Сообщение #2556530 Просмотреть на стене →

Скандал. У 2020 році дуже популярна тоді німецька платіжна система Wirecard заявила про свою неплатоспроможність і "зникнення" 2 млрд. євро з бухгалтерського балансу. Зараз західні розвідки та органи нацбезпеки вважають, що її операційний директор Ян Марсалек - російський шпигун, а Wirecard широко користувалась росіянами для фінансування таємних операцій по всьому світу.

Невдовзі після звіту Wirecard про нестачу грошей, Марсалек вилетів чартером до Мінську, звідти до москви, де отримав документи на іншу особу і звідтоді його точне місцезнаходження невідоме. Спочатку він фігурував як головний у шахрайських діях, що призвели до банкрутства Wirecard, але поступово почали з'являтись дані про його зв'язки та роботу на Кремль.

ГРУ та СВР (Служба внешней разведки) завдяки Марсалеку використовували Wirecard для фінансування своїх операцій за кордоном, сплати винагород своїм агентам та інформторам, переважно в Африці та на Близькому Сході. Також Марсалек використовував службове становище, аби збирати інформацію про користувачів Wirecard, насамперед робітників зовнішньої розвідки та Федеральне управління кримінальної поліції (аналог ФБР).

Обидві установи підтвердили, що дуже інтенсивно використовували Wirecard, у т.ч., для сплати винагород агентам та інформаторам за кордонам. Федерали кажуть, що на момент колапсу компанії кожен третій платіж чи карта для цих цілей була через/з Wirecard. У німецький розвідці кажуть, що таке використання платіжної системи обумовлене небажанням звичайних банків працювати з розвідками через можливі репутаційні втрати.

Працівники Wirecard свідчать, що Марсалек порушував та давав прямі накази порушувати захист даних користувачів для їх особистого збору. Представники розвідки кажуть, що після вивчення записів компанії, вони були змушені відкликати та змінити легенди деяких своїх агентів / інформаторів.

Ще під час роботи Марсалека в Wirecard окрім численних подорожей до росії, він також їздив до Сирії та Лівії, де як підозрюють, організовував фінансування російської агентури та найманців. Вже після щезнення Марсалек, який за припущенням розвідок живе в Дубаї під вигаданою особою, розширив свою діяльність на користь російських розвідувальних спецслужб. Він активно організовував фінансування бізнесу Пригожина, а зараз приймає участь у переконфігурації Вагнер в фінансовій частини. Також є підозри, що він задіяний в міжнародній торгівлі зброєю. В 2023 році у Великій Британії розкрили шпигунську мережу з п'яти болгар, якою на замовлення росіян керував Марсалек. Вони збирали інформацію про людей, яких росіяни розглядали для можливого викрадення. Для забезпечення мережі Марсалек в 2021 році відкрив у Лондоні фіктивну консалтингову фірму, використавши один із свої паспортів, хоча на той час вже був у міжнародному розшуку.

Ян Марсалек народився в Австрії. Його дідом був Ганс Марсалек - чеський комуніст та боєць супротиву нацистам під час ДСВ. Після війни він оселився в Австрії, де зіграв значну роль у переслідуванні нацистських злочинців, а також в організації австрійської контррозвідки. Цього року австрійські історики знайшли в державних архівах свідчення, що Марсалек, ймовірно, був подвійним агентом - шпигував для СРСР - і організував для КГБ викрадення щонайменше чотирьох людей.

За словами колишніх колег, Марсалек завжди був захопленим світом шпигунства і від самого початку на керівних посадах почав активно залучати в клієнти спецслужби як західних, так і східних країн, а також заводити знайомства. В його робочому кабінеті серед фотографій з відомими людьми було фото з впливовим лівійським польовим командиром. Ангела Меркель свого часу лобіювала дозвіл на роботу Wirecard у Китаї особисто перед Сі. Колишній гендир компанії Маркус Браун був радником проросійського колишнього прем'єр-міністра Австрії Себастьяна Курца

https://www.wsj.com/world/europe/hes-wanted-for-wirecards-missing-2-billion-hes-now-suspected-of-being-a-russian-spy-61d79ee2
 
Последние новости
Матч 27-го туру VBET ліги "Динамо" - "Колос": статистичне прев’ю Сергей Сидорчук: «В чемпионате Бельгии интенсивность выше, чем в чемпионате Украины. Понадобилось время, чтобы привыкнуть» «Динамо» — «Колос»: бомбардирские расклады "Динамо" - "Колос": бомбардирські розклади Ігор ЦИГАНИК: "З "Колосом" "Динамо" не буде так легко, як було проти "Вереса" Александр Андриевский: «В заключительных турах должны брать максимум. Важен каждый матч — и с «Шахтером», и с «Колосом» «Жирона» продаст Цыганкова только в том случае, если получит предложение, от которого невозможно будет отказаться Екс-динамівець Драгович утретє поспіль став чемпіоном Сербії у складі "Црвени Звезди" Руслан КОСТИШИН: "Якщо за три тури до завершення сезону у головному національному дербі виграє "Динамо", то в психологічному плані для обох суперників все може змінитися" Юрій Мороз визначив заявку збірної України U-17 на Євро. До неї увійшли п'ять представників "Динамо"
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%