Сообщение #2505676 Просмотреть на стене →

Voting opens for Polish elections as PiS hopes to win third term
Populist party must see off opposition led by former PM and European Council president Donald Tusk
Сьогодні парламентські вибори у Польщі
https://www.theguardian.com/world/2023/oct/15/voting-opens-for-polish-elections-as-pis-hopes-to-win-third-term
Шон Вокер у Варшаві
Нд, 15 жовт. 2023 р. 07:00 CEST
У Польщі триває голосування на парламентських виборах, оскільки популістський уряд «Право і справедливість» (PiS) намагається виграти третій термін і відбити виклик опозиції на чолі з колишнім прем’єр-міністром і президентом Європейської ради Дональдом Туском.
Виборчі дільниці відкрилися о 7:00 за місцевим часом у неділю вранці, і голосування триватиме до 21:00 за центральноєвропейським часом, коли будуть опубліковані екзит-поли, які дадуть перші натяки на результати. Опитування напередодні голосування свідчило про те, що гонка надто близька, і здатність PiS або Громадянської коаліції Туска сформувати уряд, швидше за все, зводиться до результатів інших, менших партій.

"PiS керувала вісім років з моменту вступу на посаду в 2015 році, протягом цього часу її звинувачували в розмиванні демократичних норм у країні. PiS перетворила громадське телебачення на пропагандистську руку уряду , обмежила права на аборти та демонізувала ЛГБТ, мігрантів і біженців. Це також поставило Польщу на курс зіткнення з Брюсселем у питаннях верховенства права, через що десятки мільйонів євро європейського фінансування було заморожено.
Напередодні голосування PiS заявила, що це єдина партія, яка може захистити Польщу від «вторгнення» біженців. Уряд запустив референдум, який проходитиме паралельно з виборами, на якому ставляться чотири головні питання, у тому числі два щодо міграції. Питають, чи згодні люди з «допуском тисяч нелегальних іммігрантів з Близького Сходу та Африки». Референдум розглядається як спосіб підвищити явку серед бази підтримки PiS.
Кампанія PiS також зосередилася на фігурі Туска, стверджуючи, що він є іноземною маріонеткою, яка прагне знищити Польщу за наказом Німеччини чи Росії. Голова PiS Ярослав Качиньський назвав Туска «персоніфікацією зла» під час кампанії. Туск назвав вибори «останнім шансом» зупинити ПіС від завдання непоправної шкоди польській демократії."(с)
#історія #світовіЗМІ #суспільство #Міжнароднеправопринципитазастосування
Опитування напередодні виборів показували, що ані ПіС, ані Громадянська коаліція не здобудуть достатньо голосів, щоб керувати одноосібно, і результат може залежати від того, наскільки успішними будуть три менші групи. Ліва Lewica і правоцентристська партія «Третій шлях» заявили, що увійдуть до коаліції з «Громадянською коаліцією» Туска, тоді як ультраправа Конфедерація є «дикою картою». Вони виключили офіційні коаліції, але в кінцевому підсумку можуть стати головними.

І в цей же день- важливий для Польщі та й для інших країн ,включаючи Україну ,день Виборів до польського Сейму, буде зіграний важливий матч Відбору до Євро-2024; Польща-Молдова
#історіясвітовогофутболу
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%