Сообщение #2267724 Просмотреть на стене →

Cy
Andriy Kobolev

Я вчора уважно прослухав промову Путіна і маю з цього приводу два коментаря:

1) Фраза «этими надутыми капитализациями тоже никого не обогреешь – энергоносители нужны» - в чергове доводить, що Путін планує шантажувати Європу штучно спровокованим дефіцитом енергоносіїв цієї зими.

Газову зброю Кремль часто застосовув проти України до 2014го року, але нам вдалось успішно зняти російський газовий зашморг та повністю відмовитись від придбання газу з Росії.

Минулого року Газпром відносно успішно провів перші масштабні випробовування газової зброї в Європі - росіянам вдалось досягнути двох значних перемог: (1) підняти ціну газу до нового рекордного рівня (2) не отримати жодного покарання чи навіть попередження від країн ЄС за свої дії окрім вже звичного та жалюгідного «ой-ой, нам треба все вивчити і розібратись, бо це все якось дуже непонятно і неочікувано».

Цього року Путін планує використати газову зброю на повну, сподіваючись, що європейські виборці через егергокризу знесуть діючих політиків та оберуть нових, більш лояльних до Кремля, накшталт Шрьодера чи Берлусконі.

Але практична реалізація цього плану у випадку безспідставного перекриття вентиля несе катастрофічні ризики для Газпрому - від багатомільярдних штрафів за невиконання мінімально гарантованих обсягів постачання ($10 млрд. - $30 млрд. тільки за наступну зиму) до остаточної втрати репутації «надійного газопостачальника», про яку я, на мій великий подив, ще часто чую в різних європейських урядових кабінетах.

Саме з метою надати Газпрому можливість уникнути фінансових та репутаційних наслідків, скориставшись стандартним положенням про обставини непереборної сили, Росіяни вирішили підірвати Північні потоки ще до початку зими.

Я також впевнений, що до цієї труби неможливо підійти непоміченим через велику кількість сенсорів, якими вона була обвішена ще при будівництві і які контролюються з російського боку.

Тому, як з точки зору зацікавленості, так і з точки зору технічних можливостей цей підрив могла зробити тільки Росія.

І Путін не зміг уникнути цієї теми, хоч і вперше за всю промову сказав правду: «Всем же очевидно, кому это выгодно. Кому выгодно, тот и сделал, конечно».

2) А ще мою увагу привернула інша його фраза: «Только и слышим со всех сторон: «Запад отстаивает порядок, основанный на правилах». Откуда они взялись? Кто вообще видел эти правила? Кто согласовывал? Послушайте, это просто бред какой-то, сплошной обман, двойные или уже тройные стандарты! На дураков рассчитано просто».

Я довго згадував де я чув щось подібне. Як за суттю, так і за інтонацією, яка приховує страх та розпач. І згадав тільки сьогодні:

В 2014-му році в місті Берлін керівник Газпрому пан Міллер в майже ідентичній емоційній манері висловлював всім учасникам трьосторонніх перемовин своє ставлення до європейського енергетичного законодавства. Я зараз не пригадаю весь його монолог, але одну фразу я запам‘ятав дуже добре: «Вы можете принять любой Пакет - хоть третий, хоть тридцать третий - а мы будем продавать наш газ так, посчитаем нужным!» (він мав на увазі Третій енергопакет, який було прийнято в 2009-му році з метою лібералізації газових та енергетичних ринків у Європейському Союзі, і який Газпром досі відмовляється виконувати).

До чого я це пригадав - я дуже сподіваюсь, що цієї зими країни Європи знайдуть в собі сміливість та сили зняти російський газовий зашморг, як це зробили ми - Українці - в 2014-му.
 
+7
Последние новости
Возможные соперники. «Динамо» рискует оказаться в числе «несеяных» уже во 2-м квалификационном раунде Лиги чемпионов СМИ: Бенито покинет «Динамо» Іван БАЛАН: "Вболіватиму за "Ворсклу". У "Шахтаря", як і у "Динамо", стільки титулів, що їм усе це вже нікуди складати" Главный тренер «Шахтера» ответил на вопрос, мотивирует ли его возможность опередить «Динамо» по количеству трофеев Луческу ответил «Рапиду» отказом Николай Павлов: «Динамо» показало, что с этим «Шахтером» можно играть. Киевляне очень сильно провели этот матч» Источник: базовым городом для проведения квалификационных матчей Лиги чемпионов для «Динамо» станет Люблин 49 лет назад киевское «Динамо» впервые в своей истории выиграло Кубок обладателей Кубков (ВИДЕО) Захисник "Динамо" цього сезону більше не зіграє: гравець, який перебуває в оренді, відновлюється після травми "Бражко сильніший за Степаненка". Колишній захисник "Динамо" високо оцінив рівень опорника киян
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%