

Арифметична справедливість, тобто пропорційність мобілізації членів кожної групи, передбачає, що ми ділимо кількість членів кожної групи на загальну кількість населення й множимо на число осіб, яких треба мобілізувати. За таким алгоритмом у нас вийде невеликий запас - 705 і мобілізується з кожної групи 25-27,4% членів. Досить рівномірно, тобто, "справедливо". Я розглядав різні варіанти, але цей виявився найбільш "справедливим" у значенні "справедливості" як зрівнялівки.

Але, якщо врахувати, що різні групи кількісно неоднаково представлені в суспільстві, то вийде, що серед тих, хто служитиме буде майже 39% робітників і лише 0,71% суддів.

Завершується війна, вояк-робітник повертається й каже: "Всі ці й...ні б...ді судді відсиджувалися, поки я воював. У моїй роті, батальйоні, бригаді таких не було".

У наведемо уявному прикладі ми 1) маємо повну інформацію про склад населення (в реальності не маємо), 2) маємо рівний доступ до всіх членів суспільства (в реальності не маємо), 3) у прикладі відсутні вихідні обмеження, які є в реальності (жінки служать на рівні з чоловіками, відсутні відстрочки та бронювання). Ці та інші обмеження лише посилюватимуть структурні дисбаланси заповнення мобілізаційних квот.

У соціології є поняття "мимовільних наслідків". Процес і результат - це дві автономні складові соціального явища, які зазвичай наділені різними властивостями. Мобілізація - це процес у якому служба у війську - результат. Мобілізація арифметично "справедлива", але наш вояк-робітник у "результаті" цього не зауважить. І вважатиме, що оскільки результат "несправедливий", то й процес був таким же.

Чи є в нас "справедлива" винагорода праці? Чи "справедливо", що одна людина паше на двох роботах, а інша її податками отримує субсидії? Мобілізація - це процес соціального розподілу, як розподіл винагород на ринку праці, субсидій чи політичної участі. І, ймовірно, він підлягатиме тим самим перекосам, що й інші. Мені можуть заперечити, що служба у війську більше подібна до права голосу, але скажу, що й ним користуються нерівномірно - дехто взагалі не ходить на вибори, а дехто ходить, щоб написати у бюлетені слово "х...й". Тож, у дійсності навіть електоральна участь (формально доступна всім) розподіляється нерівномірно. Я навіть не говоритиму, що зрівнялька не лише не завжди можлива, але й не завжди потрібна. Після досвіду більшовизму нам це відомо.

Змодельований приклад показує дві важливі речі: 1) навіть, якщо зробити мобілізацію процедурно справедливою, левова частка людей цього все одно не помітять, 2) а це загострює питання пріоритетності: перемога чи зрівняльна справедливість. Вочевидь, мобілізація не може бути "справедливою" у принципі, навіть якщо обрати найпростіше арифметичне визначення останньої. І дискусії про неї, які мені трапляються на очі, видаються більше сублімованими дискусіями про нерівність, а не про перемогу. Замість розмов про ковбасу й пломбір, дискутуємо про мобілізацію. Нарація змінилася, а семантика лишилася.

Замість справедливості, варто мабуть, говорити про функціональність. Які її цілі і чи вона їх досягає з точки зору необхідності перемоги? А це, вочевидь, розмова зовсім про інше, аніж те, що стало центром обговорення.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0SjCjXQGCVznFoZ8HW9wo1GwXHAq4YTzdVzBD8BqFjoNvTaHnFn93irnuVKug86jbl&id=100000809759077
 
+2
Последние новости
"Мені сподобалося, як він перетворив "Динамо" після Луческу". Легенда киян високо відзначив роботу Шовковського Забив 15 голів. Колишній нападник "Динамо" потрапив до резервної команди сезону чемпіонату Кіпру Игорь Цыганик: «В матче «Динамо» — «Кривбасс» ожидаю довольно интересную игру с голами» Сергей Ребров: «Единственные, кто могут публично и конструктивно критиковать игру и работу тренера, — это бывшие тренеры» Сергій РЕБРОВ: "Коли очолив "Динамо", де у гравців могла бути зарплата по 3 млн доларів, важливим було здобути їхню довіру" Сергій РЕБРОВ: "Постійно повторював президенту "Динамо": "Не читайте відгуки вболівальників" "Він був габаритний, швидкий, з мисленням": вінгер "Металіста" розповів, хто виділявся в академії "Динамо" Вінгер "Динамо" в цікавому челенджі продемонстрував свої знання історії України «Ласло Болони был в шаге от того, чтобы возглавить киевское «Динамо», — румынский экс-вратарь Возможные соперники. «Динамо» рискует оказаться в числе «несеяных» уже во 2-м квалификационном раунде Лиги чемпионов
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%