Сообщение #2400092 Просмотреть на стене →

5-6 хвилин
«The Economist» сказав це вслух: «Дві речі змінили американську позицію. Перша - зростаючий тиск з боку союзників. Британці були особливо рішучими, а голландці оголосили, що вони формують коаліцію, щоб доставити F-16 в Україну і розпочнуть підготовку її пілотів. Другий - це зміна військових цілей в адміністрації, перехід від забезпечення того, щоб Росія не змогла перемогти Україну, до підтримки української перемоги. Саме це має турбувати Кремль навіть більше, ніж прибуття самих F-16.»

https://www.economist.com/europe/2023/06/01/ukraine-gets-its-f-16s
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

Україна отримує свої F-16
Політична підтримка може мати навіть більше значення, ніж старі винищувачі.

Перша партія винищувачів F-16, яку готується отримати Україна, як очікується, прибуде наприкінці вересня - занадто пізно, щоб зіграти свою роль у контрнаступі, який може розпочатися будь-якої миті. Однак рішення, прийняте Джо Байденом напередодні зустрічі G7 у Хіросімі в травні, все ще має безпосереднє значення.

Українці просили західні винищувачі мало не з дня російського вторгнення. Але відповідь Пентагону, який може заблокувати іншим країнам-користувачам F-16 постачання літаків американського виробництва, завжди була негативною. Причини були двоякого роду. Перша група була нібито практичною. Щоб навчити українських пілотів і наземний персонал літати і обслуговувати такі складні і незнайомі літаки, як F-16, знадобилося б 18 місяців. Українські злітно-посадочні смуги були недостатньо високого рівня. Витрати були б непомірно високими. Україна, як поблажливо зауважив голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі, повинна зосередитися на інших пріоритетах.

Друга група причин пов'язана з побоюваннями, що Росія розцінить такий крок як ескалацію, і цей привід також використовувався для затримки з наданням Україні зброї великої дальності (наприклад, ракет HIMARS) і танків. Страх ескалації завжди був головним міркуванням, але він суперечив першому і був спекулятивним. Якщо F-16 не надто посилять спроможність України, то чому вони мають турбувати росіян? І взагалі, якою могла бути відповідь Росії? Передача українцям літака, який вперше з'явився на озброєнні майже 50 років тому, навряд чи підштовхнула б Владіміра Путіна до катастрофічного кроку - застосування ядерної зброї.

Дві речі змінили американську позицію. Перша - зростаючий тиск з боку союзників. Британці були особливо рішучими, а голландці оголосили, що вони формують коаліцію, щоб доставити F-16 в Україну і розпочнуть підготовку її пілотів. Другий - це зміна військових цілей в адміністрації, перехід від забезпечення того, щоб Росія не змогла перемогти Україну, до підтримки української перемоги. Саме це має турбувати Кремль навіть більше, ніж прибуття самих F-16.

Чи справді ці літаки здатні змінити правила гри, як вважають українці, викликає сумніви. Немає сумнівів, що якщо Україна отримає від 40 до 60 F-16, вони забезпечать реальну перевагу в силах і засобах. Версія F-16, яку отримає Україна, відома як Mid-Life Update (MLU), яка експлуатується кількома європейськими військово-повітряними силами протягом останніх 25 років. Серед модернізацій MLU - лінія передачі даних, яка дозволить українським літакам об'єднуватися з наземними радарами протиповітряної оборони НАТО, такими як "Патріот". Це підвищить ефективність протидії російським крилатим ракетам і загалом допоможе захистити повітряний простір України краще, ніж її зменшуваний парк МіГ-29, Су-27 і Су-24 радянських часів. На відміну від цих літаків, F-16 може нести повний набір ракет класу "повітря-повітря" і "повітря-земля", що використовуються Америкою та її союзниками.

Але ті, хто очікує, що F-16 забезпечать швидкий квиток до повітряної переваги, можуть бути розчаровані. По-перше, будь-який винищувач четвертого покоління, який не має характеристик малопомітності, буде дуже вразливим для грізних російських ракет класу "земля-повітря" С-400, і це одна з причин, чому в НАТО всі такі літаки поступово виводяться з експлуатації на користь F-35 п'ятого покоління. Іншою причиною є застарілий імпульсно-доплерівський радар AN/AG66, яким оснащений F-16 MLU, що не може зрівнятися ані за дальністю, ані за захопленням цілей з радарами, встановленими на більш пізніх версіях російських Су-35 і МіГ-31.

Принаймні одна проблема, яка раніше називалася як причина стримування використання F-16, нікуди не поділася. Українських пілотів, як ми тепер знаємо, можна навчити за чотири місяці, а наземні екіпажі за контрактом можуть підтримувати літаки в польоті. Але з розкритими повітрозабірниками, які засмоктують уламки, F-16 буде важко злітати з нерівних або пошкоджених злітно-посадочних смуг.

Важливо не стільки те, що F-16 представляють з точки зору зобов'язань Заходу, скільки те, який внесок вони можуть зробити у військові зусилля. Вони допоможуть Україні перемогти, але це не Вундерваффе, на яке багато хто палко сподівається. ■
 
+2
Последние новости
Сергей Ребров: «Единственные, кто могут публично и конструктивно критиковать игру и работу тренера, — это бывшие тренеры» Сергій РЕБРОВ: "Коли очолив "Динамо", де у гравців могла бути зарплата по 3 млн доларів, важливим було здобути їхню довіру" Сергій РЕБРОВ: "Постійно повторював президенту "Динамо": "Не читайте відгуки вболівальників" "Він був габаритний, швидкий, з мисленням": вінгер "Металіста" розповів, хто виділявся в академії "Динамо" Вінгер "Динамо" в цікавому челенджі продемонстрував свої знання історії України «Ласло Болони был в шаге от того, чтобы возглавить киевское «Динамо», — румынский экс-вратарь Возможные соперники. «Динамо» рискует оказаться в числе «несеяных» уже во 2-м квалификационном раунде Лиги чемпионов СМИ: Бенито покинет «Динамо» Іван БАЛАН: "Вболіватиму за "Ворсклу". У "Шахтаря", як і у "Динамо", стільки титулів, що їм усе це вже нікуди складати" Главный тренер «Шахтера» ответил на вопрос, мотивирует ли его возможность опередить «Динамо» по количеству трофеев
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%