Сообщение #1919705 Просмотреть на стене →

Щодо санкцій проти народного депутата та телеканалів
Як відомо, 2 лютого 2021 року Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти телеканалів "112 Україна", NewsOne, ZIK та народного депутата Тараса Козака (номінального власника вказаних каналів).
Санкції вводяться на п'ять років та передбачають, в тому числі, блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном, обмеження торговельних та фінансових операцій, в тому числі, виведення капіталів за межі України, анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, заборону передання технологій, прав на об'єкти права, ряд інших обмежень.

Дозволимо собі декілька коментарів щодо правової сторони питання.

Закон України “Про санкції” регулює санкційні питання та говорить, що не допускається застосування санкцій до фізичних осіб — резидентів України.

Маємо надію, що Зе-команда, принаймні на цей раз, не пішла на пряме порушення закону. Адже є нюанс, яким, можливо, і спробували скористатися автори цих заходів. Санкції можуть бути введені щодо суб'єктів, “які здійснюють терористичну діяльність” - без вказівки на резидентство.

На думку багатьох правників, підтвердженням факту террористичної діяльності повинен бути виключно вирок суду, який набув законної сили.

Тим не менш, поняття “терористична діяльність” дано в Законі України “Про боротьбу з тероризмом” і охоплює, в тому числі підбурювання до вчинення терористичних актів, насильства над фізичними особами або організаціями, знищення матеріальних об'єктів у терористичних цілях та пропаганду і поширення ідеології тероризму, фінансування та інше сприяння тероризму.

Діяльність ЗМІ в Україні забезпечується, в першу чергу, положеннями Конституції України. Так відповідно до статті 34 Основного закону, кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Це право може бути обмежене в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності, громадського порядку тощо. Законом.

Чи витримають аргументи авторів введення санкцій випробування в судах (які, безумовно, нас скоро очікують), дізнаємось в найближчі дні.

Що ж до доручення Президента України в згаданому указі на адресу МЗС України поінформувати компетентні органи ЄС, США та інших держав про застосування санкцій, то, наприклад, ЗМІ інформують, що російський нафтопереробний завод, який контролює фактичний (за інформацією ЗМІ) бенефіціар телеканалів "112 Україна", NewsOne та ZIK, Віктор Медведчук, активно торгує своєю нафтопродукцією по всьому світу, в тому числі, із США, незважаючи на те, що з 2014 року Медведчук перебуває під санкціями США.
Олександр Чебаненко
Директор Програми Право Українського інституту майбутнього, адвокат
 
Последние новости
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%