Сообщение #2545931 Просмотреть на стене →

Serg Marco

Думки в голос.

В Україні дронове виробництво має ознаки гаражно-волонтерського двіжу. Це деяка кількість виробників, які (якщо не брати великі компанії, типу Девіро чи УСС) зʼявилися на хвилі війни.
В Росії ж здебільшого компанії по виробництву дронів - це ВПК на державних, чи державно-приватних компаніях.
У цього є свої плюси та мінуси.
Наші плюси- це постійна взаємодія бійців бойових підрозділів з виробниками. Які вносять конструктивні зміни в свої вироби і тим самим швидко (відносно) реагують на зміни театра бойових дій.
Їх плюси- те що вони хоча і довше все виробляють, вчать, дають фідбекі- але в них самі ТЗ то є частина системи, яку пишуть не самі дурні люди. Тобто вони роблять вироби не тільки на сьогодні- а й на майбутнє. Вже сьогодні. І розміщують замовлення на такі вироби вже сьогодні.
Результат був видимий.
Про те що зараз надо масово закуповувати обладнання для встановлення перешкод для фпв мавиків, бо скоро вони стануть великою проблемою- я казав рік тому при консультаціях які влаштовувала Мінцифра з бойовими пілотами та ребівцями.
Але були більш важливі цілі тоді і час було втрачено. А вже через пару місяців після цієї зустрічі на захоплених позиціях наші бійці почали знаходити моделі окопного РЕБа. Так, не завжди технологічного, кітайського та зробленого на швидку- але це означає що хтось в цьому напрямку почав працювати заздалегідь .

Цього літа я почав бігати по виробникам які нам поставляли фпв та почав просити поставляти нам з листопада фпв в пропорції 33/67, третину на тепловізорах, дві третини на денних камерах, з переходом к пропорцї 50/50 через два місяця.
Але виробники були завалені заказами на денні фпв, в них не вистачало рук, а централізовано фпв на теплаках не замовлялись.
Коли денні фпв стали малоефективні, а йбр почала нас бити нічними фпв, всі згадали про тепловізори. І тут вийшло що їх багато, їх треба відтестити, потім замовити, потім виготовити, потім завезти, потім скомпонувати дрони, а там, хулі там тієї зими?
Всі бігають та шукають тепловізори.

Ми доречі теж.
Якщо захочете нам допомогти, то ось реквізити
5169330534287401
Приват
5375 4112 1018 9069
Моно
https://send.monobank.ua/jar/8mupB4bre8
Скопіюю номера в каментах

Але ми відволіклися.
Так ось. Виробники швидко не обіцяють нам партії. Зараз умови тільки під дрон з тепловізором- це 60% доби. Як працювати в таких умовах денними дронами- незрозуміло. Що з цим робити- незрозуміло. Ну будемо якось випливати, але вже можна сказати що системне планування у РФ по потребам для армії організовано краще.

Так ось питання.
Цікаво, хтось в нас готується до тих часів, коли стандартні канали передачі данних на фпв працювати не будуть? Коли аналоговий відеосигнал будуть валити і фпв на аналогі не будуть нічого бачити. Коли на всі частотам від 400 до 975 каналу буде знайдена протидія російським ребом (а вони працюють в цьому напрямку).
Коли фронт буде насичений окопним/мобільним/протидронним РЕБом, і мавікі та аутели вже працювати не будуть, тобто для отримання оперативної обізнаності вже буде недостатньо накупити китайських дронів за ціною 3-5 тис долларів за штуку, в нас буде достатня кількість коптерів розвідників та бомберів, щоб забрати з мавіків цю задачу, без якої фронт впаде?
Чи робляться в нас перспективні фпв на стійкому цифровому зв'язку та ППРЧ щоб мати можливість працювати за умови великої кількості купольного РЕБу.
Чи робиться в нас ПО, яке дозволить розуміти "стан неба" в питанні дружніх перешкод, ворожих перешкод, та планування вильотів в дуже агресивному небі, коли обидві сторони будуть так шпарити машинами РЕБу в обидві боки, що там не те що мавік, мабуть мухи дохнути будуть?
Чи робиться в нас невеликий керований уніфікований боеприпас, який можна буде використовувати з великих коптерів-бомберів та крил типу Панішера?
І якщо деякі умови не дають можливості використовувати дрони (наприклад погодні), то які сили та засоби у вас розробляються для цієї ситуації?

Чи є в наших верхах якийсь план, система, розписана хронологія розробок, яка аналізує ситуацію на фронті та готовиться к еволюції?
Блядські питання ці зайобують(с).
А поки над цим питанням будуть дискутувати - допоможіть нам с закупівлями тепловізоров на fpv. Номера карт нижче є в каментах.

P.S. Цікавий нюанс. Я вже декілька днів не можу добитись від виробника по тепловізійним фпв ніякої відповіді, бо зараз у виробника маскі-шоу від НАБУ. Mark Savchuk, я потім звернусь до тебе щоб виявити, хто стоїть за цією ламкою, яка саботує українське виробництво дронів. Бо в окопах скоро будуть потрібні люди і в мене вже є ідея де взяти фізично розвинених вктивних силовіків для цього.
 
+1
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%