Сообщение #2505859 Просмотреть на стене →

Чому Єгипет закрив перехід?
Єгипет жорстко обмежує відкриття КПП Рафах і тримав його закритим під час попередніх ізраїльських бомбардувань Гази в 2021, 2014 і 2008 роках. Оскільки в 2013 році почався період загострення конфлікту між єгипетськими військовими та джихадистами на Синайському півострові, Єгипет суттєво обмежив рух через контрольно-пропускний пункт і заборонив в’їзд гуманітарним організаціям і журналістам на північ Синая. Палестинці звинувачують Єгипет у зміцненні 16-річної блокади Ізраїлю, фактично закривши єдиний шлях виходу з Гази.
Єгипетські офіційні особи поки що не бажали відкривати перехід для будь-яких пересувань людей під час останнього ізраїльського нападу, якщо Ізраїль не дозволить допомозі ввійти в смугу. Державний секретар США Ентоні Блінкен у неділю заявив, що він знову відкриється, щоб дозволити допомогу та евакуацію деяких власників іноземних паспортів.
Раніше на цьому тижні відео показало, як вантажівки з гуманітарною допомогою прибули в район поблизу контрольно-пропускного пункту Рафах перед бомбардуванням району

#історія #світовіЗМІ #суспільство #Міжнароднеправопринципитазастосування
https://www.theguardian.com/world/2023/oct/15/rafah-border-crossing-could-egypt-open-it-to-fleeing-palestinians

"Чого боїться Єгипет?
Єгипетські офіційні особи, включаючи президента країни Абдель-Фатаха ас-Сісі, заявили, що не бажають дозволити палестинцям втекти на північ Синая, побоюючись, що це може призвести до постійного переселення понад 2 мільйонів людей, яким Ізраїль не дозволить повернутися - вхід в Газу.

Сісі натякнув на занепокоєння щодо наслідків втечі палестинців із Гази минулого тижня, сказавши, що дозволити їм оселитися на Синаї, навіть тимчасово, було б рівнозначно дозволу Ізраїлю контролювати спорожнілий Сектор Газа. "Єгипет не допустить ліквідації палестинського питання за рахунок інших сторін", - сказав він. «Ніякої поблажливості чи розтрати національної безпеки Єгипту не буде ні за яких обставин».
Інші поділяють побоювання Сісі, включаючи політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханійе, який минулих вихідних заявив, що «міграції з Гази до Єгипту не буде», після вимог Ізраїлю, щоб близько 1,1 мільйона людей втекли на південь від смуги, і заяв із боку Ізраїльські військові стверджують, що палестинці повинні просто залишити Газу, незважаючи на те, що вони не можуть це зробити. Єгипет «вітає палестинський народ, але не на основі міграції чи втечі», — сказав він.

Побоювання, що Ізраїль або міжнародні партнери можуть чинити тиск на Єгипет, змусивши його прийняти мільйони палестинців, які осідають на Синаї, виникали в Каїрі протягом десятиліть: Хосні Мубарак рішуче заперечував повідомлення в 2017 році про те, що він уклав угоду з Маргарет Тетчер у 1983 році щодо переселення палестинців, вигнаних до Лівану в півострова, додавши, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху також запропонував цю ідею в 2010 році. Кілька ізраїльських політиків запропонували створити альтернативну палестинську державу на Синаї, ідея, яку єгипетські офіційні особи довго відкидали "(с)
https://www.theguardian.com/world/2023/oct/15/rafah-border-crossing-could-egypt-open-it-to-fleeing-palestinians
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%