Сообщение #2504399 Просмотреть на стене →

Cy
Ізраїль зазнав найбільших втрат протягом доби серед цивільних осіб за всю історію країни: на сьогодні 600 вбитих, до 700 зникли безвісти; лише в лікарню “Сорока” в Беер-Шеві надійшло понад 600 людей; усього поранено декілька тисяч; 150 людей у заручниках.

Ізраїльські населені пункти під контролем супротивника, такого не було з 1973 року.

Нападники узяли базу ЦАХАЛ у Кісуфімі на півдні, захопили вежу в кібуці Нір Ам, прорвалися до Сдерота, Офакіма та Ашкелона.

У Сдероті йшли вуличні бої: громадяни з мисливською зброєю та поліція Ізраїлю проти груп на пікапах із ДШК – цілком собі кадри війни за незалежність.

Постраждала поліція – захопили її станції у Сдероті, Рахові, Сегеві, там загинули два командири станцій та кілька операторів секретної служби “Ямам” (основний антитерористичний спецпідрозділ поліції Ізраїлю. – LB.ua).

До всього палестинці захопили пункт дислокації дивізії “Газа” в Реїмі. Тієї самої, яку по лінії АОІ заточували на протистояння ХАМАС.

На базі втрачено десятки одиниць техніки, включаючи танки з боєприпасами та паливом. Добре, що в арабів не дуже з трофейними командами та нарядами на відновлення техніки, а то було б погано.

Загинув командир славнозвісної бригади “Нахаль” – як приватна особа зі зброєю в руках, намагаючись врятувати онука з дитсадка в Керем-Шаломі.

Порушено управління, серед убитих – підполковник дивізії зв'язку та офіцери дивізії “Газа”.

До вечора ЦАХАЛ перекинув у район свіжі сили з Єрусалима, спецпризначенців на гелікоптерах. Розпочато призов резервістів.

Заблоковану групу в поліції Сдерота знищили важким озброєнням.

Почалися удари високоточною зброєю по Газі – у нападників сотні вбитих, анклаву відрубали електропостачання. Загинув директор “міністерства внутрішніх справ” ХАМАС.

Висновки для нас дуже прості: Ізраїль за останні роки сильно скоротив дивізію “Газа”, розформувавши центральну бригаду.

У багатьох ізраїльських ополчень на кордоні вилучили стрілецьку зброю, держава посилила контроль за нею – навіщо цивільним, якщо є найкращі у світі “Моссад”, "Ямам" і ЦАХАЛ?

Революцію дронів ізраїльтяни багато в чому створили самі, але з РЕБ і захистом від скидів у ЦАХАЛ не дуже – пошкоджені танки і вежі це підтверджують.

Основа оборони ізраїльтян на півдні – бетонні вежі та паркан з брамою. Повністю автономні – з генераторами, сонячними батареями, колодязями.

Під час тривоги персонал замикає ворота і спускається в укриття, спостереження ведеться через дистанційну турель з камерами і амбразури.

На турель і скидали саморобні бомби з дронів, засліплювали гарнізони вогнем по амбразурах і штурмували лобовими атаками.

На базах, де значна частина добового наряду і працівників ховалися під час тривоги в укриттях, підготовлені групи штурмовиків стикалися з розрізненою обороною, яка посипалася в кількох місцях.

12-й і 51-й батальйони бригади “Голані” вступили в бій на кордоні і зазнали втрат.

Якщо ти даєш противнику час на адаптацію, навіть технічна перевага і десятки мільярдів на оборону можуть не мати значення, є ризик отримати болісні втрати.

А ми ж воюємо не з арабами, а з країною, яка будує гіперзвукові ракети, має бригади спецпризначення, оголосила про формування десяти нових артилерійських дивізій і намагається випускати 2 млн снарядів на рік.

“Шахедів” за рік нам прийшло 600 штук, а тепер 500 на місяць. А скільки ми зробили ракет для ППО і снарядів для зенітних гармат?

Нам слід мобілізувати тил і промисловість набагато інтенсивніше, ніж Ізраїлю. І пам'ятати: попри стіну та вежі, прорив виявився можливим за рахунок раптовості і був досить важким для євреїв.

А в Україні на півночі сотні кілометрів лісів, якими розтягнуті прикордонники та кілька територіальних бригад – приватні фонди досі збирають їм на міномети.

Час прокидатися від стадіонів, перекладання плитки, чищення ставків і щитів з гербами.

Планета палає у війні. І як іранські дрони летять по наших терміналах із зерном, так вони і ракети летять по газових платформах і будинках ізраїльтян.

Селище Гроза і лікарня в Ашкелоні – це явища одного порядку. Як Буча і дорога Реїм.

Вісь Москва – Тегеран – Дамаск – Пхеньян склалася остаточно, і ми маємо справу з альянсом диктатур і терористів, які допомагають одне одному. Це сувора реальність 2023 року, в якій ми всі живемо.

Як держава, чию безпеку, як і безпеку Ізраїлю багато в чому забезпечують США, ми повинні докладно вивчати цей досвід.

https://lb.ua/world/2023/10/09/578603_viyna_izraili_uroki_ukraini.html
 
+8
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%