Сообщение #2487201 Просмотреть на стене →

#історія #світовіЗМІ #суспільство #ностальжі
https://edition.cnn.com/style/ancient-roman-temple-sarsina-supermarket-scn/index.html
Extremely rare’ Roman temple discovered on supermarket building si
Надзвичайно рідкісний» римський храм, виявлений на території будівництва супермаркету
CNN

Сарсіна – це сонне сільське містечко з ледве 3000 мешканців, яке розташувалося між незайманими Апеннінськими горами в італійському регіоні Емілія-Романья, оточене приголомшливими краєвидами та пасовищами овець.
Незважаючи на славне минуле, як стратегічний оборонний форпост для Римської імперії та місце народження знаменитого драматурга Плавта, сьогодні тут мало чим зайнятися, окрім походів і спостереження за птахами.
І хоча як місцеві жителі, так і відпочиваючі погодяться, що сільський, повільний спосіб життя є частиною чарівності Сарсіни, його мешканці все одно з нетерпінням чекали будівництва нового комплексу, включно з новим супермаркетом, фітнес-центром і дитячим майданчиком. Але цього не судилося — принаймні, не так, як планувалося спочатку.
Це пов’язано з тим, що в грудні 2022 року робітники на місці на околиці міста виявили руїни давньоримського храму — або «капітолію» — першого століття до нашої ери.
На початку липня було виявлено перший погляд на підземний скарб: єдину величну конструкцію з горизонтальних блоків пісковику та мармурових плит шириною 577 квадратних метрів, яку дослідники ідентифікували як подіум, над яким стояли колони та стіни стародавнього храму. побудований.
І те, що вийшло з-під землі, може бути лише верхівкою айсберга.
«Ми знайшли три окремі кімнати, ймовірно, присвячені тріаді богів Юпітера, Юнони та Мінерви», — сказала CNN провідний археолог на місці розкопок Роміна Пірраглія. «Розкопки все ще тривають… і ми вже ідентифікували більш старий, більш глибокий шар руїн, що датується 4 століттям до нашої ери, коли люди умбрії (стародавнє італійське плем’я, яке передувало римлянам) жили в цьому районі. Весь храм може бути навіть більшим за те, що ми зараз бачимо».
За словами Пірраглії, відкриття Капітолію — головного храму у важливому римському місті та центру торгівлі, а також релігійних і соціальних взаємодій — додатково підтверджує стратегічну роль Сарсіна, яку відігравала за часів Римської імперії. Місто було побудоване в ключовій гірській місцевості поблизу кордону з Тосканою та над річкою Савіо, важливою водною артерією, що з’єднує центральні та північні римські міста.
Виявлення храму змусило місцеву владу переглянути плани будівництва. Федеріка Гонзато, начальник відділу археології, образотворчого мистецтва та ландшафту провінцій Равенна, Ріміні та Форлі-Чезена, до яких входить Сарсіна, непохитно прагне зберегти руїни та продовжити дослідження їхнього великого минулого.
«Ми не будемо зносити його, щоб звільнити місце для сучасних споруд, це має бути дуже чітко. Будуть змінені попередні містобудівні плани, ми знайдемо нові будівельні майданчики для відпочинку та спорту», ​​– сказав Гонзато. «Храм є неймовірною знахідкою, яка проливає світло на те, як давні римські міста виникали та занепадали з часом».
Що робить відкриття винятковим, так це унікальний стан збереження храму. «Дивовижна якість каменів була збережена від мішків, ворожих вторгнень і грабежів протягом тисячоліть завдяки віддаленому розташуванню Сарсіна, тихому місці, віддаленому від великих міст», — додав Гонзато. «Такі храми, як цей, регулярно грабували, використовували як каменоломні з вивезенням каменів і мармурових плит для повторного використання для будівництва нових домівок. Але конструкція подіуму капітолію Сарсіни практично не постраждала, а вхідні сходи добре збереглися, і це вкрай рідко».
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%