Сообщение #2226074 Просмотреть на стене →

https://chytomo.com/osvitiany-zaklykaiut-vyluchyty-vsiu-rosijsku-literaturu-zi-shkilnoi-prohramy

Освітяни закликають вилучити всю російську літературу зі шкільної програми
Члени експертної комісії з зарубіжної літератури закликали МОН виключити всю російську літературу без винятків зі шкільної програми. Про це ідеться у їхньому відкритому листі до міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

Автори листа наголошують, що заява МОН із наміром частково залишити творчість російських письменників у програмі суперечить одноголосним рішенням відповідної робочої групи та експертної комісії повністю вилучити тексти російських авторів з навчальних програм із зарубіжної літератури для 5-9 та 10-11 класів закладів загальної середньої освіти.

«Російська література глибоко інфікована вірусами імперськості й месіанства, тож збереження її в шкільних програмах України нівелює здобутки нашої державності та демократії. Перемоги ЗСУ на фронті будуть неповними без рішучого подолання впливу російських імперських наративів, що їх поширюють російська література та культура», — наголошують у листі.

Підписанти листа пишуть про недоречність російської літератури у школах «у час, коли від зброї окупантів гинуть наші воїни, а під завалами зруйнованих будинків помирають наші діти». Вони вважають, що рішення колегії Міністерства освіти і науки України частково зберегти російські твори у шкільних програмах знівелює роботу робочої групи та експертної комісії та «спаплюжить пам’ять тисяч загиблих українських патріотів, проігноровано почуття сотень тисяч українців і українок, котрі вже стали жертвами російської агресії».

«Ми твердо переконані, що половинчастих рішень у цьому питанні бути не може», — наголосили у зверненні.

Серед підписантів члени експертної комісії з зарубіжної літератури, учителі та журналісти. Листа також підписали письменники Іван Андрусяк, Ірен Роздобудько, Зірка Мензатюк та інші.
 
Последние новости
"Мені сподобалося, як він перетворив "Динамо" після Луческу". Легенда киян високо відзначив роботу Шовковського Забив 15 голів. Колишній нападник "Динамо" потрапив до резервної команди сезону чемпіонату Кіпру Игорь Цыганик: «В матче «Динамо» — «Кривбасс» ожидаю довольно интересную игру с голами» Сергей Ребров: «Единственные, кто могут публично и конструктивно критиковать игру и работу тренера, — это бывшие тренеры» Сергій РЕБРОВ: "Коли очолив "Динамо", де у гравців могла бути зарплата по 3 млн доларів, важливим було здобути їхню довіру" Сергій РЕБРОВ: "Постійно повторював президенту "Динамо": "Не читайте відгуки вболівальників" "Він був габаритний, швидкий, з мисленням": вінгер "Металіста" розповів, хто виділявся в академії "Динамо" Вінгер "Динамо" в цікавому челенджі продемонстрував свої знання історії України «Ласло Болони был в шаге от того, чтобы возглавить киевское «Динамо», — румынский экс-вратарь Возможные соперники. «Динамо» рискует оказаться в числе «несеяных» уже во 2-м квалификационном раунде Лиги чемпионов
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%