Сообщение #2433902 Просмотреть на стене →

European rivals of Chelsea and Wolves call for inquiry into Saudi spending spree
Exclusive: Saudi Pro League officials are in London this week to discuss deals with both clubs who are trying to meet FFP rules

By
Tom Morgan,
SPORTS NEWS CORRESPONDENT
19 June 2023 • 10:03pm
https://www.telegraph.co.uk/football/2023/06/19/chelsea-wolves-call-inquiry-saudi-arabia-transfer-news/
#АПЛ #історіясвітовогофутболу #світовіЗМІ #Черкаси
Потенційні угоди цього літа будуть «чисто транзакційними».

«PIF має стільки інвестицій по всьому світу, що його слід змусити довести відсутність конфлікту інтересів, оскільки він витрачає великі гроші зі своїми бездонними грошима на старіючих гравців», — сказав один європейський клуб на умовах анонімності. «Цього літа по всій Європі дивіться клуби, які використовують Саудівську Аравію як безкоштовну картку FFP. Якщо PIF має інвестиційний інтерес як у клубі продажу, так і в клубі купівлі, це стає ще сумнішим».

Ці раптові витрати PIF, консорціуму якого належить Ньюкасл, сталися після того, як фонд придбав чотири клуби, включаючи Аль-Хілал. План полягає в тому, щоб швидко підвищити їх вартість перед приватизацією команд.

Джерела "Челсі" стверджують, що інтерес до їхніх гравців є суто транзакційним і пов'язаний з популярністю клубу на Близькому Сході. Клуб заперечує, що PIF має будь-які фінансові інтереси в клубі, незважаючи на повідомлення про те, що Clearlake, який володіє приблизно 60 відсотками акцій Челсі, мав попередні міноритарні інвестиції від PIF.

"Челсі" повідомив про збиток у 121 мільйон фунтів за минулий сезон
Тодд Болі та Джонатан Голдштейн, дві провідні фігури в структурі власності клубу, були пов’язані з окремими бізнес-підприємствами з величезним капіталом минулого літа. Фірма нерухомості Cain International, у якій Голдштейн є генеральним директором, а Боелі – членами правління, у серпні запустила спільний проект з PIF, інвестувавши 900 мільйонів доларів у групу розкішних готелів Aman.

Хоча "Челсі" стверджує, що вони вже були впевнені в дотриманні правил прибутку та стабільності, значні витрати гравців були неминучими після того, як за останні два трансферні вікна було витрачено 600 мільйонів фунтів стерлінгів. Клуб повідомив про збиток у 121 мільйон фунтів стерлінгів за минулий сезон, незважаючи на великий прибуток від продажу гравців, і це слідує за втратами 153,4 мільйона фунтів стерлінгів за сезон 2020-21.

Кіран Магуайр, викладач футбольних фінансів Ліверпульського університету, сказав Telegraph Sport, що «якщо гонорари будуть виглядати незвичайними», Прем’єр-ліга може додатково дослідити це питання.

Однак він додав: «Чого вони не можуть зробити, так це розглянути не менш важливу проблему «Челсі», яка потребує перенесення витрат зі свого фонду оплати праці».

Джерела, близькі до Челсі, стверджували, що PIF не має «нульового фінансового чи будь-якого іншого інтересу до Челсі», і це було ретельно перевірено на момент придбання.

Клірлейк зробив приблизно 450 інвестицій, не пов’язаних з Челсі, і інвестував або отримав інвестиції приблизно від 400 інвесторів на шести континентах, додав інсайдер. Потенційні угоди цього літа будуть «чисто транзакційними».

Тим часом марнотратство Саудівської Аравії є частиною бачення королівства до 2030 року, яке має на меті збільшити дохід ліги до 400 мільйонів фунтів стерлінгів щорічно до 2030 року. Державні джерела зухвало ставляться до пропонованих угод. Вони вказують на швидкий успіх Ньюкасла в останні роки, кажучи, що західний скептицизм подолано.

Стівен Тейлор Хіт, керівник відділу спортивного права в JMW Solicitors, припустив, що потенційні угоди між Челсі та Саудівською Аравією можуть викликати пильну увагу з боку влади. «Оскільки «Челсі» не матиме футбольної Ліги чемпіонів наступного року, їм потрібно збалансувати бухгалтерські книги з витратами, понесеними в цьому обліковому звітному періоді, щоб уникнути втрати 105 мільйонів фунтів стерлінгів або більше за правилом E49, хоча вони можуть зробити це за рахунок законних доходів від комерційних угод. і трансфери", - сказав він.

«Правила та положення про міжнародні трансфери в основному регулюються ФІФА та відповідними керівними асоціаціями, але можна взяти до уваги, що угода з асоційованою стороною – для цілей правил Прем’єр-ліги – включає комерційну угоду між клубом та асоційованою стороною, а також гравець і пов’язана сторона.

«Цікавим питанням буде те, чи потенційно сам трансфер є транзакцією пов’язаної сторони, що може вимагати розгляду щодо того, чи сторона, яка купує гравця, вважається такою, що має будь-який суттєвий вплив у клубі, що продає».
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%