Сообщение #2504225 Просмотреть на стене →

Hamas and Israel at war: what we know on day 2
Hundreds are dead after a surprise attack by Hamas, prompting Israel to declare a state of war and launch retaliatory strikes
https://www.theguardian.com/world/2023/oct/08/hamas-and-israel-at-war-what-we-know-on-day-2

ХАМАС та Ізраїль у стані війни: що ми знаємо на другий день
Сотні загиблих після раптової атаки ХАМАС, що спонукало Ізраїль оголосити стан війни та завдати ударів у відповідь

Оновлення в реальному часі: Ізраїль каже, що мирні жителі та солдати взяті в заручники в Газі після великої атаки палестинців
https://www.theguardian.com/world/live/2023/oct/07/hamas-launches-attack-on-israel-with-5000-rockets-live#top-of-blog

#історія #світовіЗМІ #суспільство #Міжнароднеправопринципитазастосування
Ізраїль та окуповані палестинські території переживають хвилювання після того, як палестинське ісламістське угруповання ХАМАС здійснило найбільшу атаку на єврейську державу за 50 років. Сотні загиблих після раптового нападу вранці на єврейське свято, а Ізраїль оголосив стан війни.

Ось що ми знаємо на даний момент:

Щонайменше 250 ізраїльтян загинули в результаті нападів ХАМАС, заявили ізраїльські чиновники. Понад 1590 ізраїльтян отримали поранення, повідомило міністерство охорони здоров'я Ізраїлю.
Щонайменше 230 палестинців були вбиті та 1610 поранені в Газі в результаті ізраїльської помсти після атаки ХАМАС.
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що країна «розпочалася довгою та важкою війною» і попередив жителів Гази «забратися звідти негайно», пообіцявши перетворити сховища ХАМАС на «руїни».
Згідно із заявою офісу прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху в суботу ввечері, Ізраїль також припинить постачання електроенергії, палива та товарів до Гази.
Президент США Джо Байден виступив з рішучим засудженням нападів ХАМАС на Ізраїль, заявивши у зверненні в суботу: « Сполучені Штати підтримують Ізраїль». Раніше він виступив із заявою, в якій назвав напади «жахливими» та «жахливим нападом».
Бойовики ХАМАС увійшли на територію Ізраїлю рано вранці в суботу , мабуть, взявши під контроль різні громади на півдні країни. У деяких районах все ще тривають бої.
За даними ізраїльської влади, ХАМАС випустив тисячі ракет по Ізраїлю. Військовий командувач ХАМАС Мохаммед Дейф заявив, що було звільнено 5000 осіб, але ізраїльський військовий представник заявив, що було звільнено 2500 осіб.
Ізраїль завдав авіаударів у відповідь, викликавши хаос у вже зруйнованій медичній інфраструктурі .
Ізраїльські цивільні особи та солдати утримуються в заручниках у Газі, підтвердив речник ізраїльських сил оборони. Речник відмовився уточнити кількість заручників.
Нетаньяху запропонував уряд єдності після оголошення стану війни. Цей крок зблизить Нетаньяху та лідера опозиційної партії Єш Атід Яїра Лапіда під час надзвичайної ситуації в країні».
Президент Палестини Махмуд Аббас заявив держсекретарю США Ентоні Блінкену, що «несправедливість» щодо палестинців призводить до «вибуху» конфлікту з Ізраїлем, повідомляє палестинське інформаційне
агентство WAFA. Агентство також повідомило, що Аббас отримав телефонний дзвінок від свого французького колеги Еммануеля Макрона, в якому Аббас «підкреслив, що нинішня ескалація в регіоні є результатом політичної безвиході» і «заперечення законного права палестинського народу на самовизначення». .
У неділю відбудеться засідання Ради безпеки ООН. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш засудив атаку ХАМАС і закликав «докласти всіх дипломатичних зусиль, щоб уникнути ширшої пожежі», — йдеться в заяві речника ООН Стефана Дюжарріка.
У Білому домі заявили, що офіційні особи США та Ізраїлю обговорювали оборонні потреби Ізраїлю після суботньої атаки ХАМАС і що оголошення про військову допомогу може надійти «вже завтра».
Міністерство закордонних справ Єгипту повідомило в суботу, що Єгипет веде переговори з Саудівською Аравією та Йорданією щодо послаблення палестино-ізраїльської напруженості.
Міністр закордонних справ Йорданії Айман Сафаді обговорив у телефонній розмові з головним представником Європейського Союзу із закордонних справ Жозепом Борреллем необхідність міжнародних дій, щоб зупинити ескалацію в Газі та «створити реальний політичний горизонт для припинення окупації», йдеться в заяві МЗС Йорданії.
Саудівська Аравія, яка веде переговори зі США про нормалізацію відносин з Ізраїлем, закликала обидві сторони до стриманості.
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що уряд Великої Британії «повно солідарний» з Ізраїлем проти «боягузливого та розпусного» нападу.
У США немає нічого, що могло б припустити, що Іран причетний до «конкретних» нападів ХАМАС на Ізраїль, заявив високопоставлений чиновник. Чиновник також заперечив, що Іран мав якесь конкретне попередження або ознаки удару до того, як він стався.
Миротворчі сили ООН були розгорнуті вздовж лівано-ізраїльського кордону, щоб «підтримати стабільність і допомогти уникнути ескалації».
Метрополітен-поліція в Лондоні заявила, що їй відомо про «низку інцидентів», пов’язаних із ізраїльським конфліктом, у деяких частинах Лондона, йдеться у заяві. У результаті поліцейські посилили патрулювання в деяких районах Лондона.

#Америкасьогодні
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%