Сообщение #2208783 Просмотреть на стене →

Поки в країні війна, зелені приватизують ліси.
***
Борислав Береза

Побачив цю інформацію. Перевірив. Все підтверджується. Трохи шокований. Тож і ви ознайомитесь. Чому я один повинен бути у шоці?

Кабмін хоче створити монополіста, якому передадуть ліси України

Кабінет міністрів Дениса Шмигаля готується прийняти рішення про створення нового державного монополіста - ДП “Ліси України”, якому буде передано активи всіх лісгоспів.

Відповідний проект постанови, без обговорень з громадськістю та візи Мінюсту, готується до прийняття Кабміном. Вона передбачає створення державного унітарного комерційного підприємства “Ліси України”, у яке увійдуть активи півтори сотень лісгоспів - майно, права та дозволи на використання лісових ресурсів.

Натомість самі лісогоспи, які управляються Держлісагентством, будуть ліквідовані як окремі юридичні особи.

В подальшому новостворене ДП буде корпоратизовано і отримає право передавати ліси в оренду до 50 років. Фактично це можна прирівняти до створення приватних лісів.

Монополізація лісозаготівельної галузі відбувається всупереч Державній стратегії управління лісами України до 2035 року. Її було прийнято наприкінці 2021 року і вона передбачає, що в процесі реформування лісового господарства, державні лісгоспи залишаються у статусі юросіб, а їхня приватизація заборонена.

Україна посідає шосте місце в Європі за запасами деревини та дев’яте за площею лісів. До лісового фонду країни належить 10,4 млн га лісових ділянок. Управляють лісами 157 лісових господарств, які підпорядковуються Держлісагентству.

На даний момент галузь прибуткова. В 2021 році виторг від реалізації продукції становив 22,7 млрд грн - на 157% більше, ніж у 2020 році. Прибуток лісгоспів зріс у кілька разів і становив 921,5 млн грн. У бюджети сплачено 8,9 млрд грн податків.

Минулого року було висаджено 240 млн деревних рослин. У тому числі, у рамках програми Президента “Зелена країна”, яка передбачає мільярд дерев, висаджено 59 млн сіянців. За рік реалізації цієї програми станом на початок червня уже висаджено 174,8 млн дерев.

Реорганізація лісгоспів і переведення активів в новострене ДП призведе до монополізації ринку деревини, яка сьогодні вся продається на ліцензованій біржі.

Вже більше 100 нардепів підписалися під зверненням до президента та премєра з вимогою зупинити процес створення державного монополіста. Вони зазначають, що країни, які пішли шляхом створення подібних компаній, а потім запустили процес приватизації лісів, сьогодні змушені повертати ліси у власність держави.

Створення монополіста “Ліси України” - це проміжний етап, адже попереду передбачено процес корпоратизації.

З часом ці активи можуть опинитися у руках приватних структур. Перехід контролю над лісами від ДП “Ліси України” до приватних компаній може відбуватися наприклад через оренду лісових масивів строком до 50 років.

Одним з вигодонабувачів від створення монополіста ДП “Ліси України” з подальшою “приватизацією” лісів, за даними видання Glavcom, може бути бізнесмен Леонід Юрушев. Видання зазначає, що бізнесмен має вплив на Офіс президента в цьому питанні. Так відомо, що його зять Скичко, який раніше був звичайним шоуменом, зараз очолює Черкаську область.

Юрушев інвестує значні кошти в деревообробку і володіє найбільшими лісопильнями в Україні. Йому належить Коростенський завод МДФ - найбільше в Україні підприємство такого профілю, а також великий лісопильний комплекс “Українська холдингова лісопильна компанія” (також Коростень), яка щорічно може переробляти 600 тис куб. м ділової деревини. Взагалі його предприємства можуть переробляти до 3 млн. кубічних метрів на рік, що є майже 20% всієї деревини, яка заготовляється в державних лісах України.

За даними видання “Наші Гроші. Львів”, ці компанії Юрушева лідирують за обсягами купівлі деревини на редукціонах (аукціони, у яких кроки здійснюються на зниження ціни).

31 січня цього року вони придбали два лоти на 86 тис куб м, а 1 і 2 лютого – три лоти на 69 тис куб м. Вказані обсяги співставні із минулорічним обсягом заготівлі лісу по всій Кіровоградської області."

Як вам перспектива розвитку подій? Війна кажете? Все для Перемоги і ніяких схем? Ню-ню...
 
+6
Последние новости
Возможные соперники. «Динамо» рискует оказаться в числе «несеяных» уже во 2-м квалификационном раунде Лиги чемпионов СМИ: Бенито покинет «Динамо» Іван БАЛАН: "Вболіватиму за "Ворсклу". У "Шахтаря", як і у "Динамо", стільки титулів, що їм усе це вже нікуди складати" Главный тренер «Шахтера» ответил на вопрос, мотивирует ли его возможность опередить «Динамо» по количеству трофеев Луческу ответил «Рапиду» отказом Николай Павлов: «Динамо» показало, что с этим «Шахтером» можно играть. Киевляне очень сильно провели этот матч» Источник: базовым городом для проведения квалификационных матчей Лиги чемпионов для «Динамо» станет Люблин 49 лет назад киевское «Динамо» впервые в своей истории выиграло Кубок обладателей Кубков (ВИДЕО) Захисник "Динамо" цього сезону більше не зіграє: гравець, який перебуває в оренді, відновлюється після травми "Бражко сильніший за Степаненка". Колишній захисник "Динамо" високо оцінив рівень опорника киян
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%