Сообщение #2489382 Просмотреть на стене →

#історія #суспільство #VIVAVIVAУКРАЇНА #Америкасьогодні #освіта #ностальжі
https://www.epravda.com.ua/publications/2023/09/13/704275/
Починав в Україні з "Мівіни", а тепер володіє третім автовиробником у світі. Історія першого мільярдера В'єтнаму
Першу свою велику справу доларовий мільярдер В'єтнаму Фам Нят Вионг запустив у пострадянському Харкові на початку 1990-х. Відтоді статки в'єтнамця зросли до 5 млрд дол, а його ім'я згадують усі світові ЗМІ.

"Ім’я першого доларового мільярдера В’єтнаму Фама Нята Вионга (статки оцінюють 5 млрд дол) уже місяць не сходить із заголовків світових ЗМІ. Причина – розміщення його компанії VinFast, яка виробляє електромобілі, на біржі Nasdaq.

Це дозволило відносному новачку ринку електрокарів, який за останній рік продав лише 24 тис машин, увійти до трійки найдорожчих автовиробників світу, обігнавши Mercedes, BMW, Ford та General Motors. На хвилі популярності Вионгу пророкують потроєння статків до 16 млрд дол.

VinFast будує завод з виробництва електромобілів у Північній Кароліні (США), а присутність бізнесмена на зустрічі з президентом США Джо Байденом під час його візиту до В’єтнаму лише підкреслює його важливість для азійської країни та потенціал на перспективному ринку.

Ця компанія прагне кинути виклик лідеру ринку Tesla, а самого Вионга називають новим Ілоном Маском. Раніше, після вдалих інвестицій у комерційну нерухомість на тлі підтримки з боку уряду, його прозвали "в’єтнамським Трампом".

Вионг володіє конгломератом Vingroup, який, крім електрокарів та нерухомості, займається готельним бізнесом та ритейлом. Проте не всі знають, що історія злету в’єтнамського мільярдера почалася в пострадянській Україні.

Приїхавши до Харкова у 1993 році, Вионг спочатку відкрив ресторан в’єтнамської кухні, а згодом запустив виробництво локшини швидкого приготування "Мівіна". На піку її популярності бізнесмен вигідно продав бренд швейцарському гіганту харчової промисловості Nestle за 150 млн дол.

Як Вионг потрапив до України і став місцевим "королем локшини"? Куди інвестував зароблені кошти і як планує підкорити світовий авторинок?

Приїзд до України та успіх "Мівіни"
55-річний Вионг народився в столиці В’єтнаму Ханої в бідній родині військового та продавчині чаю на вулиці. Після багаторічної війни В’єтнам був у скрутному фінансовому становищі, а тогочасні лідери країни вирішили зробити ставку на п'ятирічні плани розвитку за прикладом Радянського Союзу. Це було хибне рішення для економіки.
У якийсь момент сім'ї майбутнього бізнесмена довелося жити лише за кошти від скромного заробітку матері. "Мої мрії в той час були дуже простими. Я лише хотів допомогти своїй родині", – згадував Вионг, ставши мільярдером.
Перемогти складні обставини та отримати освіту Вионгу допомогли книги. Він досягнув чудових результатів у математиці, завдяки чому отримав стипендію на навчання в Московському геологорозвідувальному інституті, який закінчив у 1993 році.
Крах СРСР призвів до хаосу та розгулу злочинності, але й створив нові можливості в економіці. Натомість рідний для Вионга В’єтнам тоді експериментував з політикою оновлення (Doi Moi) – ринковими реформами за наявної структури соціалістичної держави.
Одружившись з Ту Хуонг (зараз віцепрезидент сімейного конгломерату), яка вивчала в Київському національному університеті міжнародне право, Вионг вирішив не повертатися додому. Пара перебралася до Харкова, де, зібравши завдяки друзям і родичам стартовий капітал, 10 тис дол, відкрила перший в'єтнамський ресторан."(с)
.......
Стаття дуже цікава та довга :)
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%