Сообщение #2518157 Просмотреть на стене →

2Здравый смысл (30.10 в 08:53) № 2518156
-----------------------------------------
🍁 Знаєте, яка найважливіша подія залишку 2023 року у глобальному вимірі?

Зустріч лідерів Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), яка відбудеться в Сан-Франциско 11−17 листопада. Навіть не сам форум АТЕС, а те, що президент США Джо Байден і президент Китаю Сі Цзіньпін зустрінуться у ході цієї панрегіональної зустрічі. Аналітики сходяться у думці, що якщо ця зустріч відбудеться успішно, світ відступить від прірви, яка в останні місяці загрожує затягнути його у Третю світову.

Судячи з усього, наразі обидві сторони посилено готуються до цього саміту. На відміну від минулорічної зустрічі на Балі, саміт у Сан-Франциско має пройти за успішним сценарієм.

Найнагальнішим результатом з політичної точки зору повинно стати те, що Байден тим чи іншим чином спонукає Сі зрозуміти стратегічну безперспективність підтримки злочинних режимів Москви та Тегерану, які своїми діями тягнуть на дно і Китай. Стратегія Вашингтону повинна полягати у тому, щоб визнати двополярний світ по осі "Вашингтон - Пекин" за умови виключення з орбіти останнього ізгоїв, які розв`язали дві останні криваві війни. І у цьому сенсі Вашингтон має певні економічні важелі, бо економіка Китаю (яка, до речі, наразі знаходиться у стадії рецесії) набагато більше залежить від США та ЄС, аніж від Росії. При цьому не думаю, що США у якості поступки будуть заперечувати проти отримання Китаєм дешевої сировини з Росії та економічної експансії, яку Пекин здійснює на азійських землях Ерефії.

Іншим результатом цієї зустрічі має стати відновлення регулярної військової взаємодії, яку китайці призупинили після того, як колишній спікер Палати представників Ненсі Пелосі відвідала Тайвань у серпні 2022 року. Небезпека, яку становить цей розрив військових контактів, була цілком очевидною під час історії з повітряною кулею на початку лютого, а також під час нещодавніх сутичок між військовими кораблями двох наддержав у Тайванській протоці та літаків над Південно-Китайським морем.

Тобто, дві наддержави, якими є США та Китай, спостерігаючи швидке наближення неконтрольованої ескалації у різних куточках світу, можуть нарешті взяти на себе відповідальність за недопущення нової світової війни. І навіть при тому, що існує думка про Китай, як основного бенефіціара таких заворушень, тільки абсолютно недальновидна людина у керівництві КНР може сподіватись, що ця хвиля не торкнеться самого Китаю, і він вийде з цієї ситуації переможцем.

Якою буде домовленість між Байденом і Сі, наразі ніхто не скаже, але в американській пресі спостерігається певний оптимізм з цього приводу. Що пообіцяє президент США президенту Китаю у відповідь на обіцянку останнього вплинути на Росію та Іран, зараз важко сказати, але все йде до того, що Байдену є що запропонувати китайському лідеру. І якщо їм вдасться домовитись, світ розпочне відмотування плівки світової ескалації у зворотньому напрямку.

Так як раніше вже не буде, але те, що зберігається шанс відступити від прірви - очевидний факт. І цей шанс наразі можуть дати світу (включаючи Україну) тільки дві людини - Байден і Сі.
 
Последние новости
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%